Jód patří k nejdůležitějším minerálům vůbec. Ke své činnosti jej jako jediný z minerálů potřebuje štítná žláza. Jeho význam pro fungování lidského organismu je ale mnohem obšírnější. Člověk jej potřebuje od svého zplození po celý život.
Kromě produkce hormonů štítné žlázy ovlivňuje správný vývoj plodu i novorozence, podílí se na činnosti mozku, nervové a svalové soustavy, zajišťuje vývoj ostatních tkání a orgánů.
Doplňování jódu v doporučeném množství je opravdu důležité. Přirozeně se vyskytuje v celé řadě potravin, přesto je nedostatečný příjem jódu běžnou záležitostí. Podíváme se proto na jeho význam pro zdraví a rovněž i nejlepší zdroje v potravinách.
Obsah článku:
Co je jód a jak ovlivňuje lidský organismus
Jedna z hlavních funkcí jódu je spojena se štítnou žlázou. Představuje základní složku dvou hormonů štítné žlázy tyroxinu (T4) a trijodtyroninu (T3), které se podílí na regulaci spousty biochemických reakcí a jsou důležité pro vývoj kosterního a centrálního nervového systému u plodu během těhotenství i po narození dítěte.
Funkce štítné žlázy je regulována hormonem thyrotropin (TSH) produkovaným hypofýzou. TSH stimuluje tvorbu výše uvedených hormonů. Nedostatek jódu vede ke zvýšení hladiny TSH a nežádoucímu zvětšení štítné žlázy, která se tak snaží přijmout více jódu.
Hlavní účinky jódu na zdraví:
- je nezbytný pro normální činnost štítné žlázy a s ní související hormonální pochody,
- ovlivňuje metabolismus cukrů a tuků,
- zajišťuje správný růst a vývoj všech tkání,
- přispívá ke zdraví srdce a kostí,
- je zásadní pro zdravý vývoj mozku plodu,
- snižuje riziko mentálního postižení u dětí,
- zlepšuje porodní hmotnost u dětí,
- může pomoci léčit fibrocystické onemocnění prsu, které způsobuje bolestivé bulky v prsou,
- přispívá k lepší kvalitě kůže, vlasů, nehtů a zubů.
Vliv jódu na intelekt dětí
Deficit jódu u těhotných žen může vyvolat potrat, nízkou porodní hmotnost a snížení IQ u dětí o 7 až 15 bodů. U dětí, které v prenatálním období trpěly nedostatkem jódu, se později mohou projevit i poruchy duševního vývoje.
Další využití jódu
Jodové tablety se využívají k dezinfekci vody, což se hodí na cestách, kde je o pitnou vodu nouze, nebo v případě znečištění vody například v důsledku přírodní katastrofy.
Tekutý jód se používá k prevenci a léčbě infekcí, jelikož po nanesení na postižené místo je schopen zabít bakterie v jeho okolí. Nesmí se používat u hlubších ran, popálenin a v případě kousnutí zvířetem. Vždy si důkladně přečtěte příbalový leták a přípravek nikdy nepoužívejte jinak, než je uvedeno.
Jód draselný se doporučuje užít v případě nukleárních mimořádných událostí za účelem ochrany štítné žlázy před škodlivým zářením. Jedná se pouze o nouzové řešení.
Doporučený denní příjem jódu
Oficiálně je dospělému zdravému člověku doporučeno denně přijmout minimálně 150 μg jódu, nejvýše však 1 100 μg. Vyšší dávky už jsou pro lidský organismus toxické.
U těhotných a kojících žen je minimální denní dávka vyšší a činí 220 μg v prvním případě a 290 ug v druhém. Vyšší dávky jsou nezbytné pro vývoj plodu a novorozence. Nízký příjem jódu během těhotenství může u dětí způsobit nižší IQ a zpoždění na intelektuální úrovni.
