Špaldová mouka měla pevné místo v jídelníčcích našich babiček. S nástupem levnější pšenice ozimé se na ni téměř zapomnělo. Teď se naštěstí znovu vrací „do módy“.
Obsah článku:
Proč používat špaldovou mouku?
Špaldová mouka se vyrábí z pšenice špaldy. Jelikož tento druh neprošel žádným typem šlechtění jako jiné obiloviny, zachovává si už po staletí vysoký obsah vitaminů, minerálů a vlákniny. K výrobě mouky se používají celá zrna včetně obalové části, které obsahují největší množství cenných látek.
- Špalda je navíc velmi odolná proti škůdcům a není potřeba ji hnojit. Mouka z ní tak neobsahuje chemikálie.
- Na rozdíl od klasické bílé mouky nepatří „špaldovka“ mezi časté alergeny.
- Pro většinu lidí je velmi dobře stravitelná a nezpůsobuje žádné trávicí obtíže.
Hrubá, nebo hladká: Jakou „špaldovku“ vybrat?
V obchodech seženete špaldovou mouku hrubou i hladkou. Pracovat s ní můžete tak, jak jste zvyklí. Jelikož obsahuje méně lepku, je vždy lepší přidat do těsta na chléb raději více droždí a při přípravě moučníků použít větší množství prášku do pečiva nebo jedlé sody. Chuťově je mouka ze špaldy o něco výraznější a má typický oříškový nádech.
TIP: Víte, že ze špaldy se vyrábí i alternativní druh kávy? Mimochodem – velmi dobrý.
Složení špaldové mouky ve 100 gramech:
- Sacharidy: 72,6 gramu (z toho jen 0,4 gramu cukrů)
- Bílkoviny: 11 gramů
- Tuky: 1,9 gramu (z toho nasycené mastné kyseliny 0,4 gramu)
- Vláknina: 9 gramů
- Minerální látky: železo, fosfor, vápník, hořčík, draslík, zinek, selen, mangan, měď, sodík
- Vitaminy: A, E, vitaminy skupiny B a kyselinu listovou
Účinky na lidské tělo
Špaldová mouka má díky velkému množství prospěšných látek řadu pozitivních účinků na náš organismus. Podporuje imunitní systém, působí proti chudokrevnosti, zlepšuje trávení a zbavuje nepříjemné zácpy. Dokonce má schopnost předejít záchvatům migrény, které citlivé jedince vyřadí z běžného života i na několik dní. Dále:
- Upravuje krevní tlak, normalizuje hladinu krevního cukru a snižuje vysoký cholesterol.
- Vyživuje klouby, kosti a má vliv na kvalitu vlasů, nehtů a pokožky.
- Prý působí i jako prevence proti rakovině a kardiovaskulárním onemocněním.
Díky obsahu pomalých sacharidů se cukry ze špaldy vstřebávají do našeho těla postupně a nezpůsobují výkyvy krevního cukru. Proto si mohou špaldovou mouku bez obav dopřát i diabetici a lidé v redukci váhy.
Tipy na recepty ze špaldové mouky
Špaldovou mouku můžete použít na pečení i vaření. Vytvoříte z ní spoustu zdravých dobrot, které budou navíc i dobře chutnat. Využijete ji i k zahuštění omáček a polévek.
- Špaldové palačinky nebo lívance (chutnají skvěle ve sladké i slané verzi)
- Špaldový chléb
- Ovocný koláč
- Slaný nákyp
- Slaný koláč quiche
- Domácí tortilla
- Celozrnný mazanec
- Bábovka
- Muffiny
- Vánoční štola
- Medové perníčky
- Linecké cukroví
- Zdravé vanilkové rohlíčky
- Knedlíky
…a tisíce dalších skvělých receptů ze špaldové mouky. Nebojte se zkoušet – se špaldovkou neuděláte chybu.