Zdravá strava a pohyb. Dvě misky vah, bez kterých to nejde – při hubnutí i zdravém životním stylu obecně. V PEPE Food & Gym v Brně obě tyto myšlenky spojují. Přečtěte si rozhovor se zakladatelem společnosti, panem Michalem Peterkou, a vystudovanou kondiční trenérkou Pavlou Vlasatou.
Obsah článku:
Michale, začínal jste vedením tréninků a postupně se přes krabičkovou dietu v Brně pro pár klientů dostal až k vaření v prémiové vybavené restauraci. Co stálo za tímto přerodem?
Michal:
Všechno to začalo kvůli dvěma klientům, kteří ke mně chodili cvičit a chtěli řešit jídlo. Neměli ale čas a energii sami si jídlo připravovat. Zkusili jsme objednat krabičkovou dietu u současné konkurence. S jídlem ale nebyli spokojení, a tak jsem jim začal vařit sám. Časem se to rozkřiklo, a tak jsem začal vařit pro víc a víc klientů, přibírat k sobě tým kuchařů.
Neumím věci dělat polovičatě. Věděl jsem, že abych mohl na 100 % stát za každým jídlem, které pošleme z naší kuchyně, potřebuji tým profesionálů v prostředí s vybavením, které odpovídá těm nejpřísnějším limitům v gastronomii. I členy týmu se snažím vybírat podle jejich vztahu ke sportu a zdravému životnímu stylu.
Tipuji tedy, že většina klientů, kteří cvičí, chtějí i zdravě jíst. Dá se říct, kolik % vašich klientů s vámi řeší i jídlo? Na co se nejčastěji ptali?
Michal:
Ano. V podstatě 100 % mých klientů stravu řeší. A 100 % z nich uvízne na pro ně zcela zásadní informaci, kterou si přečtou někde na internetu. Všichni hledají jednoduchý návod, nejlépe v 5 bodech. Chápu, že je pro ně hrozně těžké vyznat se v informacích, které létají všude kolem.
Lidem chybí nadhled a troška selského rozumu.
Učím je kriticky přemýšlet o informacích, které mi na tréninky přinášejí. Učím je, že neexistuje takto jednoduchý návod. Učím je, že jsou jedineční a s každým z nich hledáme tu jeho “správnu” cestu. Je důležité si uvědomit, že: Nežijeme proto, abychom jedli, ale jíme proto abychom žili.
Pavlo, jak to vnímáte vy z akademického pohledu absolventky Fakulty sportovních studií Masarykovy univerzity? Jak velkou roli hraje při cvičení strava? Co všechno ovlivňuje?
Pavla:
Strava je přirozená součást našich životů, ať cvičíte nebo ne. Tělo i hlava potřebují palivo pro všechno, co dělají. Lidé tankují v-powery do svých bouráků, do sebe lijí vyjetý olej z friťáků a pak se diví, že jim drhnou válce. Ať cvičíte nebo ne, nic se nestane když si občas zahřešíte, ale…
Krásné je pravidlo 80 na 20. Stravujte se v 80 % přiměřeně a racionálně. Ve zbylých 20 % povolte uzdu fantazii. Taková změna je dle mého udržitelná pro všechny. Být naprosto striktní ve všem co sníte, je hrozně náročné.
Od přírody jsme mlsní a pokud zrovna netrénujete na olympiádu, pohoříte spíš ve své hlavě. Když do sebe začnete lámat jen pohanku, odpoledne na sebe necháte padat činky ve fitku a doťuknete to běháním, které od malička naprosto nenávidíte – myslíte, že máte šanci na dlouhodobý úspěch? Je potřeba najít jídla, která baví a pohyb, který baví – potom to všechno do sebe tak nějak zapadne.
Co hubnutí, při něm je strava možná ještě důležitější než při cvičení?
Pavla:
Princip hubnutí je v podstatě hrozně jednoduchý. Je potřeba dostat se do negativní energetické bilance. Tělo musí spálit víc energie, než do něj dostanete. Existují dvě cesty. Zvýšíte fyzickou aktivitu, nebo snížíte energetický příjem. Samozřejmě nejlepší je udělat oboje a oboje přiměřeně. Kapka také nehloubí kámen silou, ale tím, jak často dopadá.
Jaké chyby obecně lidé při hubnutí dělají a přitom jsou třeba úplně zbytečné?
Michal:
Zbytečně zacházejí do extrémů. Čím absurdnější nápad, tím má větší úspěch. Normální jídlo není dost cool a nikdo vám ho neolajkuje. Metody využívané v lékařství pro extrémně obézní se díky obrovskému marketingu přenáší do běžných rodin. Konzumací prapodivných rozpustných jídel v prášku a obědů, které pijete z krabičky od mléka, budujeme vzory chování v našich dětech.
Hubnutí je jedním ze 6 programů vašich krabičkových diet. V čem se tyto krabičky liší od jiných programů třeba pro sport nebo udržení stávající postavy?
