Jaro se konečně přehouplo do druhé teplejší poloviny. Příroda rozkvetla a zazelenala se a spolu s tím se přiblížilo období sklizně prvních druhů čerstvého ovoce a zeleniny. Úroda je to sice ještě skromná, nikoli však úplně zanedbatelná.
Obsah článku:
Jak na sezónní a lokální stravování v květnu
Současné výživové trendy praví, že bychom se měli držet druhů potravin, které rostou u nás (lokální potraviny) a nejlépe v daném ročním období (sezónní potraviny) a pouze v menší míře, spíše jen pro zpestření jídelníčku, si dopřávat dnes už běžně dostupné exotické druhy ovoce a zeleniny.
V zimě a také brzy na jaře je u nás nabídka čerstvého ovoce a zeleniny mizivá. Dnes si sice můžeme koupit téměř jakoukoliv zeleninu i ovoce, základ jídelníčku by však měly v ideálním případě tvořit:
- potraviny, které lze po celou zimu skladovat: jako brambory, mrkev, cibule, česnek, jablka a další,
- různými způsoby zpracované letní a podzimní druhy ovoce a zeleniny v podobě kompotů, marmelád, nakládané zeleniny, sušeného ovoce a bylinek.
V březnu a dubnu se konečně začínají sázet první plodiny. Pomalu rozkvétají ovocné stromy a keře a na konci dubna a hlavně v květnu už lze sklízet první čerstvé kusy.
Z ovoce jako první zrají jahody, mezi krále jarní zeleniny patří zejména chřest, ale také se začínají sklízet rané brambory, cibule, jarní cibulka, ředkvičky, kedlubny, mrkev i listový salát.
- Květnový jídelníček plný farmářských dobrot (1/4)
- Květnový jídelníček plný farmářských dobrot (2/4)
- Květnový jídelníček plný farmářských dobrot (3/4)
- Květnový jídelníček plný farmářských dobrot (4/4)
- Květnový jídelníček ze sezónních surovin a bylinek I.
- Květnový jídelníček ze sezónních surovin a bylinek II.
Čerstvé ovoce v květnu
Hlavní sezóna čerstvého ovoce nastává v létě. Jaro je na ovoce ještě chudé a úplně první se sklízí jahody. Přece jen malé drobné keříky nesou plody rychleji než velké keře a stromy, jež potřebují více času, slunce a tepla.
Jahody
Červené plody obsahují celou řadu vitaminů a minerálů. Obsahují vitamin A, vitaminy B, C i vitamin E. Z minerálů to jsou zinek, železo, hořčík, vápník, draslík a další. Důležitou látkou je anthocyanin, který se vyznačuje antioxidačními účinky. Jahody chrání před škůdci a člověka před nemocemi.
Navíc se jedná o potravinu vhodnou do redukčního jídelníčku. Obsahují totiž až 90 % vody, minimální množství kalorií a spoustu vlákniny důležité pro normální funkce trávicího traktu. Podporují činnost mozku, nervového systému, zpomalují stárnutí a uspokojí chutě na sladké.
Zdravý jahodový koláč z ovesných vloček a tvarohu
Suroviny:
- 160 g ovesných vloček
- 0,25 l mléka
- 50 g jahodového džemu
- 250 g čerstvých jahod
- 250 g měkkého tvarohu
- 2 ks vajec
- 12 g vanilkového pudinku
- 50 g cukru krupice
Postup:
Ovesné vločky zalijte mlékem a promíchejte s džemem. Nechte nasáknout 30 minut. Menší pekáč vyložte pečícím papírem nebo vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou a vložte do něj hustší těsto. V míse vyšlehejte tvaroh s žloutky, pudinkovým práškem a cukrem a až nakonec vmíchejte sníh ze dvou bílků. Tvarohovou směs jemně naneste na těsto a navrch poklaďte na půlky nakrájenými jahodami. Pečte v troubě rozehřáté na 170 °C přibližně 35 až 40 minut.
