Keře jeřábu ptačího snadno poznáte podle bílých květů a drobných červených plodů. V našich končinách jde o hojně rozšířenou bylinu, jejíž květy a plody se pro své na složení bohaté na vitaminy a jiné zdraví prospěšné látky využívají při léčení různých neduhů, ale využijete je i v běžné kuchyni. Co všechno se o jeřabinách, jak se plodům jeřábu říká, hodí vědět?
Květy a zejména oranžové až červené plody jeřabiny obsahují mnoho významných látek, které mohou mít na zdraví prospěšné, někdy až léčivé účinky. Nespleťte si ale jeřabiny s černým jeřábem neboli arónií, o němž jsme psali v jednom ze starších článků.
Obsah článku:
Co je jeřáb ptačí a kde všude roste
Latinsky se jeřáb ptačí nazývá sorbus aucuparia a je to keř či strom rostoucí do výšky 10 až 15 metrů, výjimečně až 20 metrů. Běžně roste na území celé Evropy, jihozápadní části Asie a také na severu afrického kontinentu. Nejčastěji na jeřáb ptačí narazíte na okrajích lesů, mezích, stráních, podél silnic a cest od nížin až po vysokohorské oblasti do výšky okolo 2000 metrů nad mořem.
Jeřáb ptačí kvete od května do června. Má zeleno-žluté-bílé květy s okvětními listy trojúhelníkového tvaru. Drobné oválné plody jsou sytě oranžové nebo červené, v průměru velké cca 1 centimetr a jeřabiny zrají na přelomu léta a podzimu od srpna do září, kdy se také sbírají.
Jeřáb je odolný a nenáročný strom. Vyhovují mu polostinná až slunná stanoviště, hluboká půda a nepříliš vysoká vlhkost a nevadí mu ani chladnější počasí. Jeřáb ptačí se také pěstuje a plody těchto kulturních odrůd mají příjemně sladkou chuť proti planým jeřabinám, které jsou spíše svíravě trpké.
ZAJÍMAVOSTI O JEŘÁBU PTAČÍM. VÍTE, ŽE…
- anglický název rowan pravděpodobně vychází ze starého skandinávského slova runa znamenající kouzlo?
- lidé věřili, že má ochrannou moc proti čarování a blesku, a že větvička jeřábu chrání před uhranutím?
- hrál důležitou roli při druidských obřadech?
- pálením jeho dřeva, listů i plodů se přivolávali duchové, domácí skřítci, duchovní rádci a různé elementární bytosti?
- ve starogermánské mytologii byla jeřabina zasvěcena bohu hromu Donarovi?
- se plody jeřábu ptačího využívaly při lovu ptáků, pro něž jsou červené kuličky zdrojem vitaminů a cukrů?
- ve středověku se používaly jeho plody v rámci prevence kurdějí?
- virgule z jeřabin sloužily k hledání rudných žil?
Další názvy: Jeřáb obecný, jeřábek, jeřabina, jaráb, divá vřeskyně, jařabina, jerábník, jeřábník, korálky, muk, ptačí potrava, reráb, řežáb, sorbit, žeráb.
Cizí názvy: rowan, amur mountain-ash, mountain-ash, quick beam, rowan berry, wittchen, Eberesche, Ebereschenbeeren, rowan tree, sorb apple, Sorbier des Oiseaux, Sorbier des Oiseleurs, Sorbier des Oiseleurs, pyrus aucuparia.
Jeřabiny: složení a možné účinky na zdraví
Plody jeřábu ptačího se nazývají jeřabiny. Jsou bohaté zejména na vitamin C. Dále obsahují organické kyseliny (kyselinu citronovou, vinnou, jablečnou, sorbovou, skorbovou a parasorbinovou), provitamin K, karotenoidy (sorbusiny), cukry (sorbitol a sorbóza), třísloviny (taniny), pektiny, silice, hořčin, flavanoidy, anthokyany a další.
Jeřabiny byly a stále jsou hojně využívány v lidovém léčitelství, kdy slibují pomoc při různých zdravotních neduzích, jako jsou nechutenství, nachlazení, problémy s močovými cestami nebo ženské potíže.
