V souvislosti s fungováním lidského organismu se o křemíku nepíší stohy článků jako například o vitaminech C či D. Tělo jej obsahuje stopové množství a málokdo ví, které potraviny tento opomíjený minerál obsahují. To však neznamená, že pro člověka nemá žádný přínos. Právě naopak.
Křemík patří k nejméně známým, dalo by se říci až přehlíženým minerálům. Pro naše zdraví je přitom nenahraditelný. Jen málokdo ví, že po zinku a železu jde o 3. nejvíce zastoupený stopový prvek v lidském těle.
Co se týče prvků obecně, je 2. nejrozšířenější prvek hned po kyslíku. V podobě oxidu křemičitého nebo kyseliny křemičité se nachází všude kolem nás, především v horninách a půdě. V čem spočívá význam tohoto nepostradatelného minerálu pro lidské zdraví?
Obsah článku:
Co je křemík a jaký má vliv na zdraví
Lidské tělo obsahuje přibližně 140 až 700 mg křemíku. Najdeme jej téměř ve všech tkáních, nejvíce však v pojivových tkání a orgánech, které obsahují pojivovou tkáň. Mezi ně patří průdušnice (trachea), srdečnice (aorta), kosti, šlachy, kůže a její adnexa neboli připojené orgány nehty a vlasy.
Naopak ve svalech a parenchymových orgánech (játra, plíce, ledviny), které jsou tvořeny především vazivovým stromatem a pojivové tkáně obsahují minimum, je jeho koncentrace 4 až 5× nižší.
Obsah křemíku v těle klesá s přibývajícím věkem. Vinen je vnitřní orgán brzlík (thymus), který je odpovědný za jeho vstřebávání a využití, a který postupně nahrazuje tuková tkáň.
Zajímavé také je, že křemík najdeme pouze ve zdravých tkáních. Při poškození, případně změně tkáně se obsah křemíku sníží. To má za následek i horší funkce tkáně. Nízká hladina křemíku bývá běžná u patologických stavů, jako je ateroskleróza a nádory.
Největší účinky křemíku na zdraví:
- podporuje správný vývoj a růst kostí,
- je důležitý pro tvorbu kolagenu a všech pojivových tkání,
- jeho sloučeniny fungují jako aktivátor enzymů,
- pomáhá regulovat metabolické pochody v organismu,
- do určité míry reguluje rizikové faktory srdečně cévních nemocí,
- pomáhá udržovat zdravé vlasy, kůži, nehty a klouby,
- brání vzniku osteoporózy u žen v menopauze a postmenopauze,
- pozitivně ovlivňuje normální činnost cév, srdce a mozku,
- snižuje výskyt vrásek a zlepšuje celkovou pružnost kůže.
Vlasy, nehty a kůže
Ztráta mladistvého vzhledu, pružné a svěží pokožky je často spojována se sníženou tvorbou kolagenu. Na vině je ale taktéž i křemík. který zásadně ovlivňuje elasticitu kůže i hydrataci. Křemík se podílí na tvorbě kolagenu, a proto užívání křemíku napomáhá zlepšit kvalitu kůže, vlasů i nehtů zejména u žen nad 40 let.
Kosti, šlachy a klouby
Tento minerál má v těle dvě důležité funkce. Kromě podpory tvorby kolagenu ovlivňuje vývoj a růst kostí. Podle některých studií dokonce urychluje proces mineralizace kostí stejně jako vitamin D a pomáhá tak zpevnit kosti a bránit vzniku osteoporózy.
Imunita neboli přirozená obranyschopnost organismu
Křemík podporuje normální funkce imunitního systému. Příjem oxidu křemičitého jej může za určitých okolností stimulovat a zlepšit ochranu organismu před respiračními chorobami.
Doporučená denní dávka křemíku
U křemíku nebyla dosud stanovena denní doporučené dávky křemíku jako u jiných vitaminů, minerálů a stopových prvků. Dle odhadů se denní příjem křemíku v běžné stravě pohybuje v rozmezí 10 až 30 mg. Denně bychom podle odborníků měli přijímat ideálně 20 až 40 mg.
Při běžné, zdravé a pestré stravě je příjem křemíku u zdravého člověka dostatečný. Potíže nastávají až v pozdějším věku, kdy obsah křemíku v těle přirozeně klesá. U žen více než u mužů.
