Květnový jídelníček ze sezónních surovin a bylinek: II. díl

Jaro volá po úpravě stravovacích návyků. Odlehčením jídelníčku napomůžete přirozené detoxikaci organismu, která významně ovlivňuje vaši fyzickou kondici i nastavení mysli.

Pravidla zdravé jarní kuchyně jsme si přiblížili v I. díle květnového jídelníčku ze sezónních surovin a bylinek. Dnes se podíváme na potraviny, jejichž konzumaci byste měli nejen v květnu zredukovat na minimum.

Jaké potraviny na jaře omezit a proč?

Mléčné výrobky

Nadměrná konzumace mléčných výrobků zvyšuje riziko zahlenění. Citlivým jedincům tak může období jara velmi znepříjemnit.

Vhodnou náhradou mléčných výrobků mohou být sójové, ovesné, rýžové, nebo mandlové nápoje či jogurty.

Maso a uzeniny

Je všeobecně známo, že omezená konzumace masa a masných výrobků napomáhá k lepšímu trávení.

Jejich částečným vyloučením z jídelníčku snížíte přijaté množství soli, nasycených mastných kyselin, umělých barviv, aromat a dalších zdraví škodlivých látek.

Sladké a slané pochutiny

Průmyslově zpracované výrobky tohoto typu obsahují nadmíru ztužených tuků, soli a rafinovaných cukrů. Vyrobeny z bílé, výživově prázdné mouky nejsou vhodné v jakémkoli ročním období.

TIP: Vyměňte dortíky, sušenky a jiné pochutiny za čerstvé ovoce, koření a bylinky nasládlé chuti (skořice, kardamom, máta, meduňka aj.).

Ukázka zdravého květnového jídelníčku

Pondělí

Snídaně: Jáhlová kaše s domácím meruňkovým kompotem (bez přidaného cukru) a lískovými ořechy

Svačina: Jablko, hrst dýňových semínek

Oběd: Guláš z hlívy ústřičné s celozrnnými těstovinami

Večeře: Pečená řepa s bylinkami na hummusovém lůžku

Úterý

Snídaně: Ovesné vločky s rostlinným mlékem, lněnými semínky, skořicí a jablkem

Svačina: Hruška, kostička hořké čokolády

Oběd: Bramborové noky s domácím bazalkovým pestem

Večeře: Salátové listy s grilovaným sýrem Halloumi, quinoou, čerstvou zeleninou a bylinkovou zálivkou

Středa

Snídaně: Celozrnný žitný chléb s míchaným vejcem, ředkvičkami a medvědím česnekem

Svačina: Jablko, hrst slunečnicových semínek

Oběd: Červené kari s tofu a celozrnnou hnědou rýží

Večeře: Wrap z pohankové mouky s listovým salátem, fazolovou pastou, rajčaty a jarní cibulkou

Čtvrtek

Snídaně: Mandlový jogurt s domácími povidly a granolou

Svačina: Hruška, hrst dýňových semínek

Oběd: Kapustové karbanátky se šťouchaným bramborem

Večeře: Jarní závitky s tahini dipem

Pátek

Snídaně: Celozrnný žitný chléb s nízkotučným tvrdým sýrem a řeřichou

Svačina: Jablko, hrst lískových ořechů

Oběd: Pohankové palačinky se špenátem, sušenými rajčaty a tofu krémem

Svačina: Listy rukoly s pečeným květákem, kořeněnou cizrnou a cibulovou remuládou

Sobota

Snídaně: Bezlepkové lívance bohaté na omega-3 s dušenými jablky, přelité medem, zdobené lístky máty

Svačina: Hruška, hrst dýňových semínek

Oběd: Pečená špagetová dýně se žampionovou omáčkou a zeleninou

Večeře: Rizoto s tuňákem, jarní zeleninou a bazalkou

Neděle

Snídaně: Sójový jogurt s ovesnými vločkami a hruškovým pyré s kardamomem

Svačina: Mrkvovo-jablečný chlebík s vlašskými ořechy

Oběd: Pomalu tažený hovězí vývar s kousky masa, nudlemi a kořenovou zeleninou

Večeře: Jarní salát jako plnohodnotné jídlo

 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.

Andrea Hrečková

Andrea Hrečková

Nejsem kuchařka ani fotografka. Přesto vařím, peču a fotím s láskou a nadšením pro věc. Také věřím ve zdravotní benefity rostlinné stravy v její nejpřirozenější podobě. Mé recepty jsou čistě veganské, někdy raw i bezlepkové, vždy ale plné vitamínů, minerálů, zdravých tuků, komplexních sacharidů a plnohodnotných bílkovin.