Karbanátky, chilli con carne, hamburgery, masové kuličky…už se vám sbíhají sliny? Mrkněte na tradiční i méně obvyklé recepty z mletého masa z kuchyní šikovných českých blogerek a kuchařů.
Obsah článku:
Škoda špatné pověsti mletého, shodují se kuchaři
Hvězdný Zdeněk Pohlreich i ostatní známí kuchaři opakovaně obhajují pověst mletého masa – pokazily ji supermarkety, které namelou do pochybné směsi „co se dá“. Kvalitě nepřidají ani polystyrenové vaničky, na nichž namletý polotovar hodiny leží ve vlastní šťávě.
Základ Středomořské kuchyně
Například v Řecku tvoří mleté základ většiny pokrmů. Ať už melou drůbež, skopové nebo jehněčí, každý pokrm má svou nezastupitelnou chuť, kterou u surového masa bez bylinek nikdy nedosáhnete.
TIP: Zjistěte víc o zdravé a chutné středomořské dietě.
Jak na domácí mleté maso?
Ty tam jsou časy, kdy hospodyňky musely pro mletí skládat a následně složitě vymývat gigantický ruční mlýnek. Dnes maso jemně naseká i kvalitní stolní mixér nebo sekáček. Sekáček zachová delší vlákna a zachová více šťávy. Namelte si čerstvého masa klidně více a zamrazte na další použití.
TIP: Maso pře sekáním pokrájejte na větší kostičky. Budete rychleji hotovi a pošetříte vlákna.
Tradiční recepty
Masové kuličky z vepřového
Kauza nekvalitních kuliček z řetězců rychlého občerstvení pošramotila renomé této rychlé a snadné dobroty. Zachraňuje ho třeba Kačka z Colors of Low Carb. Masové kuličky připravuje z vepřové plece nebo ramínka se směsí cibule, česneku a bylinek. Jak sama říká, použít můžete jakýkoli druh masa – ideální chutě vykouzlí jejich kombinace, kterou si musíte sami vyzkoušet.
TIP: Mleté kuličky se výborně hodí i do rajské omáčky podle Pojdmevarit.cz.
Plněné papriky s rajskou omáčkou
Když už jsme u rajské, do ní neodmyslitelně patří plněné papriky. Čím? Přece mletým. Výborné plněné papriky umí třeba šéf ze Slepičárny. V tomto klasickém staročeském receptu (ale se slovenskými paprikami J) nejlíp chutná mix hovězího s vepřovým masem.
Karbanátky s mixem ovesných vloček
Receptů na karbanátky (nesprávně česky karbenátky) najdete na internetu tisíce. Od těch vegetariánských (falafel, čočkové, pohankové) až po různé masové. Z těch nás nejvíc zaujaly pečené karbanátky od Andy´s diary s vločkami a parmazánem.
Domácí sekaná
Také reputaci sekané pokazily nekvalitní polotovary s příměsí všeho možného. Přitom jde o rychlé, zdravé jídlo. Velikonoční sekanou s vajíčkem uprostřed pro vás připravila Kate z blogu miluji.cz.
Chilli con carne
Tradiční texaská specialita stojí na kombinaci fazolí a mletého hovězího, nebo směsi s vepřovým. Známým trikem je přidání kousku kvalitní hořké čokolády. Chutě propojí a celé chilli con carne kouzelně provoní.
Mleté špízy s bramborami z jednoho hrnce
Duo máma a syn z Pojďme vařit pro vás připravilo i rychlý recept z jednoho hrnce. Vytvarujte kuličky, přidejte bylinky, slaninu, brambory a dejte péct. Tak snadné to je!
Chuťovky pro náročné
Řecká musaka
Gyros a musaka, to je základ řecké kuchyně. Musaku výborně umí třeba Andrea z V kuchyni vždy otevřeno. Vždyť také do Řecka docela často jezdí. Nebudeme vám lhát, příprava není úplně blesková. Musíte připravit bešamel, nakrájet a upéct lilky…ale výsledek vám to všechno vrátí.
Plněné vinné listy Dolmadakia
Kdo ochutnal, tvrdí, že jde o jedno z nejlepších řeckých jídel. Najdete ho pod různými názvy – dolmades, dolmadakia aj. Základ tvoří vinné listy plněné rýží. Do směsi jde přidat i mleté maso libovolného druhu. Můžete podávat jako předkrm i hlavní chod, ve studené i teplé verzi.
A jaký recept z mletého masa máte nejradši vy? Napište nám třeba na Facebooku.