Vláknina představuje důležitou složku potravy nepostradatelnou pro normální funkce trávicího systému. Psyllium je druh vlákniny, který se jako doplněk stravy používá při nízkém příjmu vlákniny, potížích s trávením a...
Jód patří k nejdůležitějším minerálům vůbec. Ke své činnosti jej jako jediný z minerálů potřebuje štítná žláza. Jeho význam pro fungování lidského organismu je ale mnohem obšírnější. Člověk jej potřebuje od svého...
Trend bosých nohou neboli barefoot: Návrat k přirozenosti, nebo jen krátkodobý fenomén? Proč stojí nyní chodidla v popředí zájmu fyzioterapeutů a odborníků na pohyb? Proč se o způsoby zdravého obouvání zajímá čím dál...
Do obsáhlé skupiny vitaminů B patří kyselina pantothenová s číslem B5. Je součástí koenzymu A, účastní se řady důležitých biochemických procesů v těle a je nezbytná pro normální metabolismus všech základních živin. ...
Poněkud zvláštní druh zeleniny artyčok není v našich končinách úplně běžný, což je velká škoda. Jedná se totiž o zdravou potravinu s vysokým obsahem cenných látek, podporuje detoxikaci, prospívá játrům a může pomoci při...
Luštěniny do zdravého jídelníčku patří jako jedinečný zdroj komplexních sacharidů a rostlinných bílkovin. Mají však i drobné nevýhody. Způsobují nepříjemné nadýmání a pro spoustu lidí nepřekonatelný problém představuje...
Dysbalance vyjadřuje nerovnováhu. Ve spojení s pohybovým aparátem jde o nerovnováhu mezi svaly, kdy jsou některé svaly silnější a jiné naopak slabší či zkrácené. Svalové dysbalance negativně ovlivňují držení těla, jeho...
Dříve se o oxytocinu mluvilo především v souvislosti s porodem, kojením a utvářením intenzivního vztahu mezi matkou a miminkem. Tento opravdu zajímavý hormon však v lidském těle zastává mnohem více funkcí. Všechny se...