Kakaové máslo patří mezi rostlinné tuky. Obsahuje spoustu cenných látek. Využívá se v kuchyni při přípravě studených pokrmů a při pečení, ale také se přidává do krémů a tělových mlék, balzámů na vlasy a dalších přípravků pečujících o mladistvý vzhled.
Obsah článku:
Co je kakaové máslo a jak se vyrábí
Vzhledem připomíná živočišné máslo z kravského mléka, má podobně světlou nažloutlou barvu, ale jinak je zcela odlišné. Má tvrdší konzistenci, voní po čokoládě a jeho chuť je nepřekonatelná. Je v podstatě zodpovědné za charakteristické vlastnosti pravé čokolády.
Vyrábí se z pražených kakaových bobů, které obsahují cca 50 % másla. Boby se rozdrtí, a poté se lisují za studena. Díky šetrnému procesu si rostlinné máslo uchová maximální množství cenných látek. Kvalita hotového másla se různí a vždy odráží kvalitu použitých bobů. Zbytky z vylisované hmoty se melou na jemný kakaový prášek, který nachází rozmanité využití v potravinářství.
Hlavní výhoda másla spočívá ve vysoké tepelné stabilitě a dlouhé trvanlivosti. Obsahuje látky, které brání žluknutí, a tudíž je možné jej skladovat až několik let.
Nejdůležitější vlastnosti kakaového másla:
- vysoká tepelná stabilita: hodí se i na pečení a smažení
- dlouhá trvanlivost
- vysoký obsah živin
- lahodná chuť a příjemná vůně
Používá se ve studené i teplé kuchyni. Nejvíce se využívá při přípravě čokoládových dobrot včetně kvalitní čokolády. Protože se jedná o jednu z dražších surovin, při výrobě čokolád a dezertů se často jako náhražka využívají levnější rostlinné tuky.
Nutriční profil kakaového másla ve 100 g:
Výživové hodnoty | ve 100 g |
Energetická hodnota | 3700 kJ / 884 kcal |
Tuky | 100 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 59,7 g |
z toho mononenasycené tuky | 32,9 g |
z toho polynenasycené tuky | 3 g |
Cholesterol | 0 g |
Sacharidy | 0 g |
z toho cukry | 0 g |
Bílkoviny | 0,1 g |
Sůl | 0 g |
Vitamin E | 1,8 mg |
Vitamin K | 24,7 µg |
Cholin | 0,3 mg |
Zdroj: 2000kcal
Kakaové máslo obsahuje:
- kyselinu olejovou,
- kyselinu stearovou,
- kyselinu palmitovou,
- kyselinu linolovou,
- kyselinu arachidonovou,
- kyselinu palmitolejovou
Dále:
- vitamin E,
- vitamin K,
- vitamin D2,
- kyselinu alfa-linolenovou,
- fytosteroly (jmenovitě stigmasterol),
- draslík, fosfor, měď, železo, zinek a hořčík.
Mezi klady patří vysoký obsah vitaminu E a K. Mezi negativa patří vysoký obsah tuku, zejména pak saturovaného tuku.
Kakaové máslo a jeho přínosy pro zdraví i krásu
- Neobsahuje cholesterol a je bohatý na zdravé tuky.
- Přispívá k nižší hladině krevního tlaku a cholesterolu.
- Polyfenoly příznivě působí na srdce a do určité míry mohou snižovat riziko vzniku nemocí srdce a cév.
- Obsahuje méně kalorií a tuků než ostatní běžně používané kuchyňské tuky.
- Je mimořádně dobrým zdrojem vitaminu E, který je znám jako silný antioxidant, který zpomaluje stárnutí a eliminuje vznik předčasných vrásek.
- Zachovává jemnost, vláčnost a zářivost pokožky a obnovuje lesk vlasů.
- Má antidepresivní účinky a zmírňuje stres.
VÍTE, ŽE kakaové boby pěstovali už dávní Mayové? Připravovali z nich nápoj, který ochucovali pepřem, chilli nebo vanilkou a kakaové boby používali také i jako platidlo. Do Evropy kakao přivezl španělský conquistador Hernando Cortéz v polovině 16. století a teprve v 18. století byla vyrobena první tabulka čokolády.
Použití kakaového másla v kuchyni
Díky vysoké tepelné stabilitě jsou možnosti kakaového másla v kuchyni velmi pestré. Hodí se do studené kuchyně, k pečení, opékání i smažení a pro přípravu domácích cukrovinek, dezertů a zmrzlin. Při tepelné úpravě nepřebíjí chuť použitých ingrediencí a naopak je nechá vyniknout.
