Pravidelný pohyb je pro pevné zdraví klíčový. Každodenní fyzická zátěž ovšem vyžaduje změnu jídelníčku. Jaké potraviny do něj zařadit a proč? Poradíme vám.
Obsah článku:
Dbejte na dostatečný příjem všech živin
Sacharidy, bílkoviny a tuky tvoří základ každého zdravého, nutričně vyváženého jídelníčku. Spolu s vitaminy, minerálními látkami a stopovými prvky tělo dostatečně vyživí, posílí a umožní mu lépe regenerovat po sportovním výkonu.
Doporučené zdroje všech výše uvedených živin najdete v I. dílu lehkého jídelníčku do sportovních začátků.
Vybírejte skutečné potraviny
Při nakupování dejte přednost kvalitním, vždy čerstvým potravinám živočišného i rostlinného původu. Upřednostňujte základní potraviny, které prošly minimálním průmyslovým zpracováním.
Naopak odtučněné, přislazené, přibarvené či dochucené potraviny včetně polotovarů nemají v nákupním košíku co dělat.
Při nákupu živočišných výrobků přihlížejte k podmínkách chovu hospodářských zvířat. Při koupi rostlinných produktů se více zajímejte o původ potravin a způsob jejich pěstování.
Ukázka jídelníčku do sportovních začátků
1. den
Snídaně: Ovesné vločky s lněnými semínky, chia semínky, lesním ovocem a vlašskými ořechy, zalité rostlinným mlékem
Svačina: Kousek mrkvového dortu s bílým jogurtem selského typu
Oběd: Celozrnné těstoviny s grilovanou cibulí, cuketou, paprikou, lilkem, bazalkovým pestem a lžící domácího hummusu
Svačina: Celozrnný toast se 100% ořechovým máslem a banánem
Večeře: Listový salát s čočkou beluga, trhaným kuřecím masem, vařeným vejcem, zelenými fazolkami, čerstvými bylinkami a olivovým olejem
2. den
Snídaně: Celozrnný žitný chléb s avokádem, klíčky, zeleninou a na plátky opečeným tofu
Svačina: Jablko, hrst vlašských ořechů
Oběd: Hráškové rizoto s lososem
Svačina: Polotučný tvaroh s pohankovými vločkami
Večeře: Listový salát s baby špenátem, quinoou, pečeným bramborem, červenou cibulí, cizrnou a sušenými rajčaty
3. den
Snídaně: Bezlepkové lívance bohaté na omega-3 přelité lesním ovocem a lžící 100% ořechového másla
Svačina: Bílý jogurt selského typu s banánem a hrstí kakaových bobů
Oběd: Pomalu pečená vepřová panenka s hříbkovou omáčkou a batátovými noky
Svačina: Šopský salát s plátkem celozrnného žitného chleba
Večeře: Celozrnné špagety s krevetami podušené na bílém víně s česnekem, rajčaty a čerstvými bylinkami
Přejeme dobrou chuť a brzkou radost z výsledků 🙂