Potýkáte se s bolestmi břicha, nadýmáním, průjmem nebo naopak zácpou? Vaše potíže mohou být způsobené špatným trávením některých cukrů. Pomoci vám může šetřící Low-FODMAP dieta.
Obsah článku:
Problematické potraviny
Citliví jedinci s funkční poruchou střev mohou hůře trávit potraviny s obsahem fermentovatelných oligosacharidů, disacharidů, monosacharidů a polyolů (odtud zkratka FODMAP). Jejich tenké střevo tyto karbohydráty velmi špatně absorbuje. V některých případech je neabsorbuje vůbec.
Proto putují až do střeva tlustého, kde kvasí a páchají řadu problémů, jako je plynatost, křeče v břiše, průjem nebo zácpa. Řešením může být dieta Low-FODMAP.
Co je Low-FODMAP dieta a jak funguje?
Během Low-FODMAP diety vylučujete postupně problematické sacharidy. Zažívání má díky tomu dostatek času na regeneraci. Dieta má celkem 3 fáze, které na sebe navazují.
- V průběhu eliminační fáze je nutné dodržovat striktní dietu a konzumovat pouze potraviny odpovídající zásadám Low-FODMAP.
- Během druhé fáze si postupně vyzkoušíte potraviny z High-FODMAP skupiny a zjistíte, jak na ně vaše trávení reaguje.
- Při třetí fázi si budete vytvářet vlastní individuální jídelníček složený z potravin, které vaše střevo bez potíží stráví. Nevhodné potraviny zároveň ze svého jídelníčku vyřadíte.
Nevhodné potraviny pro eliminační fázi
- lepkové obiloviny (kromě špaldy)
- mléčné výrobky s obsahem laktózy (povolené jsou pouze některé druhy sýrů)
- med a ovoce s vysokým obsahem fruktózy
- luštěniny
- cibuloviny
- umělá sladidla
Doporučené potraviny pro eliminační fázi
- bezlepkové obiloviny (jáhly, pohanka, quinoa, amarant, apod.)
- listová zelenina, kořenová zelenina, brambory, cuketa, lilek, rajčata, paprika a další
- ovoce s nízkým obsahem fruktózy (borůvky, citrusy)
- ořechy a semena (kromě kešu a pistácií)
- maso
- vejce
- zelené bylinky
Pondělí
Snídaně: Kaše z bezlepkových ovesných vloček, konopných semínek a banánu
Svačina: Bezlepkové sušenky s hořkou čokoládou, vlašskými ořechy a brusinkami
Oběd: Dušená treska se špenátem a pečeným bramborem
Svačina: Hroznové víno
Večeře: Quinoa s rajčaty, olivami a feta sýrem
Úterý
Snídaně: Granola z bezlepkových ovesných vloček, oříšků a mandlového mléka
Svačina: Mandarinková šťáva
Oběd: Marinované tofu s cuketou, zelenou částí pórku, bambusovými výhonky a rýží basmati
Svačina: Ananasové smoothie pro zklidnění žaludku
Večeře: Dušené vepřové maso s mrkví a bramborem
Středa
Snídaně: Pohanková kaše s hořkou čokoládou a kiwi
Svačina: Kokosový jogurt s banánem
Oběd: Grilovaný losos a pečená dýně s tymiánem
Svačina: Ananas
Večeře: Zeleninový salát s vařeným vejcem
Čtvrtek
Snídaně: Jáhlová kaše s kokosem a skořicí
Svačina: Pomelo
Oběd: Hovězí steak s brokolicí a celerovým pyré
Svačina: Kostička hořké čokolády
Večeře: Bezlepkové krekry s pomazánkou z mrkve, celeru, hořčice a bezlaktózového jogurtu
Pátek
Snídaně: Pohankové palačinky s kokosovým jogurtem a borůvkami
Svačina: Tapiokový pudink s čerstvými jahodami
Oběd: Kukuřičné špagety s masovými kuličkami a rajčatovou omáčkou
Svačina: Banán
Večeře: Guláš z hlívy ústřičné, bezlepkové pečivo
Sobota
Snídaně: Mrkvový dort ze špaldové mouky, zelený čaj
Svačina: Jahodovo-banánové smoothie
Oběd: Bramborový salát s uzeným lososem
Svačina: Bezlaktózový bílý jogurt s domácí jahodovou marmeládou
Večeře: Míchaná vajíčka s paprikou, rajčaty a bezlepkovým pečivem
Neděle
Snídaně: Bezlepkové vafle s lesním ovocem a javorovým sirupem
Svačina: Hrst oříšků
Oběd: Pečené kuře na zelených bylinkách s rýží
Svačina: Chia pudink s malinami
Večeře: Dýňová polévka s bramborem a čerstvým zázvorem, plátek žitného chleba
TIP: Zkuste také další jídelníček z lehkých jídel pro zdravé zažívání.