Umí něžně pohladit chuťové pohárky a má celou řadu přínosů pro zdraví. Některé ze starších civilizací si ho cenily stejně jako zlato a i ta západní oceňuje jeho prospěšné účinky. Navíc může podpořit i hubnutí. O čem bude řeč? O působení pravého kakaa na lidský organismus.
Dali jste vale čokoládě, protože hubnete? Přestaňme zdravější životní styl brát jako trest. Ke zdravému a spokojenému životu patří i příjemné prožitky, třeba právě ty čokoládové. Kvalitní kakao obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek, o které byste se rozhodně neměli ochuzovat. Platí to i pro kvalitní čokoládu.
Obsah článku:
Velmi stručné dějiny kakaových bobů a kakaa
Předpokládá se, že jako první začali kakaové boby využívat Mayové. Ti kakao považovali za cennou surovinu rovnou zlatu a drahým kamenům a vysušené kakaové boby používali i jako platidlo.
Z kakaových bobů připravovali lahodný nápoj xocolatl neboli pokrm bohů. Boby rozemleli a jemný prášek rozpustili ve vodě spolu se skořicí, vanilkou a dalším kořením. Nápoj byl pro vysoce postavené a bohaté osoby, případně se pil při významných událostech.
Po objevení Ameriky začaly být kakaové boby dovážené do Evropy, kde se horká čokoláda stala oblíbenou a zpočátku i drahou pochoutkou, kterou si mohla dovolit jen bohatá šlechta. Vynález kakaového lisu v roce 1828 pak otevřel cestu k výrobě tabulkové čokolády tak, jak ji známe dnes.
Co jsou kakaové boby a kakao
Kakaové boby pochází z kakaovníku pravého. Tomuto středně vysokému stromu se daří ve stínu větších stromů v oblastech, kde panuje stále teplo a vlhko ideálně blízko k rovníku. Tím jsou možnosti jeho pěstování omezené pouze na tropy.
Díky tomu, že je schopen zároveň kvést a plodit, lze kakaové boby sbírat po většinu roku. To však neznamená bohatou nadílku. Každý strom za jeden rok mívá jenom kolem 50 až 60 plodů.
Čerstvé kakaové boby chutnají jinak. Čokoládovou chuť podpoří až zpracování fermentací a sušením. Zpracované boby se používají k výrobě kakaového prášku (kakaa), kakaového másla, kakaové hmoty a čokolády.
Kakaové boby a jejich složení:
- kakaový tuk neboli kakaové máslo (50 až 57 %),
- sacharidy (17 %),
- bílkoviny (11 až 13 %),
- flavonoidy (4 až 13 %): hlavně epikatechin, katechin a polymery proanthokyanidiny, vyznačují se antioxidačními účinky a ničí volné radikály,
- minerály: hořčík, mangan, železo, zinek, draslík, měď,
- organické kyseliny: tryptofan,
- alkaloidy: konkrétně se jedná o kofein se stimulačními účinky (0,2 %), theobromin a theofylin,
- voda.
Porovnání obsahu živin v kakau a čokoládě:
Kakaový prášek | Tmavá čokoláda | |
Energetická hodnota | 335 kcal / 1 486 kJ | 515 kcal / 2 155 kJ |
Tuky | 25,6 g | 33,6 g |
Sacharidy | 11,5 g | 49,7 g |
Cukry | stopové množství | 49,7 g |
Vláknina | – | 8 g |
Bílkoviny | 20,4 g | 6,6 g |
Draslík | – | 300 mg |
Fosfor | 685 mg | 186 mg |
Vápník | 51 mg | 51 mg |
Železo | 14,3 mg | 5 mg |
Sodík | – | 11 mg |
Vitamin B3 (Niacin) | 1,7 mg | 0,6 mg |
Vitamin B2 (Riboflavin) | 0,3 mg | 0,07 mg |
Vitamin B1 (Thiamin) | 0,08 mg | 0,07 mg |
Vitamin A | 7 µg | 9 µg |
Fenoly | 996 až 3781 mg | 579 mg |
Zdroj: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6950163/
Flavonoidy, cenné antioxidanty, se ničí při teplotách nad 70 stupňů Celsia. Proto je důležité zpracování kakaových bobů. Největší množství jich obsahují raw kakaové boby, raw kakao a raw vysokoprocentní čokoláda. Ani klasické holandské kakao není špatnou volbou, protože stále obsahuje vysoké množství těchto zdraví prospěšných látek.
VÍTE, ŽE na výrobu 1 kilogramu kvalitní čokolády je třeba až 800 kakaových bobů? To je přibližně celoroční sběr ze 16 a více kakaovníků. To je hlavní důvod, proč je kvalitní kakao a vysokoprocentní hořká čokoláda poměrně drahá záležitost.
Kakao a účinky na zdraví
Z konzumace kvalitního kakaa a čokolády mohou profitovat sportovci, aktivní lidé, ale i méně aktivní jedinci. Kakao podporuje celkové zdraví, prospívá regeneraci a dokonce může pomoci i při hubnutí. Není to ale žádný všelék a pouhou či jeho nadměrnou konzumací se nadváhy rozhodně nezbavíte.
