Jaro volá po úpravě stravovacích návyků. Odlehčením jídelníčku napomůžete přirozené detoxikaci organismu, která významně ovlivňuje vaši fyzickou kondici i nastavení mysli.
Pravidla zdravé jarní kuchyně jsme si přiblížili v I. díle květnového jídelníčku ze sezónních surovin a bylinek. Dnes se podíváme na potraviny, jejichž konzumaci byste měli nejen v květnu zredukovat na minimum.
Obsah článku:
Jaké potraviny na jaře omezit a proč?
Mléčné výrobky
Nadměrná konzumace mléčných výrobků zvyšuje riziko zahlenění. Citlivým jedincům tak může období jara velmi znepříjemnit.
Vhodnou náhradou mléčných výrobků mohou být sójové, ovesné, rýžové, nebo mandlové nápoje či jogurty.
Maso a uzeniny
Je všeobecně známo, že omezená konzumace masa a masných výrobků napomáhá k lepšímu trávení.
Jejich částečným vyloučením z jídelníčku snížíte přijaté množství soli, nasycených mastných kyselin, umělých barviv, aromat a dalších zdraví škodlivých látek.
Sladké a slané pochutiny
Průmyslově zpracované výrobky tohoto typu obsahují nadmíru ztužených tuků, soli a rafinovaných cukrů. Vyrobeny z bílé, výživově prázdné mouky nejsou vhodné v jakémkoli ročním období.
TIP: Vyměňte dortíky, sušenky a jiné pochutiny za čerstvé ovoce, koření a bylinky nasládlé chuti (skořice, kardamom, máta, meduňka aj.).
Ukázka zdravého květnového jídelníčku
Pondělí
Snídaně: Jáhlová kaše s domácím meruňkovým kompotem (bez přidaného cukru) a lískovými ořechy
Svačina: Jablko, hrst dýňových semínek
Oběd: Guláš z hlívy ústřičné s celozrnnými těstovinami
Večeře: Pečená řepa s bylinkami na hummusovém lůžku
Úterý
Snídaně: Ovesné vločky s rostlinným mlékem, lněnými semínky, skořicí a jablkem
Svačina: Hruška, kostička hořké čokolády
Oběd: Bramborové noky s domácím bazalkovým pestem
Večeře: Salátové listy s grilovaným sýrem Halloumi, quinoou, čerstvou zeleninou a bylinkovou zálivkou
Středa
Snídaně: Celozrnný žitný chléb s míchaným vejcem, ředkvičkami a medvědím česnekem
Svačina: Jablko, hrst slunečnicových semínek
Oběd: Červené kari s tofu a celozrnnou hnědou rýží
Večeře: Wrap z pohankové mouky s listovým salátem, fazolovou pastou, rajčaty a jarní cibulkou
Čtvrtek
Snídaně: Mandlový jogurt s domácími povidly a granolou
Svačina: Hruška, hrst dýňových semínek
Oběd: Kapustové karbanátky se šťouchaným bramborem
Večeře: Jarní závitky s tahini dipem
Pátek
Snídaně: Celozrnný žitný chléb s nízkotučným tvrdým sýrem a řeřichou
Svačina: Jablko, hrst lískových ořechů
Oběd: Pohankové palačinky se špenátem, sušenými rajčaty a tofu krémem
Svačina: Listy rukoly s pečeným květákem, kořeněnou cizrnou a cibulovou remuládou
Sobota
Snídaně: Bezlepkové lívance bohaté na omega-3 s dušenými jablky, přelité medem, zdobené lístky máty
Svačina: Hruška, hrst dýňových semínek
Oběd: Pečená špagetová dýně se žampionovou omáčkou a zeleninou
Večeře: Rizoto s tuňákem, jarní zeleninou a bazalkou
Neděle
Snídaně: Sójový jogurt s ovesnými vločkami a hruškovým pyré s kardamomem
Svačina: Mrkvovo-jablečný chlebík s vlašskými ořechy
Oběd: Pomalu tažený hovězí vývar s kousky masa, nudlemi a kořenovou zeleninou
Večeře: Jarní salát jako plnohodnotné jídlo