Užívání doplňků stravy za účelem zlepšení zdraví je vhodné konzultovat s lékařem. Zde se dávky pohybují řádově v jednotkách až stovkách miligramů.
Jak nedostatek či nadbytek křemíku ohrožuje zdraví
Jelikož je důležitý především pro funkce a tvorbu pojivových tkání, jeho nedostatečný příjem se může projevit oslabením kostí, nehtů, vlasů a kůže.
Naštěstí se křemík nachází v celé řadě běžně dostupných potravin. Nejedná se o vzácný minerál, většina lidí jej přijímá v dostatečném a bezpečném množství, a tudíž nepotřebují užívat speciální doplňky stravy.
Možné projevy nedostatečného příjmu křemíku:
- oslabené kosti,
- poruchy struktury kostí,
- osteoporóza,
- lámavé a třepivé nehty a vlasy,
- slabé a vypadávající vlasy,
- ochablá a dehydratovaná pokožka,
- rychlejší vznik vrásek.
Hrozí předávkování křemíkem?
Bezpečná hranice při denním příjmu křemíku byla stanovená na 12 mg křemíku na jeden kilogram tělesné hmotnosti, což u osoby vážící 60 kg představuje dávku 700 mg.
Vzhledem k tomu, že z běžné stravy průměrný člověk přijme cca 10 až 30 g křemíku denně, je riziko předávkování v podstatě nemožné. Riziko tak hrozí pouze v případě nadměrného a lékařem nekontrolovaného užívání doplňků stravy obsahujících křemík, a ani to nebude snadné.
Které potraviny obsahují větší množství křemíku
Nejlepšími zdroji jsou celozrnné obiloviny, kořenová zelenina a luštěniny, ale také ovoce, ořechy a maso. Křemík také obsahuje pitná voda, minerální vody, pivo a víno. Pozor je však třeba dávat nejen na obsah křemíku, ale i jeho využitelnost v těle.
Nejlepší zdroje křemíku v potravinách:
- obiloviny (hlavně druhy s vyšším obsahem vlákniny) – oves, ječmen, pšenice,
- luštěniny – fazole,
- zelenina – červená řepa, mrkev, ředkvičky, brambory, cibule,
- ovoce – banány, sušené ovoce,
- byliny – zejména kopřiva dvoudomá a přeslička rolní,
- ořechy,
- maso,
- některé minerální vody,
- alkoholické nápoje – pivo a víno.
Potraviny s nejvyšším obsahem křemíku (100 g):
Potravina | Obsah křemíku |
ovesné vločky | 18,8 mg |
celozrnná rýže | 16,2 mg |
fazole | 5,5 mg |
špenát | 1,8 mg |
banány | 6,2 mg |
Pokud nezvládáte křemík „ujíst“ můžete si pomoct doplňkem stravy
Tipy na recepty s vysokým obsahem křemíku
- Celozrnné tortilly s rukolou a pečenou dýní
- Zapečená dýně s bramborem
- Špenátové rizoto s hráškem a bazalkovým pestem
- Francouzské brambory s ořechovým sýrem
- Fazolové brownies s čokoládou
- Ořechovo-rozinkové jáhlové koule
- Vánoční štola ze špaldové mouky
- Salát s quinoou, špenátem a dýní
- Celozrnný mazanec bez vajec a bílého cukru
- Pečené fazole se zeleninou v rajčatové omáčce
- Rychlý salát s tuňákem, rukolou, avokádem a fazolemi
- Pohanka s houbami, špenátem a parmazánem
Závěrečné shrnutí: Křemík je nezbytný pro zdravé kosti, šlachy, klouby, pokožku, vlasy i nehty
Neopomíjejte křemík ve své stravě a zapamatujte si o něm několik důležitých informací:
- Je nezbytný pro vývoj a růst kostí, kůže, vlasů, nehtů a dalších orgánů obsahujících větší množství pojivové tkáně.
- Přispívá k tomu, aby pokožka byla pružnější, vlasy silnější a hustší a nehty pevnější.
- Pozitivně ovlivňuje normální funkce srdce, cév i mozku.
- Zdravý, vyvážený a pestrý jídelníček obsahuje dostatečné množství křemíku a není nutné užívat doplňky stravy.