Víte, že se vyplatí jíst to, co právě dozrává a je k dostání z místních farem a chovů? Vsaďte na sezónní suroviny a vytěžte z nich maximum díky jídelníčku podle výživové poradkyně.
Obsah článku:
Které potraviny mají sezónu v únoru?
V únoru načerpáte nejvíce vitaminů z ředkviček, řeřichy či růžičkové kapusty. Vsadit ale můžete i na hlívu ústřičnou, lanýže či kvalitní vepřové maso. Nejenom, že dodáte svému tělu potřebné živiny, ale navíc pravděpodobně i ušetříte.
Zkuste do svého jídelníčku alespoň některé tyto potraviny zařadit a uvidíte, že vás jeho pestrost a chutě příjemně překvapí.
Pondělí
Snídaně: Žitný chléb s ředkvičkovou pomazánkou, okurka
Svačina: Ovocný salát s bílým jogurtem a vlašskými ořechy
Oběd: Brambory zapečené s krůtím masem, sýrem a špenátem
Svačina: Banánový chlebíček bez přidaného cukru
Večeře: Salát s falafelem, jogurtovým dipem a řeřichou
Úterý
Snídaně: Ovesná kaše s jablky a skořicí
Svačina: Celozrnný chléb s tuňákovou pomazánkou, mrkev
Oběd: Vepřová panenka, pečené brambory, okurkový salát
Svačina: Smoothie z mražených borůvek a špenátu
Večeře: Zapečená růžičková kapusta se sýrem, krůtí šunkou a žampiony, celozrnná bagetka
Středa
Snídaně: Celozrnný chléb s lučinou, olomouckými tvarůžky a okurkou
Svačina: Jablko, bílý jogurt se lněným semínkem
Oběd: Celozrnné těstoviny s hlívou ústřičnou, cherry rajčátky a sýrovou omáčkou
Svačina: Špenátová roláda s lučinou
Večeře: Zeleninový salát s fazolemi, kukuřicí, tuňákem a celozrnnou bagetkou
Čtvrtek
Snídaně: Jáhlová kaše s jablky a hořkou čokoládou
Svačina: Celozrnný wrap s tvarohovým sýrem, krůtí šunkou a ředkvičkami
Oběd: Quinoa se sýrem light a zeleninou
Svačina: Vanilkový pudink s chia a jahodami
Večeře: Steak z tuňáka žlutoploutvého, šťouchané brambory, růžičková kapusta
Pátek
Snídaně: Celozrnný chléb s domácí vaječnou pomazánkou, paprika
Svačina: Mrkvovo-banánový muffin bez cukru
Oběd: Pečený losos s vařeným bramborem a brokolicí, domácí jogurtový dip
Svačina: Okurka na proužky s hummusem
Večeře: Guláš z hlívy ústřičné, šťouchaný brambor
Sobota
Snídaně: Palačinky z celozrnné mouky s malinami a čekankovým sirupem
Svačina: Celozrnný chléb s kozím sýrem a červenou řepou
Oběd: Telecí líčka, šťouchaný brambor, okurka
Svačina: Bílý jogurt s jablkem
Večeře: Omeleta ze 2 vajec a 2 bílků s mozzarellou, zelenina, celozrnný chléb
Neděle
Snídaně: Banánové lívance s jogurtem
Svačina: Celozrnný chléb s kvalitní paštikou a paprikou
Oběd: Vepřová panenka, bramborové noky a zelí
Svačina: Acidofilní mléko, pomeranč
Večeře: Tempeh s cuketou, brokolicí a celozrnnou rýží, bazalková zálivka
TIP: Chutnalo? Zkuste celou sérii únorových jídelníčků.