Sodík je minerální látka pro organismus potřebná a potenciálně nebezpečná zároveň. Zatímco v minulém díle jsme se věnovali zdravotním rizikům, které vyvolává jeho nízká hladina v těle, dnes zaměříme pozornost na negativa spojená s jeho nadbytkem.
Obsah článku:
Nadbytek sodíku v organismu
Nejvýznamnějším zdrojem sodíku je kuchyňská sůl neboli chlorid sodný. Pro ty, kteří solí nešetří, je sodík z mnoha důvodů doslova nebezpečným minerálem.
Při nadbytku sodíku v těle dochází k hypertenzi – postupnému navyšování krevního tlaku. Vysoký krevní tlak vede k řadě dalších onemocnění. Život se solničkou je navíc spojován i s gastritidou a žaludečními vředy. Dlouhodobé zatěžování organismu tímto minerálem dále poškozuje ledviny, játra, způsobuje anémii a dává za vznik otokům a nejrůznějším ekzémům.
Jak se vyhnout jeho nadměrné konzumaci?
- Solte s mírou.
- Jídlo dosolujte v závěru jeho tepelné úpravy.
- Vyhněte se konzumaci tradičně přesolovaných potravin (chipsy, solené ořechy, uzeniny, sýry).
- Omezte konzumaci mražených hotových jídel.
- Dejte sbohem cereáliím, sladkostem, sterilované zelenině, instantním polévkám, kořenícím směsím s obsahem soli, marinádám a dochucovadlům.
Pochutnejte si na týdenním jídelníčku bez obsahu výše uvedených potravin. Volte jídla s přirozeným výskytem sodíku v rozumném množství.
Pondělí
Snídaně: Ovesná kaše s jablkem, skořicí a vlašskými ořechy
Svačina: Čerstvá mrkvová šťáva
Oběd: Pečené kuřecí paličky na bylinkách s vařeným bramborem
Svačina: Bílý jogurt s dýňovými semínky
Večeře: Salát s quinoou a grilovanou zeleninou
Úterý
Snídaně: Celozrnná vafle naslano s vejcem, čerstvá zelenina
Svačina: Polotučný tvaroh s banánem a lžičkou ořechového másla
Oběd: Pečená treska v alobalu s dušenou zeleninou a celozrnným kuskusem
Svačina: Grapefruit
Večeře: Cizrnový hummus s okurkou a řapíkatým celerem
Středa
Snídaně: Vařená pohanka s hruškou a ořechovým máslem
Svačina: Sójový jogurt s domácím chia džemem
Oběd: Celozrnné těstoviny s krůtím masem, špenátem a sušenými rajčaty
Svačina: Salát Coleslaw s kouskem žitného pečiva
Večeře: Bezmasé špízy se zeleninou
Čtvrtek
Snídaně: Banánové smoothie s domácí ořechovou granolou
Svačina: Celozrnný wrap s tuňákem, rajčaty a římským salátem
Oběd: Hráškový bulgur s bazalkovým pestem
Svačina: Bílý jogurt, pomeranč
Večeře: Čočkový dhal s plackou čapátí
Pátek
Snídaně: Celozrnný žitný chléb s avokádem a ztraceným vejcem
Svačina: Jablko s ořechovým máslem
Oběd: Hovězí zadní dušené s kořenovou zeleninou, vařené jáhly
Svačina: Salát Caprese
Večeře: Jarní závitky s krevetami
Sobota
Snídaně: Pohankové lívance s cottage sýrem a lesními plody
Svačina: Banán, hrst kakaových bobů
Oběd: Luštěninový burger s pečenými batáty
Svačina: Čerstvá šťáva z mrkve, červené řepy, řapíkatého i bulvového celeru
Večeře: Tatarák z lososa, kousek celozrnného pečiva
Neděle
Snídaně: Vaječná frittata s rajčaty a sýrem feta
Svačina: Tapiokový pudink s meruňkami
Oběd: Tofu čína s celozrnnou hnědou rýží
Svačina: Zahradnický salát s bílým jogurtem
Večeře: Kuřecí steak s dušenou brokolicí a fazolovými lusky
Přejeme dobrou chuť bez přebytku sodíku 🙂
Mimochodem, víte, že rovnováhu sodíku významně ovlivňuje i hladina draslíku v krvi?