Máte dost těžce stravitelných jídel? Vyzkoušejte jídelníček z lehkých potravin, které vám pomohou zhubnout.
Obsah článku:
Tipy pro podporu zažívání
Jezte pomalu
Magazín Healthline radí jíst pomalu a každé sousto důkladně rozžvýkat. Pokud si tyto zvyky osvojíte, podpoříte správné trávení i vstřebávání živin, zamezíte potížím se zažíváním a udržíte střeva i zbytek trávicího systému v dobré kondici.
Myslete na hydrataci
Dostatečný pitný režim působí příznivě na slizniční výstelku střev a pomáhá udržovat ve střevech bakteriální rovnováhu.
Upravte jídelníček
Omezte příjem průmyslově zpracovaných potravin s vysokým obsahem cukrů. Místo toho si dopřejte zdravé tuky, libové maso, luštěniny, zeleninu, ovoce a celozrnné obiloviny. Strava s vysokým obsahem vlákniny velmi přispívá ke zdravému střevnímu mikrobiomu.
Z jídelníčku vyškrtněte:
- tučná masa
- uzeniny
- tučné mléčné výrobky
- sladkosti
- alkohol
- kofeinové nápoje
- limonády
- bílou mouku
Potraviny pro zdravé trávení
- fazole, hrách, čočka
- pohanka, jáhly, bulgur, oves
- chřest, pórek, cibule, česnek
- banány, bobulovité ovoce
- zelí, jogurty, kefír, tempeh, miso, kimchi a další fermentované potraviny
Magazín Healthline upozorňuje, že česnek i cibule podporují imunitní systém, mají protirakovinné účinky a zlepšuje trávení.
Pondělí
Snídaně: Jáhlová kaše s meruňkami a mandlemi
Svačina: Krém z tvarohu, lesního ovoce, vlašských ořechů a medu
Oběd: Vegetariánský burger z červené čočky s celozrnnou houskou a čerstvou zeleninou
Svačina: Hroznové víno
Večeře: Vaječná omeleta se sýrem a zeleninovým salátem
Úterý
Snídaně: Špaldové vafle s tvarohem a jahodami
Svačina: Sójový jogurt s jablkem
Oběd: Pohankové nudle s tuňákem, avokádem a sezamovým semínkem
Svačina: Banán
Večeře: Salát z červené řepy, mrkve, celeru a jogurtové zálivky s knäckebrotem
Středa
Snídaně: Domácí müsli s ořechy, brusinkami a sójovým mlékem
Svačina: Hruška
Oběd: Pečený filet z lososa s jahelnou kaší
Svačina: Kefír a celozrnná ovesná sušenka
Večeře: Celozrnný žitný toust s česnekovou pomazánkou a tempehem
Čtvrtek
Snídaně: Ovesná kaše s mandlemi, medem a kiwi
Svačina: Datlové košíčky s mákem a ořechovým krémem
Oběd: Hovězí játra na cibulce s celozrnnou rýží
Svačina: Banánové smoothie s mandlemi
Večeře: Polévka z hlívy ústřičné, žitný chléb
Pátek
Snídaně: Kaše z kaštanové mouky se skořicí a mandarinkou
Svačina: Kokosové cookies s hořkou čokoládou a arašídovým máslem
Oběd: Celozrnné těstoviny s krevetami, pestem z medvědího česneku a chilli
Svačina: Jablko
Večeře: Teplý fazolový salát s rajčaty a cibulí
Sobota
Snídaně: Granola s ořechy a lyofilizovaným ovocem
Svačina: Ovocný salát
Oběd: Krůtí prsa pečená na jablkách s bramborovou kaší
Svačina: Řecký jogurt s hruškou
Večeře: Bramborové noky s omáčkou z dýně hokkaido
Neděle
Snídaně: Kakaové snídaňové kuličky s mandlovým mlékem a banánem
Svačina: Čerstvá citrusová šťáva
Oběd: Pečená treska s bulgurem a pečenými paprikami
Svačina: Bezlepkové ořechové řezy
Večeře: Žitný chléb s hummusem a zeleninou
TIP: Máte pocit, že vám některá jídla nesvědčí? Zkuste jídelníček bez častých alergenů.