Přečetli jste se i o zázračných účincích červené řepy a hledáte ten nejlepší recept? Inspirujte se nápady předních foodblogerů a kuchařských nadšenců z českého Instagramu.
Obsah článku:
Červená řepa a zdraví
Původem středomořská zelenina dnes platí za jednu z nejsilnějších léčivek. Už ve starověku ji přezdívali „krvavý elixír mládí“. Koktejl vitaminů C, B1, B2, B6 a E doplňuje paleta minerálů od křemíku přes vápník až po zinek. Kyselinu listovou ocení hlavně maminky v těhotenství a po porodu.
- Červená barviva antokyany a betanin brání kornatění cév a podporují játra a žlučník.
- Betanin je zároveň cennou bílkovinou bojující proti rakovinnému bujení.
- Křemík posiluje vazy, kůži, cévy, kosti a zbavuje tělo jedovatých kovů.
- Draslík odvádí z těla přebytečnou vodu a kyseliny.
TIP: V obchodě vybírejte pěkně tvarované bulvy s hladkou slupkou. Pokud máte možnost koupit celou rostlinu i s listy, berte ji všemi deseti. Listy zaručují čerstvost a využijete je třeba do salátu.
Kdy se řepě raději vyhnout
Řepa patří se 7% obsahem cukrů k nejsladším druhům zeleniny. Pozor si musí dát diabetici a obecně lidé se zvýšenou hladinou krevních cukrů. Pokud trpíte močovými kameny, také to s řepou nepřehánějte. Kyselina šťavelová může podráždit močové cesty.
Recepty za studena
Mírně natrpklá chuť syrové řepy nevyhovuje každému. Krájejte ji proto na tenké plátky a smíchejte s listovým salátem. Výborná je kombinace s kozím sýrem. Báječně chutná také ve šťávách a smoothie – zkombinujte ji s mrkví, jablkem, křenem nebo citronem.
1. Nejen zimní hlávkový salát
Veronika z @wheretigerslive doporučuje zelno-řepný salát s červenou cibulkou a koprem. Lahodnou chuť vykouzlí zakysanou smetanou, trochou himalájské soli a čerstvě namletého barevného pepře s kapkou datlového sirupu.
2. Pomazánka z měkkého sýru s česnekem
Krása, až oči přechází, že? A ta chuť! Do fitreceptu podle @denisa.nakli patří krom syrové řepy ještě měkký sýr (typu Lučina), česnek a jarní cibulka. Jednoduchá pomazánka – a přitom tak skvělá.
3. Listový salát s řepou a kozím sýrem
Klasika, která nikdy nezklame. Tuhle verzi podle @janina.novakova „uvaříte“, nebo přesněji „hodíte na talíř“, během 5 minut. Prostě variace listových salátů s řepnými kostičkami a čerstvým kozím sýrem. Navrch trochu balzamika a můžete podávat – třeba s celozrnnou bagetkou.
Recepty za tepla
Mnohem širší využití má řepa po tepelné úpravě. Vařte nebo pečte ji vždy vcelku i se slupkou, ať nepřijdete o cenné živiny. Také loupání pak jde mnohem snáz. Při vaření bulvu vkládejte až do vařící vody, zachráníte tak víc vitaminů.
1. Netradiční bramborový salát
Nejen na Vánoce se hodí vyladěný bramborový salát z kuchyně @cookingwithsusa. Vařené řepné a bramborové kostičky doplňuje jemná cizrna a kyselé okurky. Všechny chutě propojí tofunéza, náhražka majonézy ze zdravé výživy.
2. Paštika z fazolí, restované řepy a vlašských ořechů
Jemná paštika z trojkombinace fazole-řepa-oříšky ochucená majoránkou, tymiánem a zázvorovou šťávou je učiněný životabudič. Perfektní vyprošťovák po náročném dni nebo večeru. Celý recept najdete na stránkách @helcavarijinak.
3. Řepná polévka
Milovnice zdravého jídla @e_eva z blogu Moje barevná kuchyně umí jednu z nejlepších řepných polévek, na kterou jsme zatím narazili. Tajným tipem je kokosové mléko, které celý krém zjemňuje. Brokolicové placičky jako zdravá příloha povyšují polévku na splněný sen milovníka zdravé výživy.
4. Pečená zelenina s tymiánem a vepřovou panenkou
Super recept „co dům dal“. Alena z foodblogu @dobrotydobriska sáhla po květákovo-cibulovo-řepné variaci. Zeleninu peče asi hodinku na 200 stupňů. K tomu grilovaná panenka a labužnická dobrota volá ke stolu.
TIP: Sledujte BezHladovění.cz na Instagramu a označujte své dobroty hashtagem #bezhladoveni. Inspirujete tak spoustu dalších lidí ke zdravému životu. A to se cení.