Tvarohové knedlíky s jahodami podle Florentýny z Kuchařky pro dceru
Suroviny:
- 500 g měkkého tvarohu (baleného, ne ve vaničce)
- 150 g dětské krupičky
- 1 vejce
- čerstvé celé jahody
- 1 špetka soli
Postup:
V míse smíchejte měkký tvaroh s polovinou dětské krupičky, vejcem a špetkou soli. Přidejte zbytek krupičky a uhněťte hutné a nelepivé těsto. Rozdělte ho na čtyři části, z nichž vytvořte stejně velké válečky. Rozkrájejte je na cca 3 cm velké kousky a vytvořte placky. Na ně vložte jahody, zabalte a vytvořte krásně hladké kulaté knedlíky.
Do většího hrnce nalijte vodu přibližně do dvou třetin a přiveďte ji k varu. Přidejte lžičku soli. Knedlíky vařte na dvakrát, ne najednou. Dejte přitom pozor, aby se nepřilepily ke dnu hrnce.
Knedlíky se vaří okolo 8 minut, dokud nevyplavou na hladinu. Vyjměte je a propíchněte, aby vypustily páru. Podávají se strouhaným tvarohem a rozpuštěným máslem nebo dle chuti.
Další recepty s čerstvými jahodami na Bezhladoveni.cz
- Zdravé banánové lívanečky s jahodami
- Domácí ovocná zmrzlina
- Jahodový dort s kokosem
- Tvarohové noky s jahodovou omáčkou
- Zdravý mugcake neboli hrníčkový koláč
Čerstvá zelenina v květnu
Už na přelomu dubna a května je možné sklízet první druhy zeleniny. Konečně můžete uvařit k obědu čerstvé rané brambory, přidat do jídel nasekanou jarní cibulku či si připravit lahodné pokrmy z jarního chřestu, který je na začátku jara velmi žádanou potravinou.
Rané brambory
Jedná se o specifickou odrůdu brambor, která se sklízí od druhé poloviny května do července. Technicky vzato jsou nedozrálé, mají tenkou slupku, a proto se nemusí loupat. Naopak i se slupkou chutnají skvěle. Navíc se těsně pod slupkou ukrývají důležité vitaminy a minerály.
Obecně jsou brambory bohaté na vitaminy B a C, hořčík, vápník, draslík a železo. Jelikož neobsahují lepek, mohou brambory jíst také osoby trpící alergií na lepek, celiaci.
Na rozdíl od nových a pozdních brambor se rané odrůdy neskladují, maximálně několik dní, jelikož obsahují více vody a méně škrobu. To je také důvod, proč se nehodí na přípravu kaše a těsta na knedlíky.
Rané brambory nejlépe chutnají uvařené se slupkou, přelité máslem a smetanou. Také z nich můžete připravit lehký jarní bramborový salát.
Lehký bavorský bramborový salát
Suroviny:
- 0,5 kg raných brambor
- 0,3 l zeleninového vývaru
- 30 g kyselých okurek
- 0,1 l nálevu z okurek
- ½ cibule
- sůl a pepř
- vinný ocet
- 1 lžíce slunečnicového oleje
Postup:
Rané brambory uvařte a nakrájejte je na tenké plátky, okurky a cibuli na menší kostičky. Vše vložte do větší mísy a postupně přimíchávejte teplý vývar. Brambory ho nasáknou a směs to zahustí. Dle chutí salát osolte, opepřete a přilijte trochu láku z okurek a ocet. Jako poslední do salátu vmíchejte lžíci oleje. Stačí slunečnicový, ale může být i jiný, například sezamový.
Cibule a jarní cibulka
V květnu se začíná sklízet obyčejná kuchyňská cibule, která obsahuje vitaminy A, C, B1, B2, B6, B9 (kyselina listová), draslík, mangan, flavonoidy, polysacharidy a další látky. Patří mezi přírodní prebiotika, která přispívají k normální funkci trávicího systému a navíc se vyznačuje antivirotickými a antibiotickými účinky.
Na rozdíl od běžné cibule jarní cibulka není tak ostrá a nedráždí tak zažívání. Z vitaminů a minerálů je třeba zdůraznit vitamin C, vitaminy B, hořčík, vápník, draslík a železo. Přispívá ke správné hladině cukru, tlaku a cholesterolu v krvi. Také obsahuje větší množství kyseliny listové, která je důležitá například pro těhotné ženy.
