Víte, že ořechy mohou být pro naše tělo špatně stravitelné a mnohdy obsahují i škodlivé látky? Aktivováním z nich dostanete to nejlepší.
Obsah článku:
Co je aktivování oříšků?
Ořechy obsahují inhibitory enzymů, které mohou tělu bránit ve vstřebávání důležitých živin. Tyto látky mají za úkol zastavit předčasné klíčení ořechů. Organismu však můžou způsobovat problémy s vázáním živin a také podráždit zažívací systém. Může se tak stát, že všechny důležité vitaminy a minerální látky jen nedotčeně projdou trávicím traktem, aniž by se vstřebaly.
Aktivací ořechů naštěstí dokážeme tyto nevítané látky rapidně snížit a zajistit tak lepší trávení. Pod pojmem „aktivace ořechů“ se skrývá jejich namáčení ve vodě před konzumací nebo další tepelnou úpravou. Tímto způsobem můžeme aktivovat všechny ořechy, semínka i obiloviny.
Kdo by měl ořechy namáčet?
Ořechy jsou plné cenných látek, o které by byla velká škoda přijít. Největší službu prokáže namáčení ořechů lidem se sníženou imunitou, malým dětem, starším lidem a všem, které trápí dlouhodobé zažívací problémy. Výrazné zlepšení trávení zaznamenají i osoby trpící syndromem dráždivého tračníku.
Výhody aktivace
Namáčení ořechů s sebou přináší mnoho výhod. Tady jsou 3 hlavní:
- Opráním zbavíte oříšky všech nečistot a prachu.
- Pokud je namočíte na delší dobu (nejlépe přes noc), dojde k aktivaci prospěšných enzymů a vyplaví se problematické inhibitory enzymů. Oříšky tak daleko lépe trávíme.
- Ořechy po aktivaci mají mnohem lepší chuť. Nepatrně změní strukturu, lehce změknou a zesládnou. Uvidíte, jak vám zachutnají předem namočené mandle, lískové oříšky nebo para ořechy.
TIP: Víte, že v našich zeměpisných šířkách nejlépe trávíme vlašské oříšky? Prostřídejte je i s „lískáči“ nebo mandlemi.
Jak správně postupovat při aktivaci ořechů
Aby aktivace proběhla správně, je třeba dodržet několik základních kroků:
- Ořechy nejprve krátce propláchněte pod tekoucí vodou.
- Do misky nalijte teplou vodu, přidejte trochu kvalitní soli. Promíchejte a počkejte, dokud se sůl zcela nerozpustí.
- Do misky přidejte propláchnuté ořechy a nechte je namáčet na teplém místě 7–24 hodin. Čím déle, tím lépe.
- Vodu slijte a ořechy znovu propláchněte.
- Pokud by vám vadilo, že ořechy přišly o svou křupavost, můžete je ještě usušit v horkovzdušné troubě při nízké teplotě (do 70 stupňů Celsia). Není to ale nutné.
Teď už si můžete vychutnat lehce stravitelné ořechy plné prospěšných látek a enzymů.