Projekt Aktin vznikl s cílem odstranit zažité omyly ve světě zdraví a fitness – a to jak z informačních zdrojů, tak i vlastních produktů pro zdravou výživu. Tým kolem Aktinu vyvíjí doplňky stravy z kvalitních surovin a rozvíjí fitness komunitu skrze relevantní informace. Jak to funguje? Čtěte rozhovor s ředitelem Michalem Hubíkem.
Obsah článku:
Co považuješ za největší, a hlavně nejnebezpečnější, nesmysly tradované ve světě fitness?
Často slýcháváme věci typu „nejez sacharidy po 18 hodině, pokud chceš vypadat dobře”, „je třeba, abys každý den jedl jen kuře s rýží”, „kreatin ničí ledviny” nebo nedávno znovu obnovený mýtus „kofein nalačno způsobuje cukrovku”.
Určovat, do jaké míry jsou konkrétní mýty nebezpečné, úplně nejde. Třeba takový IIFYM. Metoda stravování, kdy smíte téměř vše, co sedí do vašeho kalorického příjmu: poznámka redakce. Člověk si ho může “ohnout” a říct si, že když bude celý den jíst McDonald´s a sedne mu to do maker, bude se vlastně cítit skvěle. Tak to ale vůbec není. IIFYM je koncept vyvracející mýty: Jako je právě „vařený kuře every day”, ale moc neřeší věci jako jsou index sytosti, podíl vlákniny ve stravě, druh tuků, stravitelnost a mnoho dalších faktorů.
Někteří se pak z nepřesnosti řídí právě jen makry, jedí gumové medvědy a diví se, že energii je těžké udržet na uzdě, mají hlad, necítí se energicky atd..
Výživa je komplexní věc, o které toho zatím víme docela málo. Já obecně doporučuju vnímat, jak se po konkrétních věcech cítím, co se mnou dělají. Obecně se mi osvědčilo alespoň orientačně sledovat příjem energie, makroživiny – se zaměřením na množství bílkovin v kombinaci s důrazem na kvalitu všech konzumovaných potravin. Tím myslím třeba i ty sladkosti.
Ve světě hubnutí a zdravé stravy lítá mýtů opravdu hodně. Které považuješ za nejhorší?
Fitness je v dnešní době hlavně o hubnutí. Mnohem víc lidí řeší hubnutí než nabírání svalů – to je vyhrazené hlavně klukům, když nejintenzivněji koukají po holkách. Ty zase většinou přijdou s tím, že chtějí “zpevnit” a ne nabírat svaly, což se navzájem částečně vyvrací, ale jde to víceméně taky.
I slovní spojení „zdravá strava” je sám o sobě tak trochu bullshit. My ho používáme, protože ten termín lidi znají a vyhledávají ho, ale interně si to nazýváme jako “funkční nutričně hodnotná” strava, tzn. klademe maximální důraz na potenciál přínosu pro lidský organismus. Vždy se snažíme vytěžit z výrobku maximum za co nejnižší cenu.
Dost lidí si taky myslí, že když si nakoupí potraviny ve zdravé výživě, budou obsahovat míň kalorií a mohou jich proto sníst víc, což je taky nesmysl. To by platilo jedině v případě, že v té zdravé výživě nakoupí potraviny, které jsou dobře sestavené, vyvážené – více zasytí, chutnají super – uspokojí a tím pádem se jim bude lépe regulovat jejich konzumace. Proto i to obecné doporučení 600 g ovoce + zeleniny denně (200 + 400). Pomáhá to s naplněním žaludku vodou, vlákninou, mikronutrienty a máš přirozeně méně “hlad”.
Jak konkrétně vznikají produkty Aktinu?
Kupříkladu při vývoji Čokošíku, obdoby Reese's, jsme se podívali, co všechno do toho dávají a říkáme si, že proč by si měli lidi v Česku kupovat peanut butter cup, který sjíždí z linky v US, jen proto, že má na sobě ten brand?