Předpokládané účinky jeřabin na zdraví:
- plody obsahují látky s antioxidačními účinky,
- jsou bohatým zdrojem vitaminu C a posilují přirozený obranný systém,
- mají antibakteriální účinky a antirevmatické účinky a pomáhají při léčbě revmatismu a dny,
- působí močopudně a používají se k rozrušení a vyplavení močových kamenů,
- také mají žlučopudné účinky,
- používají se ke zvýšení diurézy u ledvinových chorob, jež se projevují zhoršenou funkcí ledvin,
- mohou pomoci při nachlazení, bolestech v krku a problémech dýchacích cest, nechutenství a žaludečních neurózách,
- mají mírné projímavé (laxativní) účinky a mohou ulevit při lehčích problémech se zácpou,
- odvary z jeřábu ptačího se doporučují při chronických ledvinných problémech,
- sirup se podává při chrapotu, jeřabiny posilují hlas,
- koupel z květů jeřabin může prospívat osobám s atopickým ekzémem,
- používají se při hemoroidech,
- stimulují tvorbu žaludečních šťáv, regulují činnost střev a tak mají pozitivní vliv na trávení,
- květy jeřábu obsahují látku podobnou ženským hormonům a pomáhají při typických ženských obtížích.
Jeřáb ptačí, dávkování a možné vedlejší a negativní účinky
Jeřabiny se sbírají na konci srpna a v září. Je nutné je tepelně upravit nebo usušit. Čerstvé se nekonzumují, protože jsou mírně toxické a mohou vyvolat lehkou otravu, která se může projevit bolestí hlavy, nevolností, zvracením a průjmem. Tepelně upravené jeřabiny jsou nezávadné a chutnají skvěle.
Pozor je třeba dávat i na zkonzumované množství. Běžně je doporučeno sníst maximálně 1,5 gramů plodů za den.
Jeřabiny: formy, využití v kuchyni a recepty
Uplatnění mají jeřabiny široké. Chcete-li využít léčivých účinků této byliny, můžete si doma připravit čajový odvar, macerát nebo sirup z jeřabin. Z květů jeřábu ptačího se připravuje léčivá koupel, která je prospěšná při atopickém ekzému a pomáhá i při ženských potížích.
Z čerstvě natrhaných plodů si můžete připravit omáčky k masům, džemy, marmelády, kompoty, šťávu i domácí jeřabinové víno. Z jeřabin se také vyrábí ocet nebo se z nich pálí pálenka jeřabinka.
Jak sušit jeřabiny
Jeřabiny můžete také usušit. Čerstvé jeřabiny ponechte v průvanu nebo na slunci, dokud nezvadnou. Poté je co nejrychleji dosušte pomocí umělého tepla, díky čemuž nepřijdou o svou původní sytou barvu. Taktéž je můžete sušit pověšené na šňůrách. Po usušení pečlivě odstraňte stopky a zabalte je nejlépe do pevných papírových či polypropylenových sáčků.
Recepty z plodu jeřábu ptačího
Recept na čajový odvar z jeřabin
Suroviny:
- 1,5 g čerstvých jeřabin
- 250 ml studené vody
Postup:
Jeřabiny oberte a propláchněte. Zalijte je vodou, přiveďte k varu a povařte cca 3 minuty. Poté je nechte vylouhovat po dobu 10 minut. Čajový odvar se pije čerstvý.
Macerát z jeřabin
Suroviny:
- hrst čerstvých jeřabin
- šálek studené vody
Postup:
Jeřabiny pečlivě oberte a propláchněte. Zalijte je šálkem studené vody a nechte 6 až 12 hodin macerovat. Poté slijte. Denně je doporučeno vypít 2 až 3 šálky, takže si můžete dopředu připravit větší množství. Uchovávejte v lednici..
Jeřabinový sirup
Suroviny:
- čerstvé jeřabiny
- cukr
Postup:
Čerstvé jeřabiny odšťavněte pomletím a vylisováním či odstředěním. Hotovou šťávu smíchejte s cukrem v poměru 1:1 a na mírném plameni pomalu vařte, dokud nevznikne hustý sirup. Užívejte 3 až 4 lžičky sirupu denně.