Nejčastěji zmiňované prospěšné účinky kakaa:
- snižuje riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění a vysoký krevní tlak,
- vyznačuje se antioxidačními a protizánětlivými účinky,
- podporuje normální činnost nervové soustavy,
- zlepšuje náladu (obsahuje totiž dopamin a serotonin) a bojuje proti stavům deprese,
- zvyšují prokrvení mozku a mouho snížit riziko vzniku neurodegenerativních chorob (např. Alzheimerova nemoc),
- pozitivně ovlivňuje zdraví kůže a vlasů díky jeho antibakteriálním a antioxidačním vlastnostem,
- stimuluje fyzickou i duševní aktivitu,
- může zmírňovat inzulinovou rezistenci (zvyšuje citlivost na inzulin) a odvrátit vznik cukrovky 2. typu,
- u diabetiků může zlepšit vylučování inzulinu, vstřebávání sacharidů a stimulovat přenos cukrů z krve do svalů,
- může pomoci při trombóze a rakovině,
- může pomoci při astmatu: kakao obsahuje antihistaminika, látky snižující alergické reakce organismu, theofylin uvolňuje dýchací cesty a theobromin uklidňuje kašel,
Kakao, čokoláda a hubnutí
Zajímavé účinky slibuje kakao při hubnutí ovšem pouze v případě vysoce kvalitních výrobků z kakaových bobů, například hořká čokoláda s vysokým obsahem kakaových bobů nad 75 %. Obsahovat by měla pouze kakaovou sušinu, máslo a nějaký druh cukru. Kakaové boby údajně podporují pocit plnosti a snižují chuť k jídlu.
Denní dávka, nežádoucí účinky a riziko předávkování
V první řadě jde o kvalitu. Pečlivě vybírejte, jaké kakao či jiné produkty z kakaových bobů si dopřejete. Spousta běžně dostupných výrobků obsahujících kakaové boby totiž obsahuje více cukru na úkor kakaa nebo je kakao nevhodně zpracováváno. Poznáte je především podle nízkých cen, kvalitní kakao zůstává stále drahou záležitostí.
Něco jako doporučená denní dávka u kakaových bobů, kakaa a čokolády neexistuje. Existují však doporučení týkající se zdravého stravování říkající, že ani s kvalitní raw čokoládou to není radno přehánět. Kromě prospěšných látek stále obsahují větší množství tuků a cukrů.
Některé zdroje doporučují 15 až 30 gramů kakaového prášku denně. Vyšší dávky nejenže nevykazují vyšší přínos pro zdraví, ale případné předávkování může vyvolat zdravotní potíže typu pálení žáhy, úzkost, nespavost a nepravidelnost srdečního rytmu.
Raw kakao obsahuje stimulanty, které ve větším množství škodí. To je také jeden z důvodů, proč by na konzumaci raw kakaa a čokolády měly být opatrné těhotné a kojící ženy.
Pozor by si měli dávat i jedinci obecně citliví na kofein. Dvě polévkové lžíce kakaa obsahují cca 50 miligramů kofeinů, což je stejné množství jako v průměrném šálku klasické kávy.
Nejčastější negativní účinky nadměrné konzumace kakaa a čokolády:
- úzkost,
- nespavost,
- pálení žáhy,
- nepravidelnost srdečního rytmu,
- průjem,
- vyšší krevní tlak,
- zhoršení osteoporózy,
- zpomalení srážlivosti krve.
PROČ BY ČOKOLÁDU NEMĚLI JÍST PSI? Kakaové boby obsahují alkaloid theobromin, který je pro ně jedovatý. Śkodí i kočkám. Ty ale většinou nemívají na čokoládu chuť.
Karob jako zdravější náhražka kakaa
Kakaové boby, kakao a čokoláda mohou u některých jedinců vyvolávat nežádoucí alergické reakce. Řešením může být nahradit kakao karobem, kterému se říká svatojánský prášek. Co to je?
Karob je jemná moučka vyrobená z lusků rohovníku obecného neboli svatojánského chleba. Je stejně jako kakao bohatý na celou řadu minerálů. Obsahuje hořčík, železo, vápník, mangan, chrom, selen i draslík a také vitaminy A, B a D. Nezanedbatelný je rovněž obsah vlákniny.
Jako kakao také vypadá a podobně chutná. Obsahuje však méně tuku, ale zase více cukrů. Není tedy nutné jej přislazovat, jako klasické kakao. Neobsahuje kofein, a tudíž nemá žádné stimulační účinky.
Obsah živin v kakau a karobu:
Kakao | Karob | |
Energetická hodnota | 1 360 kJ | 929 KJ |
Bílkoviny | 25,5 g | 4,6 g |
Tuky | 10,8 g | 0,65 g |
Sacharidy | 15 g | 88,9 g |
Zdroj: Vímcojím.cz
Tipy na recepty s kakaem na Bezhladoveni.cz
- Čokoládový termix s banánem
- Kefírová buchta s kakaem a ovesnými vločkami
- Fazolové brownies s čokoládou
- Zdravý dort pro vegany
- Fíková pomazánka s oříšky ala nutella
- Lehký strouhaný koláč s mákem a tofu tvarohem
- Vláčný cuketový perník na plech
- Banánová bábovka s kousky čokolády
- Krupicová kaše z pohanky a mandlového mléka
- Zdravé míša řezy s holandským kakaem
- Pohanková kaše s pečenou hruškou
- Goji bonbóny s vanilkou a kakaem
- Zdravá domácí nutella
- Zdravé banánové sušenky
- Ořechové koule s čokoládovou polevou
- Nepečené datlové košíčky s mákem
- Batátové brownies s vlašskými ořechy
- Smoothie afrodiziakum s ovocem
Závěrečné shrnutí: Kakao a čokoláda ano, ale jen v nejlepší kvalitě a s mírou
Zapamatujte si, že kvalitní kakao a z něj vyrobené produkty:
- obsahují bílkoviny, flavonoidy, hořčík, mangan, železo, zinek, draslík, tryptofan a alkaloidy,
- podporují zdraví srdce a cév,
- mají antioxidační účinky,
- zlepšují náladu a stimulují fyzickou i duševní aktivitu,
- mohou pomoci při cukrovce, astmatu, trombóze a rakovině,
- snižují chuť k jídlu a podporují pocit sytosti.