Jeřáb ptačí (jeřabina): Původ, složení, účinky na zdraví, používání a recepty

Keře jeřábu ptačího snadno poznáte podle bílých květů a drobných červených plodů. V našich končinách jde o hojně rozšířenou bylinu, jejíž květy a plody se pro své na složení bohaté na vitaminy a jiné zdraví prospěšné látky využívají při léčení různých neduhů, ale využijete je i v běžné kuchyni. Co všechno se o jeřabinách, jak se plodům jeřábu říká, hodí vědět?

Květy a zejména oranžové až červené plody jeřabiny obsahují mnoho významných látek, které mohou mít na zdraví prospěšné, někdy až léčivé účinky. Nespleťte si ale jeřabiny s černým jeřábem neboli arónií, o němž jsme psali v jednom ze starších článků.

Co je jeřáb ptačí a kde všude roste

Latinsky se jeřáb ptačí nazývá sorbus aucuparia a je to keř či strom rostoucí do výšky 10 až 15 metrů, výjimečně až 20 metrů. Běžně roste na území celé Evropy, jihozápadní části Asie a také na severu afrického kontinentu. Nejčastěji na jeřáb ptačí narazíte na okrajích lesů, mezích, stráních, podél silnic a cest od nížin až po vysokohorské oblasti do výšky okolo 2000 metrů nad mořem.

Jeřáb ptačí kvete od května do června. Má zeleno-žluté-bílé květy s okvětními listy trojúhelníkového tvaru. Drobné oválné plody jsou sytě oranžové nebo červené, v průměru velké cca 1 centimetr a jeřabiny zrají na přelomu léta a podzimu od srpna do září, kdy se také sbírají.

Jeřáb je odolný a nenáročný strom. Vyhovují mu polostinná až slunná stanoviště, hluboká půda a nepříliš vysoká vlhkost a nevadí mu ani chladnější počasí. Jeřáb ptačí se také pěstuje a plody těchto kulturních odrůd mají příjemně sladkou chuť proti planým jeřabinám, které jsou spíše svíravě trpké.

ZAJÍMAVOSTI O JEŘÁBU PTAČÍM. VÍTE, ŽE…

  • anglický název rowan pravděpodobně vychází ze starého skandinávského slova runa znamenající kouzlo?
  • lidé věřili, že má ochrannou moc proti čarování a blesku, a že větvička jeřábu chrání před uhranutím?
  • hrál důležitou roli při druidských obřadech?
  • pálením jeho dřeva, listů i plodů se přivolávali duchové, domácí skřítci, duchovní rádci a různé elementární bytosti?
  • ve starogermánské mytologii byla jeřabina zasvěcena bohu hromu Donarovi? 
  • se plody jeřábu ptačího využívaly při lovu ptáků, pro něž jsou červené kuličky zdrojem vitaminů a cukrů?
  • ve středověku se používaly jeho plody v rámci prevence kurdějí?
  • virgule z jeřabin sloužily k hledání rudných žil?

Další názvy: Jeřáb obecný, jeřábek, jeřabina, jaráb, divá vřeskyně, jařabina, jerábník, jeřábník, korálky, muk, ptačí potrava, reráb, řežáb, sorbit, žeráb. 

Cizí názvy: rowan, amur mountain-ash, mountain-ash, quick beam, rowan berry, wittchen, Eberesche, Ebereschenbeeren, rowan tree, sorb apple, Sorbier des Oiseaux, Sorbier des Oiseleurs, Sorbier des Oiseleurs, pyrus aucuparia.

Jeřabiny: složení a možné účinky na zdraví

Plody jeřábu ptačího se nazývají jeřabiny. Jsou bohaté zejména na vitamin C. Dále obsahují organické kyseliny (kyselinu citronovou, vinnou, jablečnou, sorbovou, skorbovou a parasorbinovou), provitamin K, karotenoidy (sorbusiny), cukry (sorbitol a sorbóza), třísloviny (taniny), pektiny, silice, hořčin, flavanoidy, anthokyany a další. 

Jeřabiny byly a stále jsou hojně využívány v lidovém léčitelství, kdy slibují pomoc při různých zdravotních neduzích, jako jsou nechutenství, nachlazení, problémy s močovými cestami nebo ženské potíže.