Jeřabinový kompot
Suroviny:
- 1,5 kg čerstvých jeřabin
- 1 l vody
- 600 g cukru krystal
- skořice a hřebíček dle chuti
- 1 citron
Postup:
Jeřabiny zbavte stopek a propláchněte studenou vodou. Zalijte vodou, krátce povařte, sceďte, opět propláchněte studenou vodou a nechte okapat. Mezitím rozpusťe ve vodě cukr a cukrovým nálevem zalijte jeřabiny. Nechte proslazovat po dobu 24 hodin.
Pak slijte nálev vedle do mísy a jeřabiny naplňte do důkladně vymytých zavařovacích sklenic. Do nálevu z jeřabin přidejte skořicí, hřebíček a na tenké proužky nakrájenou citronovou kůru. Krátce povařte a ještě horkým nálevem jeřabiny ve sklenicích zalijte. Zbylý nálev můžete použít jako sirup. Sklenice uzavřete a sterilujte 20 minut při teplotě 90 °C. Kompoty skladujte v chladu a temnu.
Džem z jeřabin
Suroviny:
- 1,5 kg čerstvých jeřabin
- 500 g cukru krystal
- 1 svitek skořice a 10 ks hřebíčku
- citronová kůra
- želírovací přípravek 2:1
Postup:
Jeřabiny zbavte stopek, propláchněte studenou vodou a vložte do hrnce. Podlijte malým množstvím vody, přidejte koření a citronovou kůru a vařte do změknutí. Poté vyjměte koření a kůru a propasírujte přes husté síto.
Přidejte želírovací přípravek, který jste předtím rozmíchali v malém množství cukru. Za stálého míchání přiveďte k varu a vařte cca 1 minutu. Poté přisypte zbytek cukru a vařte ještě dalších 5 minut. Nezapomínejte míchat.
Hotový horký džem nalijte do vymytých sklenic, uzavřete a na 5 minut obraťte dnem vzhůru. Vychladlé sklenice s jeřabinovým džemem skladujte v chladu a temnu.
Tipy na další superpotraviny na Bezhladoveni.cz
Pokud vás téma superpotravin a léčivých bylin opravdu zajímá, na našich stránkách najdete podrobné články o celé řadě výjimečných domácích i exotických potravin, například:
- Quinoa neboli merlík čilský: Zdravá pseudoobilnina obsahuje všech 9 esenciálních aminokyselin
- Zdravé kysané zelí: Obsah živin, domácí výroba a účinky na zdraví + recepty
- Kustovnice čínská neboli goji: Původ, složení, účinky na zdraví a hubnutí + recepty
- Brusnice brusinka: Složení, vliv na zdraví a tipy na zdravé recepty
- Maca, peruánský ženšen: Popis, složení, účinky, použití a recepty
- Červená řepa a hubnutí: Hodně živin a přitom minimum kalorií + tipy na recepty
- Cejlonská skořice a hubnutí: Základní druhy, účinky a tipy na recepty
- Rakytník řešetlákový: Účinky na zdraví, pěstování, zpracování + recepty
- Hlíva ústřičná: Tipy na recepty a využití této superhouby
- Moruše: Složení, účinky, druhy a využití v kuchyni + tipy na recepty
- Aronie – černý jeřáb: Složení, účinky na zdraví a tipy na recepty
Závěrečné shrnutí: Jeřabiny se uplatní jak v lidové medicíně, tak i v běžné kuchyni
Nasbírejte si na procházce košík plný jeřabin a připravte si z nich domácí džem, sirup, kompot nebo odvar či macerát. Jsou bohaté na vitamin C a spoustu jiných zdraví prospěšných látek, které mohou pomoci při:
- léčbě revmatismu a dny, ledvinových onemocnění a močových kamenů,
- nachlazení, bolestech v krku a problémech dýchacích cest,
- nechutenství a žaludečních neurózách,
- lehčích problémech se zácpou,
- atopickém ekzému,
- hemoroidech,
- trávicích potížích,
- typických ženských obtížích.