Sodík patří mezi životně důležité prvky. Na rozdíl od jiných nejde o nedostatkový minerál a tak častější problém než nedostatek představuje jeho nadbytek, který může vést i k vážným potížím. Nejen proto se vyplatí znát jeho význam pro zdraví, jak jeho příjem udržíte ve zdravé hladině i to, kde všude jej najdete.
Obsah článku:
Co je sodík a proč k čemu jej lidský organismus potřebuje
Sodík patří mezi běžné prvky. Najdeme ho v podstatě všude kolem nás. Je to dokonce jeden z nejběžnějších prvků na této planetě i v celém vesmíru. Běžně užívaná zkratka Na vychází z latinského názvu Natrium.
Minerál sodík patří mezi alkalické kovy a zároveň makroelementy, což jsou látky nezbytné pro správné fungování lidského organismu. Je to takzvaný biogenní nebo také pro život nezbytný prvek. Sám si jej není schopen vyrobit a získává jej z potravin. Pro svou činnost však potřebuje pouze určité množství denně, ideálně ani méně, ani více.
Sůl nad zlato aneb jaký má sodík význam:
- ovlivňuje hospodaření s vodou v organismu,
- pracuje s mezibuněčnými tekutinami,
- pomáhá regulovat osmotický tlak,
- účastní se přenosu nervových vzruchů a membránových přenosů,
- podílí se na svalových kontrakcích,
- je nepostradatelný pro normální činnost srdce.
Hlavním zdrojem sodíku je obyčejná kuchyňská sůl, která se nachází v celé řadě potravin, a tak jeho doplnění nepředstavuje žádný problém oproti některým jiným minerálům. Daleko větší potíže naopak způsobuje jeho nadbytečný příjem.
VÍTE, ŽE v průměru tělo dospělého člověka obsahuje cca 129 gramů sodíku. Polovina se nachází v mimobuněčných tekutinách, zbytek uvnitř buněk a část také v kostech.
Doporučená denní dávka sodíku
Výše doporučené dávky sodíku činí 5 až 6 gramů soli denně v případě zdravého dospělého člověka. Toto množství odpovídá zhruba zhruba jedné plné čajové lžičce. Většina lidí však tuto zdravou dávku sodíku překračuje a to několikanásobně.
Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje minimálně příjímat 200 až 500 mg a nejvýše 500 a 1250 mg sodíku denně.
Výrazně nižší dávky jsou doporučeny u novorozenců a malých dětí a u starších osob, které často trápí vyšší krevní tlak, nemoci ledvin nebo cukrovka. Senioři by neměli konzumovat více než 1 500 mg denně.
Nedostatek sodíku v těle a možné zdravotní problémy
Nedostatek sodíku patří spíše k vzácným projevům. Objevuje se hlavně u osob, které nesolí a sůl téměř úplně vyloučily ze svého jídelníčku. Navíc nekonzumují ani živočišné výrobky jako maso, ryby či sýry (veganská strava).
Zvýšené ztráty minerálů včetně sodíku z těla podporuje nadměrné pocení, vylučování, zvracení a silný průjem. Sodík spolu s dalšími minerály je proto doporučeno doplňovat při jakékoli intenzivní fyzické činnosti a rovněž při nemocech, u nichž dochází k velkým ztrátám tekutin.
Nejčastější příznaky nedostatku sodíku:
- zvýšená únava,
- křeče v dolních končetinách,
- bušení srdce,
- závratě,
- poruchy vědomí,
- mdloby,
- zvýšená inzulinová rezistence.
Jaká rizika hrozí při nadměrném příjmu sodíku
V jedné pohádce se říká “sůl nad zlato”. Je to pravda, nic by se ale nemělo přehánět, říká se také. V případě soli to platí dvojnásob. Dlouhodobě vysoký příjem soli prokazatelně vede ke vzniku vážných zdravotních problémů a nemocí.
Zvláště velký pozor při příjmu sodíku by měly dávat osoby trpící vysokým krevním tlakem, cukrovkou, chronickými onemocněními ledvin, dále všichni lidé nad 40 let a senioři. Na vyšší příjem sodíku jsou výrazně citlivější osoby s tmavou barvou kůže.