Navíc je vyrobený z nekvalitních surovin s nízkou výživovou hodnotou – v poměrech pro člověka, když to řeknu slušně, „neoptimálních”. A tak jsme si řekli, že to budeme řešit. Udělali jsme Čokošík ze single origin čokolády z Peru, s obsahem top proteinu, 1,4 % cukru. Výsledek je podle mě chuťově daleko lepší, komplexnější a není zbytečně přeslazený. A to je právě to, co dělají ty exkluzivní ingredience, od kakaových bobů až po kvalitní ořechy, jíš sice “cukrovinku”, která ale tělu dá kopec živin a cítíš se po ní prostě dobře.
Takže se soustředíte hlavně na kvalitní složení?
Soustředíme se na to, aby každá potravina, kterou pustíme ven, byla to nejlepší možné z komplexního pohledu na výživu. Pokud produkt člověk používá v realitě všedního života, aby se jím např. nepřejídal. Víme třeba, že naše ořechová másla jsou sice nutričně hodnotná a obsahují pouze kvalitní suroviny, ale zároveň jsou tak dobrá, že je problém tu lžičku odložit a přestat je jíst.
Z toho důvodu začínáme dávat na víčka upozornění, aby si lidi uvědomili, že jde o energeticky bohatou potravinu a dávali si na to bacha. Obezita je globálním problémem a je to v dost velké míře nízkou integritou globálních firem, které koukají na prodeje, ne na to, jestli lidi po jejich věcech tloustnou, jak se cítí, jaký to má reálný vliv na jejich well-being.
V poslední dobře například funguje praktika nalepit na obal nápis vegan nebo 100% plant based a lidi si pak myslí, že to je zdravé. Přitom složení těch produktů je úplně příšerné a oni se dál cítí špatně, jsou bez energie a mnohdy i tloustnou.
Představíš aktuální tým a služby? Kde a kdy vás mohou naši čtenáři zastihnout?
Náš tým tvoří skoro 200 lidí, dělá s námi však hodně studentů na part time. Největší část pojme expediční sklad a výroba našich produktů. Lidé v kancelářích jsou minorita.
Aktuálně si na Aktinu můžeš nakoupit produkty, co interně vyvíjíme, ale zároveň i výrobky třetích stran z různých zemí světa. Soustředíme se především na funkční potraviny a suplementy, do budoucna budeme řešit ale i další kategorie, kde cítíme, že můžeme přinést něco skvělého.
Dění okolo našeho týmu doporučuju sledovat na Instagramu jako @lifeataktin. Mě tam taky můžete zastihnout pod nickem @michalhubik s čímkoliv.
Hodně našich čtenářů řeší hubnutí. Poradíš nějaké dobré a ověřené rady, jak začít? Uvítáme i tipy na vaše produkty a recepty z nich…
Oblíbený článek na tohle téma je například Jak zhubnout co nejrychleji krok za krokem.
Dle mých zkušeností je proces hubnutí hlavně o motivaci a vztahu k tělu. Člověk by si měl ujasnit, jaký vztah k sobě aktuálně má a jaký vztah by k sobě mít chtěl. Pokud se tyto stavy liší, je na místě začít podnikat kroky směřující k docílení chtěného stavu.
Od tohohle uvědomění se pak odvíjí hodně dalších věcí.
V dnešní době totiž není vůbec jednoduché najít si k sobě cestu. Nicméně aby se člověk zvládl dostat z nadváhy nebo obezity na rozumnou hmotnost nějakým udržitelným způsobem, je dobré si nejdřív udělat pořádek v hlavě. Musí vědět, proč to chce a jestli ho to motivuje natolik, aby u toho vydržel. Spousta lidí to prostě pustí, přestane cvičit nebo to odrbává a vypapá se.
Existuje taky spousta různých sebemanipulativních praktik typu „nekupuju si v obchodě hlouposti”. Když je totiž nebudeš mít doma, nebudeš je jíst. Pokud se tyhle zásady naučíš praktikovat a dodržovat, přestaneš se zbytečně vystavovat mnohdy banálním překážkám, tak se pro tebe může stát celý proces výrazně jednodušší.