Počítejte s tím, že kakaové máslo je mnohem tužší než jeho živočišný příbuzný. Při vaření nepovolí tak snadno. Konzistencí připomíná spíš tvrdé mýdlo. Při vaření se proto strouhá, seká, krájí nebo se rozpouští ve vodní lázni.
Každopádně jde o opravdovou lahůdku. Kakaové máslo nejen výborně chutná a voní, ale jeho umírněnou konzumaci lze brát jako součást zdravého životního stylu.
Kakaové máslo se přidává do:
- mléčné, hořké a bílé čokolády,
- výrobků z kakaa a lískových oříšků,
- dortů, sušenek, zmrzlin a čokoládových tyčinek,
- kávových nápojů a horké čokolády.
Kakaové máslo a jeho vliv na pokožku
Také se jedná o častou složku pleťových krémů, mlék a emulzí. Mívají tužší konzistenci, ale do pokožky se vstřebávají velmi snadno a nezanechávají nepříjemný pocit mastnoty. Skvěle hydratuje kůži a díky tomu je vhodné zejména pro suchou, citlivou a zralou pleť.
- Používání během těhotenství chrání kůži před vznikem jizev a strií.
- Také pomáhá snižovat poškození od rozmarů počasí, ať už se jedná o mráz, vítr nebo sluneční záření.
- Pozitivně působí na vrásky kolem očí, úst a na krku a dekoltu.
- Hodí se i na jemnou pokožku rtů a ke zjemnění tvrdé kůže na loktech a patách.
- Máslo se může použít také na masáže. Pro tyto účely se doporučuje smíchat rostlinný olej s kakaovým máslem v poměru 1:1.
Po konzultaci s dermatologem lze přípravky obsahující kakaové máslo používat na kůži, která trpí ekzémy.
Kakaové máslo se v kosmetice přidává do:
- pleťových krémů
- tělových mlék a balzámů
- mýdel
- balzámů na rty
- hydratačních emulzí
- samoopalovacích přípravků
Kakaový balzám pro hebkou kůži
Suroviny:
- 50 g kakaového máslo
- 50 g bambuckého máslo
Postup:
Smíchejte kakaové a bambucké máslo a získáte tělový balzám s vůní čokolády pro hebkou pokožku. Kůži příjemně hydratuje, zvláčňuje a ošetřuje, aby nebyla vysušená a popraskaná. Balzám lze využít při každodenní péči o citlivou dětskou pokožku, muži jej ocení jako krém po holení a hodí se také na vysušené ruce, popraskané rty nebo intenzivní péči po koupeli.
Čokoládové tělové máslo
Suroviny:
- 50 g bambuckého másla
- 50 g kakaového másla
- 20 g včelí vosku
- ½ kávové lžičky jemně mleté skořice
Postup:
Ve vodní lázni pomalu rozpusťte všechny ingredience. Směs důkladně promíchejte. Ještě teplou a tekutou směs nalijte do skleniček a nechte vystydnout ideálně v lednici.
Tyčinka na rty z kakaového másla
Suroviny:
- kakaové máslo
- prázdný vysouvací obal na tyčinku na rty
Postup:
Kakaové máslo zahřejte, aby bylo tvárnější, a napěchujte jím pomocí dřevěné tyčinky připravený umytý a suchý plastový obal. Tyčinku s máslem uložte do lednice, aby znovu ztuhlo a tyčinka je hotová.
Kakaové máslo v péči o vlasy
Vlasy hydratuje a vrací jim vitalitu. Je vhodné na suché a poškozené vlasy. Vyživuje je, dodává jim hebkost a lesk. Bývá součástí vlasových balzámů a masek.
Kde lze kakaové máslo zakoupit
Seženete jej v kamenných obchodech a e-shopech se zdravou stravou, případně ve větších supermarketech, které mají samostatné oddělení pro zdravou výživu.
Jedná se o odlišný výrobek, který je významně dražší než klasické máslo. V podstatě je to luxusní surovina, což se odráží i na ceně. Jakmile jej ale ochutnáte, pochopíte proč.
Možné negativní účinky kakaového másla
S konzumací a používáním nejsou spojeny žádné vedlejší a negativní účinky. Vzácně se může u některých jedinců projevit alergická reakce. Problém také může představovat nadměrná konzumace kakaového máslo a to kvůli vysokému obsahu tuků.
Recepty s kakaovým máslem
Tvarohové muffiny s kakaovým máslem
Suroviny:
- 250 g měkkého tvarohu
- ½ hrnku kakaového másla
- 1 hrnek ovesných vloček
- 1 hrnek špaldové mouky
- 2 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 3 lžíce medu
- ½ prášku do pečiva
- kakaové kousky
Postup:
Ve vodní lázně rozpusťte kakaové máslo. Přidejte med a cukr a míchejte, dokud se suroviny nespojí. Poté přidejte tvaroh a vejce a znovu promíchejte. V míse smíchejte ovesné vločky s moukou a práškem do pečiva. Potom sypkou směs postupně přidávejte do tekuté. Vznikne poměrně hutné těsto. Vmíchejte kakaové kousky.