Předpokládané účinky jeřabin na zdraví:

  • plody obsahují látky s antioxidačními účinky,
  • jsou bohatým zdrojem vitaminu C a posilují přirozený obranný systém,
  • mají antibakteriální účinky a antirevmatické účinky a pomáhají při léčbě revmatismu a dny,
  • působí močopudně a používají se k rozrušení a vyplavení močových kamenů,
  • také mají žlučopudné účinky,
  • používají se ke zvýšení diurézy u ledvinových chorob, jež se projevují zhoršenou funkcí ledvin,
  • mohou pomoci při nachlazení, bolestech v krku a problémech dýchacích cest, nechutenství a žaludečních neurózách, 
  • mají mírné projímavé (laxativní) účinky a mohou ulevit při lehčích problémech se zácpou,
  • odvary z jeřábu ptačího se doporučují při chronických ledvinných problémech,
  • sirup se podává při chrapotu, jeřabiny posilují hlas,
  • koupel z květů jeřabin může prospívat osobám s atopickým ekzémem,
  • používají se při hemoroidech,
  • stimulují tvorbu žaludečních šťáv, regulují činnost střev a tak mají pozitivní vliv na trávení,  
  • květy jeřábu obsahují látku podobnou ženským hormonům a pomáhají při typických ženských obtížích.

Jeřáb ptačí, dávkování a možné vedlejší a negativní účinky

Jeřabiny se sbírají na konci srpna a v září. Je nutné je tepelně upravit nebo usušit. Čerstvé se nekonzumují, protože jsou mírně toxické a mohou vyvolat lehkou otravu, která se může projevit bolestí hlavy, nevolností, zvracením a průjmem. Tepelně upravené jeřabiny jsou nezávadné a chutnají skvěle.

Pozor je třeba dávat i na zkonzumované množství. Běžně je doporučeno sníst maximálně 1,5 gramů plodů za den.

Jeřabiny: formy, využití v kuchyni a recepty

Uplatnění mají jeřabiny široké. Chcete-li využít léčivých účinků této byliny, můžete si doma připravit čajový odvar, macerát nebo sirup z jeřabin. Z květů jeřábu ptačího se připravuje léčivá koupel, která je prospěšná při atopickém ekzému a pomáhá i při ženských potížích. 

Z čerstvě natrhaných plodů si můžete připravit omáčky k masům, džemy, marmelády, kompoty, šťávu i domácí jeřabinové víno. Z jeřabin se také vyrábí ocet nebo se z nich pálí pálenka jeřabinka.

využití jeřabin v kuchyni

Jak sušit jeřabiny

Jeřabiny můžete také usušit. Čerstvé jeřabiny ponechte v průvanu nebo na slunci, dokud nezvadnou. Poté je co nejrychleji dosušte pomocí umělého tepla, díky čemuž nepřijdou o svou původní sytou barvu. Taktéž je můžete sušit pověšené na šňůrách. Po usušení pečlivě odstraňte stopky a zabalte je nejlépe do pevných papírových či polypropylenových sáčků.

Recepty z plodu jeřábu ptačího

Recept na čajový odvar z jeřabin

Suroviny:
  • 1,5 g čerstvých jeřabin
  • 250 ml studené vody
Postup:

Jeřabiny oberte a propláchněte. Zalijte je vodou, přiveďte k varu a povařte cca 3 minuty. Poté je nechte vylouhovat po dobu 10 minut. Čajový odvar se pije čerstvý.

Macerát z jeřabin

Suroviny:
  • hrst čerstvých jeřabin
  • šálek studené vody
Postup:

Jeřabiny pečlivě oberte a propláchněte. Zalijte je šálkem studené vody a nechte 6 až 12 hodin macerovat. Poté slijte. Denně je doporučeno vypít 2 až 3 šálky, takže si můžete dopředu připravit větší množství. Uchovávejte v lednici..

Jeřabinový sirup

Suroviny:
  • čerstvé jeřabiny
  • cukr
Postup:

Čerstvé jeřabiny odšťavněte pomletím a vylisováním či odstředěním. Hotovou šťávu smíchejte s cukrem v poměru 1:1 a na mírném plameni pomalu vařte, dokud nevznikne hustý sirup. Užívejte 3 až 4 lžičky sirupu denně.