Jak tedy vypadá hubnutí podle tvého návodu funguje?
Základ je vysvětlený v už zmiňovaném článku. Jsou tam informace, jak si spočítat základní příjem maker a energie, čeho je celkově vhodné se držet. Pochopit teorii je jedna věc, převedení do praxe je ale většinou mnohem složitější. Právě v běžném životě se totiž ukáže nastavení hranic a míra motivace k jejich dodržování.
Kdybych to měl ukázat na příkladu: Nebudu do sebe cpát nesmysly z fast foodů, které jsou dělané hlavně, aby ti chutnaly, nejlépe opakovaně.Chci si třeba užít nějakou dobu na tomhle světě v obstojné formě, užít si při tom vnoučata proaktivně. V budoucnu chci třeba taky kapitalizovat na svých vědomostech, zkušenostech, předávat je dál..
K hubnutí ještě okrajově doporučuju vyzkoušet nějaký druh meditace. Bohatě si vystačíš s appkama jako Calm nebo Headspace 10 min denně. Meditace podporuje jednak vědomé jedení, ale taky např. rozpoznání rozdílu mezi opravdovým hladem či chutí. Může ti pomoct v rozpoznání toho, jestli si stres kompenzuješ jídlem. V aktuální situaci je možná fajn tomu dát minimálně šanci, těch 10 min není moc a je to zajímavé.
Prozradíš své oblíbené recepty?
Koukni na naše nejpopulárnější recepty. Je na nich skvělé, že obsahují minimum cukru, ve většině případů jsou nabité bílkovinami, dbáme u nich na celkovou nutriční hodnotu, měly by tě uspokojit/zasytit.
Které Aktin produkty doporučíš lidem, kteří začínají se zdravou stravou a bojí se, že jim moc „nepojede“? Tipujeme ořechová másla, ta chutnají snad všem…
Představa, že „zdravá” kvalitní strava není chutná, je nesmysl. Problém je, že hodně potravin, které supermarkety nabízí, jsou přeplněné cukrem, levným rafinovaným tukem nebo solí a extra výraznými umělými aromaty v takových poměrech, aby jich člověk spořádal co nejvíc v co nejkratším čase a ještě se pro ně vracel. Tyhle produkty mají také často supernízkou sytivost a je dost snadné kvůli nim překročit své denní kalorie. Pokud se takový proces opakuje, je pochopitelné, že spotřebitel spolehlivě nakupuje vstříc nadváze.
Dobře, co tedy dělat, aby mě nikdo nenapálil?
Obecně je fajn soustředit se na kvalitní potraviny bohaté na bílkoviny, kvalitní tuky, komplexní sacharidy, vlákninu… Naše věci produkujeme s tímhle konstantně v hlavě. Nad chutí trávíme ohromné množství času a vždy se ji snažíme vytvořit z přirozených surovin. Cílem je konvertovat lidi ke kvalitnější stravě, lepší výkonnosti, ať už ve sportu, mentálně náročným aktivitám nebo i v běžném životě, mnohdy se to hodí :).
Vyrábíte také proteinové tyčinky, krekry a protein pro výrobu koktejlů. V čem vyniká nad konkurencí? Hodí se i pro „běžnou“ nesportovní populaci?
Všechno najdete na webu, doporučuju si to projít – je to krátké, stručné, plné obrázků, jak u tyčinek, tak u proteinů. U krekrů jsme se třeba zaměřili zejména na vysoký obsah bílkovin, vlákninu a také mikronutrienty, které jsou dány použitím těch nejkvalitnějších surovin. Výsledný produkt je nutričně vyváženější a lépe zasytí oproti alternativám z obchoďáků.
U Aktin Proteinu jsme se snažili vyhnout čemukoliv umělému. Proto je velmi jemně slazený výhradně stévií, hlavní surovina pochází z mléka od volně se pasoucích krav z Irska. Je tedy trochu k zamyšlení, jestli protein z mléka od volně se pasoucích krav je něčím unikátní, ale tak to teď prostě je.