Doporučené denní dávky jódu:
Věk | Muži | Ženy |
0 až 6 měsíců | 110 μg | 110 μg |
7 až 12 měsíců | 130 μg | 130 μg |
1 až 3 roky | 90 až 200 μg | 90 až 200 μg |
4 až 8 let | 90 až 300 μg | 90 až 300 μg |
9 až 13 let | 120 až 600 μg | 120 až 600 μg |
14 až 18 let | 150 až 900 μg | 150 až 900 μg |
19 let a více | 1 100 μg | 1 100 μg |
Těhotné ženy | – | 220 až 1 100 μg |
Kojící ženy | – | 290 až 1 100 μg |
Zdroj: https://ods.od.nih.gov/factsheets/Iodine-HealthProfessional/
Potřebný denní příjem jódu pokryje například:
- cca 5 g soli s jódem,
- 30 ml vincentky,
- 0,25 až 0,5 g řasy kombu nebo wakame,
- 10 g řasy nori,
- 38 g aronie černé (také černý jeřáb nebo jeřabina černá).
VÍTE, ŽE častý nedostatek jódu v minulosti vedl k jodizaci kuchyňské soli. Na jeden kilogram soli se přidává zhruba 27 miligramů ve formě jodidu nebo jodičnanu. Denní dávku jódu od té doby pokryje 5 gramů takto obohacené soli.
Potíže může vyvolat nedostatek i nadbytek jódu
Povětšinou se řeší nedostatečný příjem jódu, který může mít vážné zdravotní následky. To neznamená, že je rozumné přijímat jód v jakémkoliv množství. Také příliš mnoho jódu, čehož lze docílit kombinací stravy bohaté na jód a doplňky stravy, může mít na tělo nepříznivý vliv.
Jak se projevuje nedostatek jódu a hypotyreóza
- viditelně zvětšená štítná žláza (struma),
- na dotek bolestivá štítná žláza,
- dýchací potíže,
- potíže s polykáním,
- únava, letargie a ospalost,
- pocity chladu,
- nadměrné vypadávání vlasů,
- poruchy metabolismu,
- chudokrevnost,
- vyšší hladiny cholesterolu,
- možné přibírání na váze.
Nedostatek jódu může vést ke snížené funkci štítné žlázy (hypotyreóza), která může způsobit:
- zácpu,
- u žen nepravidelnou menstruaci,
- u mužů nižší kvalitu spermií až sterilitu,
- předčasný porod nebo potrat,
- ohrožení mentálního vývoje dítěte.
Choroby z nedostatku jódu podle věku:
Těhotenství a vývoj plodu | přenášeníkongenitální anomáliezvýšená prenatální mortalita (potrat)endemický kretenismus |
Novorozenci | neonatální hypertyreózaendemická mentální retardacesyndrom hyperaktivního dítěte |
Děti a dospívající | struma (zvětšená štítná žláza)syndrom hyperaktivního dítětevzácně hypotyreóza |
Dospělí | strumaporuchy fertilityhypotyreóza |
Senioři | strumajodová tyreotoxikózahypotyreóza |
Zdroj: SZU
Nedostatečný příjem jódu (tzv. jodopenie) nejvíce ohrožuje vegany a vegetariány, těhotné a kojící ženy, kuřáky a lidi trpící subklinickou hypotyreózou nebo s poruchami mozku a kognitivních funkcí.
Jak se projevuje nadbytek jódu a hypertyreóza
- nevolnost, zvracení,
- průjem,
- horečka,
- úbytek svalové hmoty,
- třes rukou,
- silné bušení srdce,
- nadměrné pocení a návaly,
- špatná snášenlivost horka,
- kóma.
Doplňky stravy je doporučeno užívat pouze na základě doporučení lékaře. Hladina jódu se zjišťuje vyšetřením moči (tzv. jodurie). Vážné případy vyžadují užívání jodových doplňků stravy. Ty jsou dostupné pouze na lékařský předpis.
