Jednoduchý dubnový jídelníček ze základních surovin

Chcete vařit jednoduše, rychle a zároveň zdravě? Používejte základní suroviny a zaměřte se především na ty, kterým v dubnu vrcholí sezóna.

Výhody základních surovin

Při vytváření zdravého jídelníčku se vám vyplatí orientace na nezpracované základní potraviny. Získáte z nich bílkoviny, kvalitní sacharidy, zdravé tuky a většinu důležitých mikroživin. Díky základním surovinám, jako jsou celá zrna obilovin, luštěniny, ovoce, zelenina, vejce, maso, ořechy a semínka, budete mít více energie a větší šanci udržet si váhu nebo shodit nadbytečná kila.

Proč jíst lokálně a sezónně?

Chcete-li jíst zdravě a kvalitně, zaměřte se na českou produkci. Sezónní zelenina a ovoce v sobě ukrývají velké množství vitaminů, minerálů a dalších látek, které vaše tělo v daném období nejvíc potřebuje. Čerstvé sezónní potraviny navíc chutnají mnohem lépe než exotické ovoce, které k nám nedozrálé cestuje přes půlku světa.

Na výhody lokálních surovin upozorňují také odborníci z projektu Vím, co jím:

Lidský organismus je dlouhodobě navyknutý konzumovat potraviny vypěstované v našem podnebném pásu a klimatických podmínkách. Nákup těchto potravin je navíc i cenově výhodnější. Koš sezónního ovoce a zeleniny je možné koupit až o třetinu levněji než mimo sezónu.

Top 10 sezónních potravin pro duben

  1. Cibule
  2. Jarní cibulka
  3. Chřest
  4. Nové brambory
  5. Polníček
  6. Rebarbora
  7. Řeřicha
  8. Ředkvičky
  9. Medvědí česnek
  10. Jehněčí maso

PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Šparglová sezóna: 6 Insta inspirací na výborné recepty z chřestu

Pondělí

Snídaně: Bezlepkové lívance bohaté na omega-3 s hruškou

Svačina: Banán

Oběd: Pečené kuřecí medailonky s cuketou a mrkví s tymiánem, nové brambory s libečkem

Svačina: Kefír a mandarinka

Večeře: Veganské špagety s koriandrem a medvědím česnekem

Úterý

Snídaně: Ovesná kaše s vanilkou a lesními plody

Svačina: Jablko

Oběd: Caesar salát s vejcem a vepřovou panenkou

Svačina: Datlová tyčinka

Večeře: Špenátové palačinky s kozím sýrem a sušenými rajčaty

Středa

Snídaně: Bezlepkový rebarborový koláč crumble

Svačina: Domácí ovesné sušenky

Oběd: Přírodní kuřecí steak s kuskusem a pestem z medvědího česneku

Svačina: Hrst oříšků

Večeře: Chřestové rizoto s parmazánem

Čtvrtek

Snídaně: Ovocné müsli zalité mandlovým mlékem

Svačina: Špenátové smoothie s banánem a datlemi

Oběd: Grilovaná štika s bulgurem a okurkovým salátem

Svačina: Salát caprese s rajčaty, mozzarellou a čerstvou bazalkou

Večeře: Celozrnný chléb s ředkvičkovou pomazánkou z čerstvého sýra

Pátek

Snídaně: Pohanková kaše s pečenou hruškou a javorovým sirupem

Svačina: Ovocné smoothie plné vitaminů

Oběd: Celozrnné špagety s bolognskou omáčkou

Svačina: Tvaroh s rozinkami a vlašskými ořechy

Večeře: Míchaná vajíčka s jarní cibulkou a ředkvičkami, žitný chléb

Sobota

Snídaně: Špaldové vafle s rýžovým sirupem a borůvkami

Svačina: Hrst sušeného ovoce

Oběd: Pohankové čevabčiči z trouby, vařené nové brambory

Svačina: Kokosový jogurt s domácí marmeládou

Večeře: Cuketový koláč s tofu

Neděle

Snídaně: Bílý jogurt s domácí granolou a sušeným ovocem

Svačina: Proteinový pudink s banánem a lesními plody

Oběd: Pečená jehněčí kýta s jáhly a zeleninovým ratatouille

Svačina: Jablko s mandlovým máslem

Večeře: Hrášková polévka s baby špenátem a kadeřávkem, celozrnný chléb

Přejeme dobrou chuť 🙂

TIP: Vyzkoušejte také jarní sezónní jídelníček podle výživové poradkyně Sandry.

 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.

Šárka Jirchářová

Šárka Jirchářová

Mým velkým koníčkem je vaření a pečení. Nepříjemné střevní onemocnění mě přivedlo na dietu Low-FODMAP, která ve světě sklízí velké úspěchy. Ulehčuje život mnoha lidem se syndromem dráždivého tračníku. Nedostatek informací v našich končinách mě přivedl k psaní vlastního blogu www.lowfodmapdieta.cz.