Nejzdravější je jarní cibulku nakrájet a posypat na uvařené brambory, míchaná vajíčka nebo ji přidat do zeleninových polévek či pomazánek na pečivo.
VÍTE, ŽE jarní cibulku lze snadno vypěstovat doma? Jde o tuze nenáročnou rostlinu, jíž stačí sklenice s vodou. Vodu je však nutné měnit, aby cibulka nezačala hnít.
Chřest
Asi nejočekávanější jarní zeleninou je chřest považovaný za královskou lahůdku. Sklízí se po krátkou dobu od konce dubna do června. Lidově se mu přezdívá špargl a pěstují se tři odrůdy – bílý, zelený a nejméně běžný fialový.
Z vitaminů obsahuje hlavně vitamin C a kyselinu listovou neboli vitamin B9. Zajímavější je obsah rostlinných sterolů, které se vyznačují antioxidačními účinky. O chřestu se také říká, že působí jako afrodiziakum.
Originální chřestové rizoto s kozím sýrem
Suroviny:
- 250 g rýže arborio nebo kulatozrnné rýže
- 100 ml bílého vína
- 500 ml zeleninového vývaru
- 7 stonků chřestu
- 75 g měkkého kozího sýra
- ½ cibule
- 1 stroužek česneku
- olivový olej
- máslo
- sůl, pepř
Postup:
Odkrojte konce chřestu, oloupejte jej a nakrájejte na menší kousky. Vložte do malého hrnce, zalijte vodou a vařte přibližně 7 minut.
Na rozehřátém oleji 3 až 4 minuty restujte nadrobno nakrájenou cibulku s česnekem. Vsypte dobře propláchnutou rýži, osolte a opět krátce restujte. Po celou dobu míchejte. Přilijte horký vývar a víno (nebo jen vývar v odpovídajícím množství). Stáhněte plamen a pod poklicí vařte dalších 10 až 15 minut, dokud rýže nezměkne.
Nakonec přidejte uvařené kousky chřestu, kozí sýr, kousek másla a dle chuti rizoto osolte a opepřete. Promíchejte a vše ještě 2 až 3 minuty povařte. Rýže se ale nesmí rozvařit.
Kedlubna
Kedlubny jsou nutričně bohatou jarní zeleninou, obsahují vitaminy C, B1, B2, B3, B5, B7, B9, vápník (listy 3x více než bulvy), fosfor, železo, zinek, jód, hořčík, selen a síru.
Nejlépe kedlubny chutnají syrové, ať už samostatně nebo v zeleninovém salátu. Z kedluben se připravuje vynikající krémová polévka či kedlubnové zelí. Plátky také lze obalit a usmažit nebo v troubě upéct kedlubnové hranolky. Hodí se k přípravě kvašené zeleniny, buď ve směsi s další zeleninou nebo samotný s koprem a cibulí.
Hustá kedlubnová polévka podle Florentýny z Kuchařky pro dceru
Suroviny:
- 2 nebo 3 kedlubny dle velikosti (celková váha po očištění cca 500 až 600 g)
- 1 menší cibule
- 3 větší brambory (cca 500 g)
- 1,2 l vody
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžička soli
- ½ lžičky kmínu
- čerstvá petrželka na posypání
Postup:
Oloupané kedlubny a omyté brambory nakrájejte na kostičky a cibuli na drobno. Na másle zprudka osmahněte cibuli, polovinu kedlubny a ½ lžičky soli. Poprašte moukou a cca ještě minutu opékejte za stálého míchání.
Po třetinách přilijte studenou vodu. Každou třetinu pečlivě rozmíchejte metličkou a nakonec přidejte zbytek kedlubny, brambory, druhou půlku soli a kmín. Přiveďte k varu a bez poklice vařte dalších 20 minut, dokud brambory nezměknou. Občas promíchejte.
Hotovou polévku rozdělte na polovinu a jednu rozmixujte do hladka. Polévka díky tomu bude krásně hustá a krémová. Rozdělte na talíře a posypte čerstvou petrželkou.
