Prosedíte denně dlouhé minuty na toaletě bez výsledku? Děje se tak opakovaně po dobu delší jak tři měsíce? Po vyloučení jiných zdravotních potíží následujte základní výživová doporučení.
Obsah článku:
Příčiny chronické zácpy
- Nedostatečný příjem vlákniny a tekutin
- Porucha hybnosti tenkého a tlustého střeva
- Překážky ve střevech
- Poruchy mechaniky vyprazdňování
- Bolestivý nález v oblasti konečníku
- Nezdravý životní styl
- Psychosociální aspekty
- Nedostatek pohybu
- Negativní účinky léků
Dovedly vás k zácpě nezdravé stravovací návyky? Rychlou a trvale udržitelnou pomocí může být úprava stávajícího jídelníčku.
Jak skoncovat s chronickou zácpou úpravou jídelníčku?
1. Pravidelnost v jídle
Zapomínáte během dne jíst? Nepravidelná strava nahrává zpomalení střevní pasáže a zhoršení peristaltiky střev. Doporučujeme proto rozložit celkový energetický příjem do několika denních porcí.
2. Dostatek tekutin
Kvalitu stolice významně ovlivňuje dostatečný pitný režim. Výše příjmu tekutin závisí na hmotnosti člověka, fyzické aktivitě a teplotě prostředí. Obvyklá rada zní 1,5 až 2 l tekutin čisté vody za den.
3. Vyšší příjem vlákniny
Při sestavování jídelníčku je třeba dbát na vyšší příjem vlákniny (25 až 30 g na den pro dospělého člověka), přírodního projímadla a současně prebiotika (nestravitelné potravinové složky). Vlákninu najdete v potravinách rostlinného původu (ovoce, zelenina, celozrnné obiloviny, luštěniny, ořechy a semínka).
4. Zařazení probiotik
Lepšímu trávení a vyprazdňování prospívá užívání probiotik. Namísto nejrůznějších preparátů je vhodné sáhnout po potravinách s jejich přirozeným výskytem (jogurt, kefír, acidofilní mléko, mléčně kvašená zelenina, fermentované sójové výrobky, fermentovaná zelenina, například kimchi).
Ukázkový jídelníček při chronické zácpě
1. den
Snídaně: Celozrnný chléb s kvalitní krůtí šunkou a čerstvou zeleninou
Svačina: Farmářský jogurt s mletými lněnými semínky a jahodami
Oběd: Dušená treska se zeleninou, rýže natural
Svačina: Jablko, ořechové máslo
Večeře: Pomalu tažený hovězí vývar s kusem masa, zeleninou a kroupami
2. den
Snídaně: Farmářský jogurt s ovesnými vločkami a sušenými švestkami
Svačina: Celozrnný chléb s tvrdým sýrem a fermentovanou zeleninou
Oběd: Pečené kuře s vařeným bramborem a domácím neslazeným meruňkovým kompotem
Svačina: Kefír
Večeře: Listový salát s tuňákem, quinoou a olivovým olejem
3. den
Snídaně: Celozrnný chléb s ořechovým máslem a čerstvou zeleninou
Svačina: Farmářský jogurt s vařenou pohankou a malinami
Oběd: Batátové noky s tofu a kysaným zelím
Svačina: Domácí neslazený hruškový kompot s mletými konopnými semínky
Večeře: Hummus s čerstvou zeleninou
Přejeme dobrou chuť a zdravé zažívání 🙂
P. S. Vyzkoušejte také další zdravé jídelníčky z kuchyně BezHladovění, například pro zdravé trávení nebo 2. díl jídelníčku proti zácpě.