Omezená konzumace pšenice a výrobků z ní prospívá hubnutí i celkovému zdraví. Vhodné je nahradit ji celozrnnými obilovinami a jejich bezlepkovými alternativami. Většinu z nich hravě zařadíte do vašeho jídelníčku.
Obsah článku:
Proč vyměnit mletou pšenici za celozrnné obiloviny?
- Obsahují velké množství vlákniny schopné vázat na sebe vodu, zvětšit objem stolice a zrychlit průchod nežádoucích látek střevy.
- Pomáhají utvářet vhodnou bakteriální flóru ovlivňující tvorbu některých vitaminů.
- Přispívají k dlouhodobému pocitu sytosti.
- Způsobují pokles hladiny tuků v krvi.
Ukázkový jídelníček bez pšenice
1. den
Snídaně: Jáhlové vločky s rostlinným mlékem, konopnými semínky, banánem a čekankovým sirupem
Svačina: Plátek pohankového chleba s avokádem, sušenými rajčaty, rukolou a opraženými slunečnicovými semínky
Oběd: Bramborové noky s domácím bazalkovým pestem
Večeře: Listový salát s quinoou, fazolovými lusky, ředkvičkami, nakládanou cibulí a dýňovým olejem
2. den
Snídaně: Pohankové vločky s rostlinným mlékem, jablkem, skořicí a vlašskými ořechy
Svačina: Kukuřičná tortilla plněná tuňákem, rajčaty a nízkotučným tvrdým sýrem
Oběd: Hovězí burger s celerovou plackou, nakládanou zeleninou, domácím kečupem a římským salátem
Večeře: Mrkvová polévka s mladým hráškem a kokosovým mlékem
3. den
Snídaně: Míchaná vejce s libovou krůtí šunkou, jarní cibulkou a petrželkou, krajíc pohankového chleba
Svačina: Ovocný salát s oříšky a čerstvou mátou
Oběd: Salátové listy s čočkou beluga, grilovanými kachními prsy, pečenou dýní a bylinkovým dresinkem
Večeře: Jarní závitky s rýžovými nudlemi, uzeným tempehem, mrkví, mungo klíčky, koriandrem a salátovou okurkou, 100% arašídové máslo jako dip
Přejeme dobrou chuť i trávení 🙂
TIP: Vyzkoušejte také první díl jídelníčku bez pšenice.