Chcete vařit jednoduše, rychle a zároveň zdravě? Používejte základní suroviny a zaměřte se především na ty, kterým v dubnu vrcholí sezóna.
Obsah článku:
Výhody základních surovin
Při vytváření zdravého jídelníčku se vám vyplatí orientace na nezpracované základní potraviny. Získáte z nich bílkoviny, kvalitní sacharidy, zdravé tuky a většinu důležitých mikroživin. Díky základním surovinám, jako jsou celá zrna obilovin, luštěniny, ovoce, zelenina, vejce, maso, ořechy a semínka, budete mít více energie a větší šanci udržet si váhu nebo shodit nadbytečná kila.
Proč jíst lokálně a sezónně?
Chcete-li jíst zdravě a kvalitně, zaměřte se na českou produkci. Sezónní zelenina a ovoce v sobě ukrývají velké množství vitaminů, minerálů a dalších látek, které vaše tělo v daném období nejvíc potřebuje. Čerstvé sezónní potraviny navíc chutnají mnohem lépe než exotické ovoce, které k nám nedozrálé cestuje přes půlku světa.
Na výhody lokálních surovin upozorňují také odborníci z projektu Vím, co jím:
Lidský organismus je dlouhodobě navyknutý konzumovat potraviny vypěstované v našem podnebném pásu a klimatických podmínkách. Nákup těchto potravin je navíc i cenově výhodnější. Koš sezónního ovoce a zeleniny je možné koupit až o třetinu levněji než mimo sezónu.
Top 10 sezónních potravin pro duben
- Cibule
- Jarní cibulka
- Chřest
- Nové brambory
- Polníček
- Rebarbora
- Řeřicha
- Ředkvičky
- Medvědí česnek
- Jehněčí maso
Pondělí
Snídaně: Bezlepkové lívance bohaté na omega-3 s hruškou
Svačina: Banán
Oběd: Pečené kuřecí medailonky s cuketou a mrkví s tymiánem, nové brambory s libečkem
Svačina: Kefír a mandarinka
Večeře: Veganské špagety s koriandrem a medvědím česnekem
Úterý
Snídaně: Ovesná kaše s vanilkou a lesními plody
Svačina: Jablko
Oběd: Caesar salát s vejcem a vepřovou panenkou
Svačina: Datlová tyčinka
Večeře: Špenátové palačinky s kozím sýrem a sušenými rajčaty
Středa
Snídaně: Bezlepkový rebarborový koláč crumble
Svačina: Domácí ovesné sušenky
Oběd: Přírodní kuřecí steak s kuskusem a pestem z medvědího česneku
Svačina: Hrst oříšků
Večeře: Chřestové rizoto s parmazánem
Čtvrtek
Snídaně: Ovocné müsli zalité mandlovým mlékem
Svačina: Špenátové smoothie s banánem a datlemi
Oběd: Grilovaná štika s bulgurem a okurkovým salátem
Svačina: Salát caprese s rajčaty, mozzarellou a čerstvou bazalkou
Večeře: Celozrnný chléb s ředkvičkovou pomazánkou z čerstvého sýra
Pátek
Snídaně: Pohanková kaše s pečenou hruškou a javorovým sirupem
Svačina: Ovocné smoothie plné vitaminů
Oběd: Celozrnné špagety s bolognskou omáčkou
Svačina: Tvaroh s rozinkami a vlašskými ořechy
Večeře: Míchaná vajíčka s jarní cibulkou a ředkvičkami, žitný chléb
Sobota
Snídaně: Špaldové vafle s rýžovým sirupem a borůvkami
Svačina: Hrst sušeného ovoce
Oběd: Pohankové čevabčiči z trouby, vařené nové brambory
Svačina: Kokosový jogurt s domácí marmeládou
Večeře: Cuketový koláč s tofu
Neděle
Snídaně: Bílý jogurt s domácí granolou a sušeným ovocem
Svačina: Proteinový pudink s banánem a lesními plody
Oběd: Pečená jehněčí kýta s jáhly a zeleninovým ratatouille
Svačina: Jablko s mandlovým máslem
Večeře: Hrášková polévka s baby špenátem a kadeřávkem, celozrnný chléb
Přejeme dobrou chuť 🙂
TIP: Vyzkoušejte také jarní sezónní jídelníček podle výživové poradkyně Sandry.