Středomořská kuchyně se obecně považuje za jednu z nejzdravějších.
Objevují se zde ryby v nejrůznějších úpravách. Zelenina je také téměř ke každému jídlu, buď jako součást přílohy, nebo v podobě salátů. Když už maso tak libové. Čerstvé ovoce a dezerty s nimi se preferují namísto přeslazených moučníků.
Středomořské stravování, společně s pravidelným pohybem, může být prevencí celé řady patologií.
Obsah článku:
Pondělí
Snídaně: Matcha müsli s řeckým jogurtem a čerstvým ovocem
Dopolední svačina: Tvarohová pomazánka s pečenou paprikou, dýňový chléb
Oběd: Pečená rajčata s rýží, mletým masem a piniovými oříšky
Odpolední svačina: Smoothie s mangem
Večeře: Polévka minestrone s fazolemi a těstovinami
Úterý
Snídaně: Sendvič s mangem, sýrem a řeřichou
Dopolední svačina: Sardinková pomazánka, kaiserka
Oběd: Citronové kuře s pečenými brambory, zeleninová obloha
Odpolední svačina: Kefír, mandarinka
Večeře: Pražma s rozmarýnem, rýže natural, salát
Středa
Snídaně: Bylinková focaccia s italským máslem, šunka, paprika
Dopolední svačina: Řecký jogurt, banán
Oběd: Lososové špízy se zeleninou a kari rýží
Odpolední svačina: Salát s čekankou, pomerančem, malinami a posekanými vlašskými ořechy
Večeře: Zeleninová musaka
Čtvrtek
Snídaně: Tvarohová pomazánka s pečenými banány, croissant
Dopolední svačina: Zelené smoothie (mléko, kiwi, listový špenát, chia semínka)
Oběd: Jehněčí kebab s jogurtovým dipem, pita chlebem a sezónní zeleninou
Odpolední svačina: Jahodový salát s chřestem a se sýrem
Večeře: Domácí twister rolka s tuňákem a zeleninou
Pátek
Snídaně: Ovocná müsli sklenička s lučinou
Dopolední svačina: Zapečený toust s bazalkovým pestem, sýrem a rajčaty
Oběd: Polévka z červené čočky, pečené krutony
Odpolední svačina: Jogurtový nápoj s malinami
Večeře: Rajčatový salát s lososem a olivami, grahamové pečivo
Sobota
Snídaně: Celozrnný chléb, kozí sýr, vlašské ořechy, med, okurka
Dopolední svačina: Pohanková palačinka s ovocem
Oběd: Jehněčí s brambory a feta sýrem
Odpolední svačina: Fresh ze sezónní zeleniny s chia semínky
Večeře: Řecký salát se sýrem Haloumi, rozpečená bageta s bylinkovým máslem
Neděle
Snídaně: Rýžový nákyp s hruškami
Dopolední svačina: Smoothie z avokáda a banánu
Oběd: Quinoa s grilovaným lilkem a makrelou
Odpolední svačina: Lučinový dortík s lesním ovocem
Večeře: Kuskus s grilovaným chřestem a mozzarellou