Kolem plodů podzemnice olejné, známých jako arašídy nebo buráky, se neprávem množí dohady o tom, jestli jsou vlastně zdravé.
„Pověst“ jim kazí vyšší kalorická hodnota, výskyt alergenů a především průmyslově zpracované polotovary. Přečtěte si, jak si dopřát arašídy bez obav.
Obsah článku:
Jsou arašídy zdravé?
Rozhodně ano! S opatrností by je měli jíst pouze alergici, u ostatních jsou obavy zbytečné. 20gramová porce nepražených nesolených arašídů sice obsahuje cca 124 kcal, jde ale o srovnatelné hodnoty například s mandlemi.
Buráky se proto doporučujeme konzumovat podobně jako ořechy – dopřávat si je, ale střídmě. Zhruba 1 hrst (15–20 g) denně si mohou bez výčitek dát i dietáři.
Zajímavost: Víte, že arašídy botanicky nepatří mezi ořechy? Tyto olejnaté tvrdé plody podzemnice se správně řadí mezi luštěniny.
Co arašídy obsahují
- 50 % zdravého rostlinného tuku, převážně nenasyceného
- 25 % vysoce hodnotných rostlinných bílkovin
- 16 % sacharidů, ale z toho jen zhruba pětinu cukrů
- 9 % vlákniny
- Vitamíny A, skupiny B, D, E
- Kyselinu listovou a množství minerálů (železo, vápník, hořčík, draslík, fosfor…)
V čem nám pomáhají
Zdravotní benefity těchto luštěnin sahají tak daleko, že z nich vybíráme jen ty nejvýznamnější:
- Působí jako prevence civilizačních nemocí. Za silné antioxidační účinky údajně vděčí látce zvané resveratrol, kterou najdeme také ve francouzském víně.
- Rostlinný tuk z arašídů zasytí, brání chuti na sladké a napomáhá trávení a vyprazdňování. Proto se v přiměřené dávce hodí také při hubnutí.
- Doplňují „hodný“ cholesterol a snižují hladinu toho „zlého“. Normalizují také hladinu krevních cukrů.
- Podporují paměť, bystrou mysl, zdravý spánek a celkovou kondici nervového systému.
- Dodávají také energii a pomáhají stavět svalovou hmotu.
Jak vybrat zdravé arašídy
Návod je jednoduchý – volte přírodní arašídy, nesolené, nepražené. Ideálně vyberte buráky neloupané, které si snadno rozlousknete až těsně před konzumací. Vyjdou levněji a vytěžíte z nich maximum nutričně hodnotných látek. Platí tu totiž, že čím čerstvější buráky, tím více živin si zachovávají.
Pozor! Rozhodně se vyhněte pytlíčkům solených pražených arašídů a burákům v cukerné nebo čokoládové polevě. Jde o skutečnou kalorickou bombu a obsažené látky se spolupodílí na usazování nebezpečného podkožního tuku.
Tipy na zpracování buráků nasladko
Burské oříšky kralují sladké kuchyni. Namleté je můžete přidat kamkoli, od smoothie až po čokoládovou pěnu. Krásně dozdobí ovocné saláty, zmrzlinové poháry i polevy pečených dezertů. Pokud je přidáte přímo to těsta, částečně nahradí tuk a mouku. Chuťově se skvěle doplňují s kakaem, karamelem, čokoládou, vanilkou nebo banánem.
Návod na domácí arašídové máslo
Arašídových másel existuje tolik druhů, kolik je na internetu receptů – každé chutná trochu jinak a bohužel ne všechny dobře. Náš osvědčený recept je tento:
- Vyloupeme si zhruba 200 g burských oříšků a zlehka je opražíme na pánvi.
- Vsypeme je do výkonného mixéru spolu se lžičkou třtinového cukru a půl lžičkou soli.
- Začneme mixovat. Stíráme oříšky nalepené na stěně mixéru.
- Mixujeme podle toho, jak hrubou pomazánku preferujeme: na křupavou variantu cca 3 minuty, dohladka zhruba 5.
Tip! Výborné jemné arašídové máslo si můžete koupit už hotové. Využijete jej jako pomazánku na pečivo i přísadu do těsta, a to třeba na domácí sušenky.
Burské „oříšky“ ve slané kuchyni
Slaných receptů s buráky existuje snad ještě více než těch sladkých. Není divu, patří totiž ke klíčovým surovinám čínské, indické či indonéské kuchyně. Kuřecí nebo vepřové Kung-Pao si zkrátka bez arašídů ani nedovedeme představit. Stejně tak dodávají specifickou chuť oblíbeným indickým nudlím Pad Thai. Hodí se k masu, rybě i čerstvé či vařené zelenině.
Tip: Tradiční indonéská omáčka Satay z arašídového másla
Výborná ke grilovanému i dušenému masu, rýži i vejcím natvrdo. 2-3 porce připravíte během 10 minut.
Ingredience:
- 200 ml kokosového mléka
- 4 lžíce arašídového másla
- 2 lžíce sladké sójové omáčky
- 1 lžíce limetkové šťávy
- 1 najemno nasekaná chilli paprička – dle chuti
Postup:
- Na středním plamenu prohřejeme všechny ingredience zhruba 5 minut.
- Podle potřeby dochutíme solí, pepřem nebo rybí omáčkou.
- Podávat můžeme jako teplou i studenou omáčku.
A co vy, máte rádi arašídy? Napište nám třeba na Facebooku.