Jaro je v plném proudu, sluníčko získává na síle, vše kolem nás se probouzí a vzkvétá. Stejně tak náš organismus volá po vzpruze, energii, náloži vitaminů a minerálních látek.
Dopřejte tělu nenásilnou očistu bez hladovění a radosti z dobrého jídla. Přizpůsobte jídelníček tomuto období a využijte nabídky sezónních potravin i čerstvých bylinek.
Hledejte uspokojení v jednoduchých pokrmech plných čerstvé zeleniny, ovoce, celozrnných obilovin, pseudoobilovin, luštěnin, semínek a klíčků.
Obsah článku:
Seznam doporučených potravin
- Ovoce (jablka, hrušky, sušené švestky a meruňky bez siřičitanů a přidaného cukru)
- Zelenina (rukola aj. listová zelenina, brukvovitá zelenina, cibule, česnek, jarní cibulka, kořenová zelenina, chilli papričky, nové brambory)
- Klíčky (řeřicha, mungo fazolky aj.)
- Houby (shiitake, hlíva ústřičná)
- Ořechy a semínka (lískové ořechy, dýňová a slunečnicová semínka)
- Celozrnné obiloviny, pseudoobiloviny (pohanka, quinoa) a celozrnná rýže
- Luštěniny
- Bylinky a koření (máta, meduňka, bazalka, pampeliška, podběl, kopřiva, sedmikráska, tymián, pažitka, medvědí česnek, rakytník aj.)
- Med
- Mléčné výrobky (v menším množství) a jejich rostlinné alternativy
- Maso (v menším množství – kuřecí, krůtí, telecí, ryby)
- Vejce
Ukázka zdravého květnového jídelníčku
Pondělí
Snídaně: Kokosový pudink s lískovými oříšky a sezónním ovocem
Svačina: Krajíc pohankového chleba s žervé a řeřichou
Oběd: Krůtí paličky s celozrnným kuskusem, fazolky podušené s mrkví
Večeře: Směs salátových listů s okurkou, paprikou, čočkou beluga, jarní cibulkou, dýňovými semínky a řeřichou, medovo-limetkový dresink
Úterý
Snídaně: Volské oko s krůtí šunkou, pažitkou a čerstvou zeleninou, celozrnný žitný chléb
Svačina: Hruškové smoothie s pampeliškami
Oběd: Semínkové placičky se šťouchaným bramborem, okurkový salát
Večeře: Rukola s vařenou quinoou, červenou řepou, mrkví, paprikou a mungo fazolkami, dresink z rakytníkového oleje a čerstvých bylinek
Středa
Snídaně: Cuketové lívance s jablky a bílým jogurtem
Svačina: Krajíc pohankového chleba s pomazánkou z červené řepy
Oběd: Pomalu dušená telecí líčka na červeném víně s kořenovou zeleninou, celerovo-petrželová kaše
Večeře: Zeleninová polévka s kokosovým mlékem
Čtvrtek
Snídaně: Vařená pohanka s čerstvými datlemi, jablky a lískovými ořechy
Svačina: Čerstvá mrkvovo-jablečná šťáva se zázvorem
Oběd: Kičarí
Večeře: Listový salát s baby špenátem, kroupami, řapíkatým celerem a ředkvičkami, dresink z lněného oleje, zázvorové šťávy a medu
Pátek
Snídaně: Celozrnný žitný chléb s vejcem a chřestem
Svačina: Ovesná tyčinka se sušenými švestkami a slunečnicovými semínky
Oběd: Pečená špagetová dýně s feta sýrem a bazalkovým pestem
Večeře: Hráškový krém s mátou
Sobota
Snídaně: Ovesné vločky se slunečnicovými semínky, rostlinným mlékem a neslazeným meruňkovým džemem
Svačina: Jablko, hrst ořechů
Oběd: Kuřecí sendvič se zeleninou a feta sýrem
Večeře: Cizrnový hummus s quinoou a čerstvou zeleninou
Neděle
Snídaně: Pohankový chléb s pestem z medvědího česneku, rukolou, sušenými rajčaty a plátky uzeného tofu
Svačina: Čerstvá šťáva z řapíkatého celeru, jablka a salátové okurky
Oběd: Grilovaný losos s hráškovým rizotem
Večeře: Polévka z bílé ředkve, hub shiitake, jarní cibulky a mungo klíčků
Přejeme dobrou chuť a příval jarní energie 🙂