Tyčinky doporučuju vyzkoušet. Složení je unikátní a chuť skvělá. Je to takový oříškovo čokoládový dortík v kapse.
Všechny výše zmíněné produkty jsou vhodné jak pro sportovce, tak i pro běžnou populaci. Pomůžou mimo jiné s doplněním denního příjmu bílkovin, s čímž má nevědomky problém velká část lidí stravující se tuzemskou stravou bohatou hlavně na sacharidy a tuky.
Když už jsme u těch sportovců a nesportovců, jak se stavíš k užívání různých spalovačů a stimulantů u rekreačních sportovců?
Spalovač je spíš taková berlička, která může udělat proces hubnutí snazší a rychlejší. Člověk se při výkonu o něco víc potí, obsažené látky ho motivují k tomu, aby dal do cvičení něco navíc, cítil se dobře, neroztěkaně. Zároveň může fungovat i jako propojovač s pohybovou aktivitou. To znamená, že i když se ti třeba úplně nechce, vezmeš si spalovač a po chvíli se ti chtít začne a jdeš si zaběhat nebo rozbalit podložku na domácí HIIT.
Není to úplně jednoduché se donutit cvičit v prostředí, kde člověk normálně relaxuje a právě v tomhle může spalovač taky pomoct. Základem úspěchu v hubnutí zůstává kalorická bilance, vyvážená strava. Spalovač je potenciálně přínosnou pomůckou, která ti to udělá trochu víc zábavnější.
Pro profesionální sportovce spalovače nemají takový význam, jelikož by měli mít precizní jídelníček a celkový životní styl nastavený úměrně jejich výkonu a zlepšování se v něm. Užívání spalovačů se týká spíš lidí, kteří chtějí vypadat dobře, sport mívají jako zájmovou aktivitu a třeba se víc soustředí na práci, školu, budování jiného skillsetu.
A stimulanty?
Stimulanty jsou obecně dobrým sluhou, ale zlým pánem. Mohou pomoci zvládnout celodenní shon a po něm/před ním vyčerpávající trénink. Při vyšších dávkách se ale mohou projevit nepříjemné vedlejší účinky jako roztěkanost, neschopnost se soustředit nebo třeba i úzkost.
Možná jste to už zažili, když jste si dali o pár káv víc, nebo do shakeru přihodili ještě jednu odměrku nakopávače. Příjem stimulačních látek je třeba si hlídat a regulovat + nedávat 8 až 12 hodin před spaním, abyste si nenarušili korektní průběh spánku.
U stimulantů je zrádné, že postupem času vzniká v mozku tolerance a máme tendence navyšovat dávkování, abychom docílili původního efektu. To je právě třeba hlídat, aby to nebylo moc často a jakmile je to už neudržitelné, dát si od nich pauzu na pár týdnů, než se tělo vrátí zpět na původní hodnoty a to jedno kafe funguje stejně dobře jako nedávno čtyři.
Nabízíte také sportovní náčiní a vybavení. Které byste doporučili lidem s nadváhou, kteří zatím moc necvičí?
Pár cviků a workoutů můžete najít na našem youtube.com/aktinmagazin, pro rozsáhlý výběr však stačí zadat do youtube vyhledávače něco jako „best workout for beginners (at home, full body, no equipment..)” a něco si najít.
Lidem s nadváhou bych doporučil, aby si v první řadě našli cestu sami k sobě a na tomhle vztahu dál pracovali. Tvoje tělo je médium, skrze které vnímáš život a nový (zatím) k dispozici není. Nápomocné mohou být různé terapie, knížky, podcasty, meditace a milion dalších metod.