Přibírání v důsledku špatné funkce štítné žlázy
Nedostatečná nebo přílišná činnost štítné žlázy bývá často uváděna jako příčina přibírání. To je však spíše důsledek zvýšené únavy, omezení pohybu a také preference nezdravých jídel. Nejedná se však o přímou souvislost. Naopak pro zvýšenou činnost je typický úbytek váhy.
Které potraviny obsahují větší množství jódu
Nejvíce jódu je přítomno ve vodě oceánů a moří, a proto mezi nejlepší zdroje patří mořské řasy, mořské ryby a plody.
Jejich konzumace není v našich končinách úplně běžná, a je na místě zdůraznit i ostatní, byť méně bohaté zdroje jako mléko a mléčné výrobky, vajíčka a v menší míře vybrané druhy ovoce a zeleniny. U nich je však množství minerálu ovlivněno obsahem jódu v půdě. Ten bohužel klesá.
Nedostatek jódu v přirozeném prostředí se snaží kompenzovat mezinárodní organizace jako WHO a UNICEF přidáním jódu do potravin, například jedlé soli. Do každodenního jídelníčku je vhodné zařadit jodizovanou sůl, minerální vody a v případě potřeby doplňky stravy s jódem.
Nejlepší zdroje jódu v potravinách:
- mořské řasy: červená řasa kombu, wakame, nori
- mořské ryby: aljašská treska, tuňák,
- mléko a mléčné produkty: tvaroh a jogurty,
- vajíčka: hlavně žloutek,
- ovoce: višně, třešně, sušené švestky,
- zelenina: brokolice, kapusta, pórek, hrách, mrkev, polníček,
- sója a žampiony.
Jistou obezřetnost vyžaduje konzumace košťálové zeleniny (např. kapusta), která obsahuje nebezpečné strumigeny. Ty samy o sobě tlumí činnost štítné žlázy a mohou způsobit její zvětšení. Denně není vhodné sníst více než 100 g.
Doplňky stravy s jódem
- jodizovaná sůl,
- minerální vody Vincentka a Hanácká kyselka.
Potraviny s nejvyšším obsahem jódu:
Potravina | Množství | Obsah jódu |
Řasa kelp | 1 g | 2984 µg |
Arame | 1 g | 730 µg |
Ústřice | 100 g | 160 µg |
Wakame řasa | 1 g | 66 µg |
Řasa nori | 1 g | 16 až 43 µg |
Treska | 85 g | 99 µg |
Jogurt | 150 až 200 g | 75 µg |
Mléko | 200 až 250 ml | 56 µg |
Sardinky | 85 g | 30 µg |
Vejce | 1 ks | 23 µg |
Zdroj: ifmv.cz
Tipy na recepty s obsahem jódu
- Těstovinový salát s tuňákem, fazolovými lusky a sezamem
- Siven s grilovanou cuketou a rajčatovým relishem
- Zelené kari s aljašskou treskou, lilkem a žampiony
- Salát s tuňákem, rukolou, avokádem a fazolemi
- Pikantní mrkvová polévka s chilli
- Lehká rybí polévka z tresky
- Celozrnné špagety s brokolicovou omáčkou
- Mrkvová pomazánka s jáhly a avokádem
- Celerový salát s mrkví a ananasem
- Plněné žampiony rajčaty a mozzarellou
- Hrachová kaše
- Krémová pórková polévka s bramborem
- Zapečená brokolice s jáhly
- Pstruh pečený na másle s bramborami a pikantním okurkovo-ředkvičkovým salátem
Závěrečné shrnutí: Bez jódu nemůže fungovat štítná žláza
Proč je jód důležitý a neměl by v žádném případě chybět v jídelníčku?
- podporuje činnost štítné žlázy,
- je nezbytný pro zdravý průběh těhotenství a vývoj plodu,
- ovlivňuje mentální vývoj u dětí,
- prospívá vzhledu kůže, vlasů, nehtů i zubů.