Zdravotní potíže a nemoci, které může způsobit dlouhodobý nadměrný příjem soli:
- žízeň,
- bolest hlavy,
- poruchy vědomí,
- vysoký krevní tlak,
- ledvinové kameny,
- osteoporóza,
- žaludeční vředy,
- kardiovaskulární choroby,
- mozková mrtvice,
- velké množství soli přijaté naráz může způsobit koma až smrt.
Inspirujte se
Sodík, vápník a osteoporóza
Zvláštní odstavec si zaslouží vztah mezi sodíkem a vápníkem. Oba jsou to životně důležité minerály. Denně přijímané příliš velké množství soli však negativně ovlivňuje obsah druhého zmiňovaného minerálu v těle.
Konkrétně se jedná o to, že sodík, je-li ho v organismu moc, zvyšuje vylučování vápníku z těla. Nízké množství vápníku v těle přitom podporuje vznik osteoporózy.
Několik zdravých tipů, jak omezit příjem soli:
- Nepřisolujte hotová jídla a slánku kvůli pokušení odstraňte ze stolu.
- Omezte sójové omáčky a další umělá dochucovadla, jako je maggi či worcester.
- Sůl nahraďte jiným kořením, chuťově výrazný je třeba česnek a medvědí česnek.
- K dochucování používejte nejlépe čerstvé bylinky.
- Při vaření používejte žampióny, rajčata a parmezán, potraviny přirozeně obsahující kyselinu glutamovou.
Hlavní zdroje sodíku
Poměrně dlouho byla sůl, a tedy i sodík, považovaná za škodlivou a hodně se doporučovalo nesolit. Dnes už se ví, že sodík je nepostradatelný a ani razantní snižování jeho příjmu ve stravě zdraví rozhodně neprospívá. Důležité je přijímat jej ve zdravém množství, nepřehánět to se solením a dbát primárně na přirozené zdroje v potravinách.
V potravinách je sodík poměrně dobře zastoupený a to buď přirozeně nebo je do vybraných potravin přidáván uměle. Nejvýznamnějším přirozeným zdrojem je sůl (chlorid sodný), která je sloučeninou dvou minerálů a to sodíku s chlórem.
Největší zdroje sodíku v potravinách:
- sůl: ať už obyčejná kuchyňská, tak i další druhy soli,
- hovězí a vepřové maso,
- masné výrobky: zejména uzeniny,
- ryby a rybí výrobky,
- sýry: nejvíce soli obsahují tavené sýry,
- celozrnný chléb,
- výrobky z obilovin
- houby a rajčata,
- cereálie,
- slané pochutiny: oříšky, brambůrky, tyčinky apod.,
- mražené pokrmy,
- hotové omáčky a další polotovary,
- sterilovaná zelenina a zeleninové šťávy,
- marinády, dochucovadla, sójová omáčka,
- některé minerální vody.
Sodík v podobě glutamanu sodného
Glutaman sodný (sůl kyseliny glutamové, E621) je navíc přidáván do ohromného množství potravinářských výrobků a pokrmů jako látka zvýrazňující masovou chuť. Jedná se například o dehydratované polévky, některé polotovary a hlavně sójovou omáčku, která se používá zejména v čínské kuchyni.
Tipy na recepty obsahující sodík
- Masové kuličky zapečené s rajčatovými těstovinami
- Zapečené plněné žampiony s masovým ragú
- Houbová omáčka bez lepku a laktózy
- Siven s grilovanou cuketou a rajčatovým relishem
- Čočková polévka s rajčaty
- Pohanka s houbami, špenátem a parmazánem
- Pohanka s hlívou ústřičnou a špenátem
- Špízy z mletého hovězího masa s guacamole
Závěrečné shrnutí: Sůl je zdravá, ale k dochucení používejte i jiné koření a bylinky
- Bez sodíku by zdravý lidský organismus nemohl správně fungovat. Nezbytný je pro hospodaření s tekutinami.
- Pro doplnění jsou vhodné primárně přirozené zdroje, jako je sůl, ale i jiné potraviny, například rajčata a houby.
- Sůl není jediným zdrojem sodíku, a proto si dávejte pozor na časté dosolování jídel.
- Sodík je doporučeno doplňovat při intenzivní fyzické činnosti a nemocech s většími ztrátami tekutin a minerálů.
- Používejte méně sójové omáčky, která obsahuje glutamát sodný, který zdraví zrovna neprospívá.
- Nadměrné denní dávky soli mohou vést k vysokému krevnímu tlaku, vyšší hladině cholesterolu v krvi či osteoporózy.