Pak je to o tom osvojit si alespoň základní orientaci v tématech jako denní příjem makroživin, energetický příjem/výdej, kalorický deficit atd. Když do toho člověk trochu pronikne, není to tak složité, viz článek výše. Dál je to o kvalitním a zároveň uspokojivém jídle v optimálním množství. U toho se dá začít s cvičením s vlastní vahou a posouvat se dál. Časem se tak člověk může z procházek překlopit až do výkonnostního režimu se závodními ambicemi v čemkoliv, co ho bude dělat šťastným.
Z náčiní si pro začátek dokážu představit pořídit podložku na cvičení. Vedle nešlápnete ani s kolečkem na břicho, činkami, kettlebelly, slambally, odporovými gumami nebo klasickým švihadlem.
Hodně se mluví o tzv. foam nebo fitness rollerech. Vy je také nabízíte. Doporučíš je našim čtenářům, kteří většinou tráví hodně času u počítače a moc necvičí? Mohou pomoci i s hubnutím? Opět uvítáme i tipy na cviky.
Těmto čtenářům v první řadě doporučuju začít s pravidelným pohybem. Válení se po foam rollerech sice může pomoci se uvolnit, ale k silnějšímu tělu pomůže jen fyzická aktivita. Pro začátek může postačit chůze, plavání nebo kolo. Postupem času je vhodné jít progresivně třeba k běhu a posilování venku, doma nebo ve fitku. Ze startu optimálně s trenérem, pak můžeš chodit sám/sama.
Základem hubnutí je znovu kalorický deficit, kterého docílíš pomocí vyvážené, kvalitní a sytivé stravy. Roli hraje už zmiňovaná sebeláska, jakkoli divně to může znít, dobré návyky a pravidelné cvičení zapojující co nejvíce svalových partií ve střední až vysoké intenzitě. Pěkně postupně, krůček po krůčku, nechceš hned heorické výkony, tělo na to ještě není připravené, ale zase se nechceš šetřit, chceš to vždycky trochu hecnout, žádné flákání.
Pojďme ještě k Aktin magazínu. Vypadá výborně. Odkud čerpáte informace? Jaké články doporučíte našim čtenářům, kteří chtějí zhubnout?
Na tohle téma máme celou sekci. Všechno potřebné najdete zde: https://aktin.cz/clanky/hubnuti.
Naše poznatky se opírají o aktuální vědecké studie a zkušenosti, které mají naši autoři, dále o knihy, videa, a autority v oboru, včetně jejich příspěvků, návodů a mnoho dalšího.
A z receptů? Které patří k nejoblíbenějším při redukci váhy?
Na prvních příčkách se u nás drží hlavně sladké recepty. Takovým evergreenem je Sex na plechu s pouhými 82 kcal/100 g. Skvěle si ale vede např. i Míša dezert nebo Makový dort.
Dodáš na závěr motivaci našim čtenářům, u nichž hubnutí dlouhodobě stávkuje?
Zhubnout může každý. Hubnutí samo od sebe nestávkuje. Pokud ho vážně chceš a nejde to, je třeba měnit návyky, udržitelně. Například opravit nevyvážený jídelníček, nedostatek pohybu nebo plytký až negativní vztah k sobě, svému tělu. Občas je dobrou pomůckou vykašlat se na to, co si myslí ostatní. Účelně si budovat vztah sám se sebou, neřešit minulost, dělat chyby, učit se z nich, dělat je znovu, znovu se poučit a jít dál, pořád dopředu.
Tvoje tělo tě potřebuje, jinak se bude kazit zbytečně rychle, což mi přijde škoda.
Proces hubnutí není složitý, informace jsou výše, je to dlouhodobý proces. Je to o přístupu k životu, o tom chtít být fit, mít sílu, cítit se sebevědomě a to tak, že se přestaneš vymlouvat a když venku prší, nazuješ si ty boty, přehodíš přes sebe bundu a prostě se jdeš do toho studeného pekla pořádně odpálit, alespoň na těch třicet minut to musíš vydržet. Ten pocit potom je všeříkající. Tělo tě odměňuje za aktivitu přirozeně, nejlepší zabiják stresu.
Michale, děkujeme za super rady a přejeme Aktinu i tobě samé úspěchy 🙂