Pocity nadýmání a
potravinám. Pokud budete jídlo důkladně a pomalu žvýkat a zařadíte pravidelný
pohyb, bříško rychle splaskne.
Obsah článku:
Nadýmání způsobuje především:
- Celkově nevhodná strava s přemírou
nezdravých tuků a průmyslově zpracovaných potravin - Potravinové intolerance od alergie na mléko až
po celiakii - Rychlé hltání a nedostatečné kousání potravy
- Jídlo ve stresu + celodenní shon
- Syndrom
dráždivého tračníku
Některým lidem mohou vadit sycené nealkoholické nápoje a ovocné šťávy. Pokud zjistíte, že tyto potraviny vám způsobují nadýmání, odstraňte je ze své stravy nebo je konzumujte jen v malých porcích,
píše lékař Stephen Bickston na webu everydayhealth.com.
Vsaďte na nenadýmavé potraviny a bylinky
Kromě snadno stravitelných potravin je dobré zařadit do jídelníčku také bylinky. Proti nadýmání a plynatosti skvěle fungují kmín, fenykl, anýz a máta. Do směsi můžete přidat i zklidňující meduňku, levanduli, heřmánek nebo koriandr. Ve specializovaných obchodech seženete už předem namíchané směsi určené pro eliminaci nadýmání. Bylinkový čaj si vychutnávejte 2× –3× denně, nejlépe po každém hlavním jídle.
Podle lékařů z kliniky v Oregonu je důležitá hlavně prevence a pestrý jídelníček:
Dieta pro kontrolu produkce střevních plynů by měla mít dostatek kalorií, bílkovin, minerálů i vitaminů. Vyloučení některých problémových skupiny potravin ze stravy stále umožňuje široký výběr jídel. Zpočátku je však možné tělu doplňovat některé živiny multivitaminovými a minerálními doplňky stravy.
Pondělí
Snídaně: Pohankové
lupínky s jahodami a mandlovým mlékem
Svačina: Jogurt z rýžového mléka, hrst vlašských oříšků
Oběd: Celozrnné
těstoviny s krevetami, chilli a petrželkou
Svačina: Mandarinka
Večeře: Polévka z řapíkatého celeru a mrkve s žitným chlebem
Úterý
Snídaně: Banánové
lívance s javorovým sirupem
Svačina: Mango
Oběd: Plátky lososa s bulgurovými placičkami
Svačina: Celozrnné
sušenky, bylinkový čaj
Večeře: Pohanka s hlívou ústřičnou a špenátem
Středa
Snídaně: Domácí
granola s banánem a oříšky, rýžové mléko
Svačina: Chia
pudink s kokosovým mlékem a borůvkami
Oběd: Quinoa
s marinovaným tofu, pečenou paprikou a rukolou
Svačina: Pomeranč, hrst vlašských oříšků
Večeře: Jarní závitky s tahini dipem
Čtvrtek
Snídaně: Bábovka
z pohankové mouky, obilná káva
Svačina: Zelené
jablko
Oběd: Rýžové
nudle s tempehem, žampiony portobello a bambusovými výhonky
Svačina: Bílý sójový jogurt, kostička hořké čokolády
Večeře: Celozrnný chléb s avokádem, vajíčkem, černým sezamem a cherry rajčátky
TIP: Černý sezam má výraznější chuť než světlé druhy. Sezam patří k historicky nejdůležitějším plodinám pěstovaným pro olej.
Pátek
Snídaně: Vanilková
ovesná kaše s lesním ovocem
Svačina: Hruška
Oběd: Rizoto s krůtím masem a chřestem
Svačina: Hrst oříšků
Večeře: Cuketové placičky s pečenými batáty
Sobota
Snídaně: Vaječná
omeleta s baby špenátem
Svačina: Knäckebrot
s mandlovým máslem, banánem a skořicí
Oběd: Hovězí dušené na červeném víně s kořenovou zeleninou a rýží
Svačina: Okurkový
salát s mátou
Večeře: Bezlepková domácí pizza
Neděle
Snídaně: Jáhlové
kuličky s ořechy a rozinkami
Svačina: Bílý
jogurt, kešu oříšky
Oběd: Pečené kuře
na zázvoru, bramborová kaše
Svačina: Pomerančová
šťáva
Večeře: Jáhly s pečenou zeleninou a italskými bylinkami
Přejeme dobrou chuť bez nadýmání 🙂