Ředkvičky
Základní jarní zeleninu, která se sklízí už od konce dubna a po celý květen, představují jarní odrůdy ředkviček. Existují letní i podzimní odrůdy, které se sklízí ještě v listopadu. Čerstvé a nejlépe domácí ředkvičky jsou šťavnaté a lehce pikantní. Jí se hlavně syrové. Nejčastěji se přidávají do salátů nebo si je můžete vychutnat nakrájené na plátky na chlebu s tvarohovou či jinou pomazánkou.
Mezi hlavní výhody ředkviček patří velmi nízké množství kalorií (14 kcal ve 100 g). Obsahují hodně vitaminu C, kyselinu listovou a draslík. Štiplavou chuť způsobují hořčičné glykosidy, které je chrání před býložravci, ale u člověka mají příznivý vliv na imunitní systém.
Bulvový celer
Za dobrých podmínek se bulvový celer může sklízet na konci dubna, spíše však až v květnu. Je to nenáročná a odolná zelenina, kterou lze skladovat od podzimu do jara. Obsahuje jen malé množství kalorií (19 kcal ve 100 g) a je bohatý na vitamin A, C a B, hořčík, karotenoidy a éterické oleje, díky nimž má charakteristickou vůni a chuť.
Celer je možné jíst syrový, ale častěji se používá při přípravě polévek a omáček. Můžete jej také obalit a osmažit jako řízek, nakrájet na proužky a opéct jako zdravé hranolky nebo si z něj připravit na živiny bohatý jarní salát s jablky.
Mrkev
O mrkvi jsme psali v minulých dílech o březnové a dubnové zelenině. Je to úžasná zelenina, kterou lze skladovat dlouhé měsíce a po celou dobu si uchovává výživné látky. Čerstvá se ale začíná sklízet až na konci května. Připomeňme si tedy jen to, že je významným zdrojem vitaminů A, C a E a mnoha minerálů.
Listový salát
Zdánlivě obyčejná zelenina představuje základ mnoha salátů. Pěstuje se spousta druhů, jež spojuje nízký obsah kalorií (cca 15 kcal na 100 g) a až 95 % vody. Kromě hlávkového salátu je to salát listový, salát ledový, římský salát, ale také polníček, rukola či čekanka.
Salát je obzvláště bohatý na vlákninu, vitaminy A a C, kyselinu listovou a z minerálů draslík, vápník a železo. Obecně platí, že čím má salát tmavší listy, tím je bohatší na živiny.
Recepty s květnovou zeleninou na Bezhladoveni.cz
- Směs na topinku z hummusu, chřestu a avokáda
- Bílá quinoa s chřestem a piniovými oříšky
- Rýžové těstoviny s chřestem a mandlovou omáčkou
- Šparglová sezóna: 6 Insta inspirací na výborné recepty z chřestu
- 3 recepty z bílého chřestu
- 3 recepty ze zeleného chřestu
- Svěží jarní salát s chřestem a čočkou
- Jarní detoxikační salát
- Cizrnový salát s pikantním humusem
- Pstruh pečený na másle s bramborami a pikantním okurkovo-ředkvičkovým salátem
- Svěží jarní salát s chřestem a čočkou
- Grilovaný kebab s bramborovo-celerovou kaší a salátem
- Krémová pórková polévka s bramborem
- Pečené brambory se sezónní zeleninou
- Čočkový salát s pečenou mrkví
- Salát Coleslaw ve zdravé odlehčené verzi
- Pikantní mrkvová polévka s chilli
- Francouzské brambory s ořechovým sýrem
- Originální caesar salát s vepřovou panenkou
Čerstvé květnové bylinky
V bohatě rozkvetlé přírodě narazíte na celou řadu bylinek, například černý bez, hluchavku a kopřivu, kontryhel či květy sedmikrásek. A co si budeme povídat, vlastnoručně nasbírané bylinky jsou jednoznačně nejlepší.
