Nadbytek sodíku v krvi vede k mnoha zdravotním komplikacím. Způsobuje hypertenzi, gastritidu, otok nervových tkání, žaludeční vředy či infekci plic. Věděli jste, že i nedostatek sodíku dokáže se zdravím pořádně zamávat?
Obsah článku:
Jak vzniká nedostatek sodíku?
Přestože dnes sodík najdete téměř ve všech průmyslově zpracovaných potravinách, najdou se lidé, kteří trpí jeho deficitem. K poklesu hladiny sodíku v krvi obvykle dochází při nadměrném pocení, průjmových onemocnění či striktním omezování kuchyňské soli.
Dalším častým důvodem úbytku sodíku v těle bývá užívání některých léků, například na odvodnění (diuretika). Pozor by si měli dávat také lidé se sníženou funkcí štítné žlázy.
Proč si hlídat jeho optimální hladinu?
Doporučený příjem sodíku se nejčastěji uvádí jako 2400 mg/den. Jde o doporučenou denní dávku, při které pozitivně působí na lidské zdraví. Jak konkrétně?
- je nepostradatelný při tvorbě červených krvinek a kyseliny chlorovodíkové v žaludku
- podporuje růst
- udržuje srdce v dobré kondici
- vyrovnává hladinu krevního tlaku
- stimuluje činnost ledvin
- zabraňuje tvorbě ledvinových kamenů
- působí proti svalovým křečím
- chrání pokožku před působením volných radikálů
- zpomaluje proces stárnutí
- odstraňuje přebytek oxidu uhličitého v těle
Zdroje sodíku v potravinách
- Jablka
- Banány
- Zelí
- Mrkev
- Tuřín
- Listová zelenina
- Vaječné žloutky
- Luštěniny
- Jedlá soda
- Kuchyňská sůl
Pondělí
Snídaně: Ovesné vločky s banánem, jogurtem a dýňovými semínky
Svačina: Strouhané jablko s mrkví a vlašskými ořechy
Oběd: Špaldové špagety s čočkovou omáčkou
Svačina: Proteinová tyčinka
Večeře: Listový salát s tuňákem a mozzarellou
Úterý
Snídaně: Celozrnný žitný chléb s avokádem a ztraceným vejcem
Svačina: Chia pudink s lesním ovocem
Oběd: Pečené brambory plněné lososem a mladým hráškem
Svačina: Grapefruit, hrst ořechů
Večeře: Cizrnový hummus s mrkví a řapíkatým celerem
Středa
Snídaně: Pohanková kaše s jablky a hořkou čokoládou
Svačina: Kefír, banán
Oběd: Pečené kuře s kořenovou zeleninou a celozrnnou rýží
Svačina: Šopský salát
Večeře: Čočkový dhal
Čtvrtek
Snídaně: Míchaná vejce se zeleninou, celozrnný žitný chléb
Svačina: Ořechový řez
Oběd: Krůtí steak s quinoou a fazolovými lusky
Svačina: Bílý jogurt, pomeranč
Večeře: Zeleninový salát s lososem ve vlastní šťávě
Pátek
Snídaně: Mrkvová buchta s tvarohem
Svačina: Sójový jogurt s lněnými semínky, 3 sušené fíky
Oběd: Dýňové rizoto z jáhel
Svačina: Zelný salát s kouskem celozrnného pečiva
Večeře: Sushi
Sobota
Snídaně: Domácí granola s mlékem, banánem a vlašskými ořechy
Svačina: Čerstvá šťáva z jablka, mrkve a řapíkatého celeru
Oběd: Fazolové chilli con carne s pečenou batátou
Svačina: Guacamole se semínkovými krekry
Večeře: Bezmasé špízy se zeleninou
Neděle
Snídaně: Jablečné muffiny se skořicí
Svačina: Ovocný salát s ořechovým máslem
Oběd: Zeleninové kari s tuřínem a celozrnnou rýží
Svačina: Bílý jogurt s dýňovými semínky
Večeře: Domácí pizza z cizrnové mouky
Přejeme dobrou chuť a dostatek všech vitaminů i minerálů 🙂
TIP: Metabolismus sodíku úzce souvisí s draslíkem. Vyzkoušejte také jídelníček proti nedostatku draslíku.