Přírodní med známe všichni jako zdravější alternativu slazení a často jím nahrazujeme běžný cukr. Med má bezesporu spoustu pozitivních účinků na zdraví. Je ale vhodný při hubnutí? Přečtěte si názor nutriční specialistky.
Obsah článku:
Co je med a kde se vlastně bere?
Med je přírodní sladidlo, které produkují včely medonosné z nektaru (sesbírané sladké šťávy z kvetoucích rostlin), nebo z medovice (lepkavé hmoty vylučované hmyzem na stromech). Včely tyto sladké šťávy nasají, doplní je vlastními enzymy a uloží do medového váčku.
Po sběru včely přilétají k úlu a předávají nektar či medovici úlovým včelám k dalšímu zpracování. Při předávání sladkých šťáv každá včela přidá i enzymy a aminokyseliny ze svých žláz. V úlu následně dochází k postupnému odpařování vody a zahušťování medu.
Dostatečně zahuštěná tekutina se ukládá do šestihranné včelí buňky. Po dosažení správné vlhkosti a zralosti (kolem 17 %) je v buňkách plástve med zavíčkován (zakonzervován). Teprve to je signál pro včelaře, že je med vhodný k vytáčení.
V současné době existuje spousta druhů medu. Podle původu však rozlišujeme pouze dva základní: květový a medovicový.
Dva základní druhy medu
- Květový med získávají včely z nektaru kvetoucích rostlin. Tento med má světlou nažloutlou barvu a díky vyššímu obsahu glukózy a fruktózy je snadno stravitelný. Květový med může být jednodruhový nebo vícedruhový. Mezi nejznámější květové jednodruhové medy patří akátový med a lipový med.
- Medovicový med pochází z medovice, což je lepkavá hmota vylučovaná stejnokřídlým hmyzem (například mšicemi). Medovinu včely sbírají na listech stromů nebo jehličí. Nejčastěji pochází z medovice smrků, borovic, jedlí, lípy, dubu a javoru. Medovicový med je tmavší a obsahuje více minerálních látek než květový med.
Setkat se můžeme také s kombinací obou druhů, kdy včely sbírají jak nektar na kvetoucích loukách, tak zavítají do okolních lesů na sběr medovice. Takový med označujeme za smíšený med a spojuje v sobě výhody obou druhů medu – květového i medovicového.
Nutriční složení medu
Hlavní složkou medu jsou sacharidy. Med obsahuje vysoký podíl sacharidů (téměř 80 %), dále vodu (kolem 17 %) a ostatní složky jako enzymy, bílkoviny, vitaminy, minerální látky a antioxidanty (cca 3 %).
Hlavními sacharidy v medu jsou fruktóza neboli ovocný cukr (28–40 %) a glukóza neboli hroznový cukr (20–35 %). V medu se vyskytuje i mnoho dalších sacharidů, ale v menším množství.1 Obsah tuků a bílkovin v medu je minimální.
Nutriční složení medu (na 100 g)2
Květový med | Medovicový med | ||||
Obsah (g) | Obsah (g) | ||||
Voda | 15–20 | 15–20 | |||
Sacharidy | 80 | 80 | |||
Monosacharidy | |||||
fruktóza | 30–45 | 28–40 | |||
glukóza | 24–40 | 19–32 | |||
Disacharidy | |||||
sacharóza | 0.1–4.8 | 0.1–4.7 | |||
jiné disacharidy | 2.0–8.0 | 1.0–6.0 | |||
Oligosacharidy | 3.1 | 10.1 | |||
Minerální látky | 0.1–0.5 | 0.6–2.0 | |||
Aminokyseliny a bílkoviny | 0.2–0.4 | 0.4–0.7 | |||
Kyseliny | 0.2–0.8 | 0.8–1.5 | |||
Množství minerálních látek a vitaminů v medu se liší v závislosti na typu a geografickém původu medu. Obecně minerální látky a vitaminy představují 0,2–0,5 % sušiny medu. Med je bohatý na draslík a sodík, zatímco v menší míře je obsaženo železo, měď, mangan, fosfor, zinek a vápník.1, 2
Ačkoliv lidské tělo tyto prvky potřebuje ke správnému fungování, množství těchto esenciálních prvků v medu je stopové. Z tohoto důvodu na med nelze spoléhat jako na podstatný zdroj těchto prvků. Med obsahuje také důležité vitaminy, jako je vitamin C, vitaminy B1, B2, B3, B5, B6 a kyselina listová.