Borůvka brusnice
Mladé listy jsou známé tím, že podporují léčbu zánětů močového měchýře, tlumí žaludeční křeče a užívají se při cukrovce. Odvar z listů použitý zevně také ulevuje při zánětech dásní (obklady) a kožních onemocnění (koupel).
Bršlice kozí noha
Méně známá bylina se zvláštním názvem poskytuje pomoc při léčbě dny a revmatismu. Má močopudné účinky a pomáhá vylučovat kyselinu močovou a chloridy z těla. V květnu se sbírají listy a oddenky bohaté na vitamin C, provitamin A, železo, mangan a měď.
Bříza bělokorá
Mladé lepkavé listy břízy jsou bohatým zdrojem silic, pryskyřic, tříslovin, saponinů, glykosidů, organických kyselin a dalších cenných látek. Mají očistné a močopudné účinky. Příznivě působí při problémech s močovými cestami, oteklých kloubech a osteoporóze.
Bez černý
Na přelomu května a června se sbírají květy krátce předtím, než se rozvinou. Nejčastěji se z něj připravuje sirup, který, kromě skvělé chuti, poskytuje organismu spoustu živin, díky nimž posiluje imunitní systém a pomáhá například při léčbě nachlazení a chřipky. Také může pomoci při potížích se zažíváním.
Hluchavka bílá
Kopřivě podobná bylina je bohatá na vitaminy, minerály, třísloviny, saponiny, silice, cholin a látky s antioxidačními účinky. V květnu se sbírají drobné bílé kvítky. Obecně uvolňuje hleny a ulevuje od kašle a rýmy, u žen zmírňuje potíže spojené s menstruací a menopauzou. Také má protizánětlivé účinky.
Kontryhel obecný
Z kontryhelu se připravuje čaj nebo se sušené lístky přidávají do koupele. Urychluje hojení drobných ran a kožních potíží. Především se však jedná o ženskou bylinu, která podporuje léčbu různých gynekologických potíží, například ulevuje při silné a bolestivé menstruaci, a také se doporučuje ženám v přechodu.
Kontryhel také podporuje spánek, trávení, brání nadměrnému zadržování vody a může být účinným pomocníkem při redukční dietě.
Kontryhelový čaj na bolestivou a silnou menstruaci
Suroviny:
- kontryhel
- měsíček lékařský
- třezalka tečkovaná
Postup:
Kontryhel smíchejtejte s měsíčkem lékařským a třezalkou. Dvě lžíce bylinné směsi zalijte půl litrem vody a přiveďte k varu. Nechejte několik minut louhovat a zceďte. Pijte ráno a večer.
Kopřiva dvoudomá
Je bohatá na vitaminy B2 a C, železo, hořčík a chlorofyl. Má močopudné účinky, podporuje přirozenou detoxikaci, příznivě působí na nervový systém a zmírňuje psychické vyčerpání. Z listů a natí se připravuje například odvar nebo čaj. Odvar z listů může pomoci při nemocech jater, ledvin a žlučníků.
Sedmikráska chudobka
Sbírají se hlavně bílé květy, které obsahují silice, saponiny, hořčiny, třísloviny a flavonoidy. Odvar z květu usnadňuje odkašlávání a proto je velmi cenný při běžném nachlazení. Také podporuje normální funkce sleziny, jater a žlučníku a užívá se i při trávicích obtížích. Zevně se používá na drobné rány, vředy a hmyzí bodnutí.
Mochna husí nebo stříbrná
V květnu se sbírá nať. Má protizánětlivé účinky a ulevuje od křečí. Používá se například při svalových křečích, břišních, žlučníkových a ledvinových kolikách či cévních potížích z důvodu špatného prokrvování končetin. Také zlepšuje chuť k jídlu a přispívá k normální funkci jater.
Závěrečné shrnutí: Květen je začátkem sezóny zeleninových a ovocných salátů
- Zatímco v březnu a dubnu se ještě žije hlavně ze zimních zásob, v květnu dozrává první čerstvé ovoce a zelenina.
- Do sezónního jídelníčku lze zařadit jahody a chřest, ale také rané brambory, jarní cibulku či na živiny bohaté kedlubny a listový salát.
- Sezóna salátů se konečně rozjíždí!