Jeřabinový kompot 

Suroviny:
  • 1,5 kg čerstvých jeřabin
  • 1 l vody
  • 600 g cukru krystal
  • skořice a hřebíček dle chuti
  • 1 citron
Postup:

Jeřabiny zbavte stopek a propláchněte studenou vodou. Zalijte vodou, krátce povařte, sceďte, opět propláchněte studenou vodou a nechte okapat. Mezitím rozpusťe ve vodě cukr a cukrovým nálevem zalijte jeřabiny. Nechte proslazovat po dobu 24 hodin.

Pak slijte nálev vedle do mísy a jeřabiny naplňte do důkladně vymytých zavařovacích sklenic. Do nálevu z jeřabin přidejte skořicí, hřebíček a na tenké proužky nakrájenou citronovou kůru. Krátce povařte a ještě horkým nálevem jeřabiny ve sklenicích zalijte. Zbylý nálev můžete použít jako sirup. Sklenice uzavřete a sterilujte 20 minut při teplotě 90 °C. Kompoty skladujte v chladu a temnu.

jeřabinový kompot

Džem z jeřabin

Suroviny:
  • 1,5 kg čerstvých jeřabin
  • 500 g cukru krystal
  • 1 svitek skořice a 10 ks hřebíčku
  • citronová kůra
  • želírovací přípravek 2:1
Postup:

Jeřabiny zbavte stopek, propláchněte studenou vodou a vložte do hrnce. Podlijte malým množstvím vody, přidejte koření a citronovou kůru a vařte do změknutí. Poté vyjměte koření a kůru a propasírujte přes husté síto. 

Přidejte želírovací přípravek, který jste předtím rozmíchali v malém množství cukru. Za stálého míchání přiveďte k varu a vařte cca 1 minutu. Poté přisypte zbytek cukru a vařte ještě dalších 5 minut. Nezapomínejte míchat.

Hotový horký džem nalijte do vymytých sklenic, uzavřete a na 5 minut obraťte dnem vzhůru. Vychladlé sklenice s jeřabinovým džemem skladujte v chladu a temnu.

Tipy na další superpotraviny na Bezhladoveni.cz

Pokud vás téma superpotravin a léčivých bylin opravdu zajímá, na našich stránkách najdete podrobné články o celé řadě výjimečných domácích i exotických potravin, například:

Závěrečné shrnutí: Jeřabiny se uplatní jak v lidové medicíně, tak i v běžné kuchyni

Nasbírejte si na procházce košík plný jeřabin a připravte si z nich domácí džem, sirup, kompot nebo odvar či macerát. Jsou bohaté na vitamin C a spoustu jiných zdraví prospěšných látek, které mohou pomoci při:

  • léčbě revmatismu a dny, ledvinových onemocnění a močových kamenů,
  • nachlazení, bolestech v krku a problémech dýchacích cest, 
  • nechutenství a žaludečních neurózách, 
  • lehčích problémech se zácpou,
  • atopickém ekzému,
  • hemoroidech,
  • trávicích potížích,
  • typických ženských obtížích.
reklama
Popis

Udělejte první krok pro úspěšné hubnutí ještě dnes

Rezervujte si nezávaznou konzultaci s výživovým poradcem, na které získáte:

  • Diagnostiku těla na přístroji typu InBody / Tanita
  • Posouzení jídelníčku a tipy, jak ho upravit, aby šla vaše váha dolů
  • Doporučení, co dělat pro lepší zdravotní stav i kondici
  • Motivaci a návrh postupu pro úspěšné a trvalé hubnutí
  • Rezervujte si konzultaci dnes a získejte ihned 2 ukázkové jídelníčky na celý týden včetně receptů zdarma
 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.

Monika Šaríková

Monika Šaríková

Když jsem před léty studovala historii a literaturu, nenapadlo by mě, že se nakonec budu živit psaním. Jednoznačně nejradši se věnuji psaní o zdravém životním stylu. Miluji dobré jídlo, ráda vařím, ujetá jsem zejména na českou a asijskou kuchyni, zbožňuji přírodu a pohyb. Mezi mé velké sportovní lásky patří zejména běh, kolo, turistika a jóga :). Nově jsem kromě textařky také funkční trenérkou.