Minerální látky a vitaminy obsažené v medu2, 3, 4
Mineralní látky a stopové prvky | Množství (mg/100 g) | Vitaminy | Množství (mg/100 g) |
Sodík (Na) | 1.6–17 | Thiamin (B1) | 0.00–0.01 |
Vápník (Ca) | 3–31 | Riboflavin (B2) | 0.01–0.02 |
Draslík (K) | 40–3500 | Niacin (B3) | 0.10–0.20 |
Hořčík (Mg) | 0.7–13 | Kyselina pantothenová (B5) | 0.02–0.11 |
Fosfor (P) | 2–15 | Pyridoxin (B6) | 0.01–0.32 |
Selen (Se) | 0.002–0.01 | Kyselina listová (B9) | 0.002–0.01 |
Měď (Cu) | 0.02–0.6 | Vitamin C | 2.2–2.5 |
Železo (Fe) | 0.03–4 | Vitamin K | 0.025 |
Mangan (Mn) | 0.02–2 | ||
Chrom (Cr) | 0.01–0.3 | ||
Zinek (Zn) | 0.05–2 |
Prospěšné účinky medu
Med je jedním z nejcennějších přírodních produktů, které lidstvo zná od nepaměti. Med se používá nejen jako oblíbené sladidlo, ale má také široké uplatnění v tradiční medicíně. Jak med prospívá našemu zdraví?
Navzdory všem různým zdravotním tvrzením, hlavními prokazatelnými výhodami medu jsou antibakteriální, protizánětlivé a antioxidační účinky. Antioxidanty v medu napomáhají tělu v boji s volnými radikály, snižují riziko oxidačního poškození buněk a posilují imunitu.
Med dále vykazuje hojivé účinky a lze jej doplňkově využít při hojení drobných poranění, hnisavých ran a popálenin.
Med a hubnutí
Med je pro své pozitivní účinky s oblibou používaný při hubnutí. Jak by taky ne, když je označovaný za zdravé sladidlo. Má to ale jeden háček. Med obsahuje vysoký podíl cukru a byť je zdravější, stále se jedná o cukr. A ten může (ve vysokém množství) přispívat k nárůstu váhy nebo minimálně znesnadnit hubnutí.
Každá polévková lžíce medu (20 g) obsahuje přibližně 65 kcal (270 kJ) a 16 gramů cukru. Možná vám to nepřijde jako mnoho, ale kalorie se mohou během dne nasčítat. Jedna lžíce do ranní kaše, druhá do čaje, třetí na svačinu do jogurtu a už za den jen v medu přijmete skoro o 200 kcal (800 kJ) a 50 gramů cukru navíc.
Na druhou stranu, pokud jste fyzicky aktivní, stravujete se zdravě a máte v jídelníčku dostatek bílkovin, med v malém množství vám rozhodně neuškodí. I v rámci hubnutí si můžete pochutnat na medu, jen si dejte pozor na zkonzumované množství medu a na další přidané cukry v jiných potravinách (slazené nápoje, sladkosti, polotovary…).
Co si z článku odnést? Med je pro hubnutí lepší než cukr, ale…
Přestože má med vysoký podíl jednoduchých cukrů, je stále lepší volbou než rafinovaný cukr. Zatímco běžný rafinovaný cukr nepřináší z hlediska výživy nic prospěšného, med poskytuje tělu antioxidanty, minerální látky a vitaminy – i když jen v malém množství.
Ačkoliv med může být lepší volbou než rafinovaný cukr, měl by být stále konzumován s mírou. Nadměrná konzumace cukru, medu i jiných sladidel s vysokým podílem cukrů totiž může vést k nárůstu hmotnosti a nepříznivým účinkům na zdraví.
Závěr: Měli byste vědět o medu…
- Jedna včela nasbírá za celý svůj život asi 9 gramů medu (to je přibližně jedna kávová lžička).6
- Med neobsahuje sacharózu (tzv. řepný cukr).
- Med při zahřátí ztrácí většinu vitaminů a minerálních látek.
- Cukernatění medu je přirozeným jevem a závisí na tom, jaký je v něm poměr mezi glukózou a fruktózou. Pokud chcete med opět tekutý, stačí sklenici s medem vložit do vodní lázně a postupně ji zahřívat. Teplota ovšem nesmí přesáhnout 45 °C.
- Děti do jednoho roku by neměly konzumovat med z důvodu rizika dětského botulismu, vážného onemocnění způsobeného toxiny ze specifického kmene bakterií Clostridium botulinum.
Použité zdroje
1. Ranneh, Y., Akim, A. M., Hamid, H. A., Khazaai, H., Fadel, A., Zakaria, Z. A., Albujja, M., & Bakar, M. F. A. (2021). Honey and its nutritional and anti-inflammatory value. BMC Complementary Medicine and Therapies,21(1), 30.
2. Ajibola, A., Chamunorwa, J. P., & Erlwanger, K. H. (2012). Nutraceutical values of natural honey and its contribution to human health and wealth. Nutrition & Metabolism (London), 9, 61.
3. White, J. W., & Doner, L. W. (1980). Honey composition and properties: Beekeeping in the United States. Agric Handbook, 335, 82–91.
4. Bogdanov, S., Jurendic, T., Sieber, R., & Gallmann, P. (2008). Honey for Nutrition and Health: A Review. Journal of the American College of Nutrition, 27(6), 677–689.