Pavla:
Názvy programů jsou prvním vodítkem pro naše klienty. Musí pojmenovat potřebu, se kterou k nám přicházejí. Každý dokáže odpovědět na otázku, zda chce zhubnout nebo zvětšit objem bicepsu. Hned na to ale vždy přichází otázka druhá: “Kdy máte čas se sejít?”
Michal:
Potřebuji si s každým popovídat. Potřebuji o něm vědět všechno, co je ochotný mi svěřit. Potom se domluvíme na konkrétním programu s ohledem na jeho individualitu. Z praxe vím, jak moc je každý jedinečný. Jsou i lidé, kteří sní cokoliv, ale také ti, co by si nejraději podle chutě vybírali každé jídlo sami – snídaně, svačiny, obědy i večeře. I proto pořád pracujeme na našem e-shopu, kde si naši klienti mohou sestavit celodenní stravu sami.
Jaké jsou nejčastější motivace, proč si lidé krabičkové diety objednávají? Úspora času, že klientům odpadá nutnost vařit či počítat kalorie? Nebo něco úplně jiného?
Michal:
Drtivá většina přichází s tím, že chce prostě zhubnout. A drtivá většina z té drtivé většiny přijde při první schůzce s námi na daleko hlouběji zakořeněný problém, kterým nejsou jen špatné stravovací návyky. Bavíme se o životním stylu, práci, životě, rodině.
Hubnutí musíte propojit s běžným životem. Zapojit okolí, kolegy, rodinu, děti – do jídla i do pohybu. Nikdo na krabičkové dietě nevydrží věčně. Můžete na ní pochopit základy racionální stravy i ochutnat zajímavá jídla. Musíte se však posunout dál. Snažit se začlenit zdravou stravu do svého života – občas si něco objednat, občas si něco uvařit.
A oklikou jsme se zase dostali k našemu e-shopu, který právě takto mohou naši klienti využít. U běžných krabičkových diet se uvážou na měsíce, zaplatí horentní sumy a po 3 dnech si okusují nehty, protože jim jídlo nechutná. U nás je rozhodnutí pouze na nich samotných.
Jak mezi dodavateli krabičkových diet poznat ty kvalitní? Na jaká kritéria se zaměřit?
Michal:
Řekl bych, že chuť hraje prim. Díval bych se tedy po společnostech, které vám umožní pár dní na zkoušku, aniž byste se uvazovali k několikatýdennímu odběru. Chuť je totiž to rozhodující, co vás u jídla udrží.
I cena může být zajímavým vodítkem. Krabičkové diety, které dokáží nabídnout nižší cenu, si neukrajují ze své kapsy, aby zákazníkům nabídly lepší cenu. Ukrajují z kvality surovin, které používají. Z kvality personálu, který jídlo vaří i technologií, které používají. Na to bych si dával pozor.
Na e-shopu peperozvoz.cz nabízíte také možnost si své menu poskládat individuálně od snídaně po večeři. Jaká jídla patří k nejoblíbenějším?
Michal:
Nejoblíbenější je varianta, že si zákazníci vloží do košíku celodenní balíček jídel, které jsme jim sestavili. Na jedno kliknutí tak mají jídlo na celý den a nemusejí vůbec přemýšlet. Ale ať taky něco prozradím – hodně oblíbené jsou naše rýžové a proteinové kaše i domácí tyčinky, které naše holky v kuchyni vyrábějí.
Který z klasických hlavních chodů u vás lidé objednávají nejraději? Proč myslíte, že zrovna tato volba?
Pavla:
Výhercem roku 2020 byl Kuřecí gyros s jasmínovou rýží. Určitě existuje řada faktorů, které jeho prvenství mohlo ovlivnit. Obecně jde ale vidět, že lidé táhnou k fastfoodovým typům jídel. Jak jídlo jen trošku připomíná něco hříšnějšího, tak je pro ně zajímavé. Faktem ale je, že Gyros mají naši kluci opravdu výborný, tak třeba proto…
Rok 2021 budeme teprve vyhodnocovat, dáme vědět, jak to dopadlo 😉
Nabízíte také low carb jídla, tedy s omezením sacharidů. Komu je doporučujete? Je to vhodný stravovací styl třeba při hubnutí?
Michal:
Nejsme vyznavači Low Carb stravy jako výživového stylu. Obecně spíše doporučujeme pestrou stravu, která je poskládaná ze všech živin. Low Carb se dá použít pro zpestření, nebo ve dnech, kdy tělo tolik energie ze sacharidů nepotřebuje. Low Carb určitě nedoporučujeme jako hlavní stravovací plán při hubnutí – je to velmi krátkozraké.
Blíží se Vánoce. Chystáte nějaké speciální akce, třeba cukroví nebo silvestrovské menu?
Michal:
Vůbec ne. Lidé by spíš měli řešit, co jí mimo Vánoce. Určitě existují zdravější varianty cukroví i štědrovečerní večeře, ale pokud je to pro lidi křeč, proč si kazit Vánoce. Stačí, stejně jako celý rok, jíst pestře a střídmě.
A pod to se rádi podepíšeme. Děkujeme za úžasné povídání a přejeme krásný zbytek roku a úspěšný start do toho příštího.