Zapněte troubu na 180 °C. Těsto opatrně vtlačte do muffinových formiček. Nemusíte šetřit, při pečení tyto muffiny příliš nenabydou, protože neobsahují bílou mouku. Pečte zhruba 30 minut. Jíst se mohou teplé i studené.
Čokoládové kuličky podle blogu Petr & Gabi foodies
Suroviny:
Na kuličky
- ⅓ hrnku kakaového másla
- 7 lžic nepraženého kakaového prášku
- 2 lžíce nefiltrovaného agáve sirupu
- 4 lžíce domácího mandlového másla
- cca 25 lískových oříšků bez slupky
Na obalení
- rozdrcené pistácie
- strouhaný kokos
Postup:
V mixéru důkladně rozmixujte menší hrnek mandlí. Rozpusťte kakaové máslo a vmíchejte do něj kakaový prášek, agáve sirup a rozmixované mandle, až vznikne mazlavé těsto, které nechte cca po dobu 20 minut ztuhnout v lednici. Poté každý oříšek obalte těstem, vytvarujte kuličku a obalte ji v rozdrcených pistáciích nebo strouhaném kokosu.
Cookies s kakaovým máslem
Suroviny:
- 200 g mléčné čokolády
- 30 g kakaových bobů
- 100 g kakaového másla
- 300 g hladké mouky
- 250 g cukru
- 2 čajové lžičky soli
- 1 čajová lžička kypřicího prášku do pečiva
- špetka mletého muškátového oříšku
- 100 g másla
- 1 vejce
- 1 lžíce vanilkového extraktu
Postup:
Zapněte troubu na 180 °C. Do hrnce nalijte půl litru vody a vařte na středním stupni. Do vody přidejte kakaové máslo a nechte jej pomalu rozpustit. Rozpuštěnou směs odstavte a nechte zchladnout. Do směsi přisypte cukr, mouku, sůl, kypřicí prášek, muškátový oříšek a přidejte máslo.
Vše rozmixujte ručním mixérem, dokud nevznikne hladká směs, a za stálého mixování přidejte vejce a vanilku. Hotovou směs posypte čokoládou a kakaovými boby a rovnoměrně rozdělte na plech. Pečte cca 15 minut a poté nechte alespoň krátce vychladnout.
Domácí čokoláda s oříšky
Suroviny:
- kakaové máslo
- kakaový prášek
- sladidlo dle chuti
- želé, rozinky, oříšky
Postup:
Rozpusťte kakaové máslo a smíchejte jej s kakaovým práškem. Dle chuti oslaďte oblíbeným sladidlem a přidejte želé, rozinky nebo oříšky. Poté čokoládovou směs nalijte do formiček či na pekáč vyložený pečicím papírem (bude se lépe vyndavat) a nechte vychladnout.
Arašídové brownies s kakaovým máslem
Suroviny:
- 100 g kvalitní čokolády
- 100 g kakaového másla
- 150 g arašídového másla
- 100 g hnědého cukru
- 1 vanilkový cukr
- 6 vajec
- 180 g polohrubé mouky
Postup:
Rozehřejte troubu na 180 °C. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu s kakaovým máslem a vmíchejte arašídové máslo a vanilkový cukr. Promíchejte a nechte zchladnout. Po několika minutách přidejte všechna vejce a polohrubou mouku a důkladně promíchejte. Těsto vlijte do vymazaného a vysypaného plechu a pečte cca 30 minut.
Další recepty s kakaovým máslem na Bezhladoveni.cz
- Goji bonbóny s vanilkou a kakaem
- Ovesná kaše s vanilkou a lesními plody
- Veganské míša řezy bez laktózy a cukru
- Nepečené datlové košíčky s mákem
Závěrečné shrnutí: Kakaové máslo se hodí do dezertů, účinné je i při péči o pleť a vlasy
Kakaové máslo je drahá surovina, která však v rozumném množství prospívá chuťovým buňkám, zdraví a navíc je velmi účinným pomocníkem při péči o citlivou, suchou a zralou pleť.
Zapamatujte si, že kakaové máslo:
- obsahuje zdravé tuky, žádný cholesterol a méně energie než jiné kuchyňské tuky,
- je bohatým zdrojem vitaminu E, vitaminu K a některých minerálů,
- oddaluje stárnutí a pokožce dodává vláhu, svěžest a mladistvý vzhled,
- prospívá vlasům, které vyživuje a navrací jim hebkost a lesk.