Ta vůně! Na přípravu poctivé sladké snídaně nikdy není škoda času. Lívance patří k nejoblíbenějším. Kulaté dobroty tak akorát do pusy s omáčkou rozplývající se na jazyku…
Podle hledanosti patří k nejoblíbenějším recepty na lívance:
- Bez kynutí, nebo naopak pěkně staročeské od babičky – kynuté, kváskové
- Bezlepkové banánové/jablečné
- Americké
- Kefírové/jogurtové/tvarohové/z podmáslí/zakysané smetany/z acidofilního mléka
- Z ovesných vloček
Oblibě se těší i slané verze – z cottage nebo cukety. Se slaninou, salátem a sázeným vejcem = báječná pochoutka bez výčitek.
Obsah článku:
Pravé americké lívance: Královská snídaně z USA
Několik pořádně vysokých „pancakes“ s cca 15cm průměrem podávají Američané pěkně na sobě. Polijí je máslem, javorovým sirupem a krájejí jako dort. Někdy přidávají i kopeček domácí zmrzliny.
Ingredience se od našich moc neliší:
- Hladká mouka
- Mléko
- Vejce
- Máslo
- Cukr
- Prášek do pečiva
- Špetka soli
- Javorový sirup na přelití
Zdravější verzi získáte náhradou mouky za bezlepkovou nebo půl na půl třeba se sýrem ricotta nebo tvarohem. Cukru se zbavíte náhradou za ovoce – třeba banány.
TIP: Milovníci fitness receptů mohou část mouky nahradit proteinem. Vystačíte si pak i bez kypřicího prášku.
Nejlepší recepty na lívance bez kynutí
Do nekynuté varianty se nepoužívá droždí ani kvásek, ale prášek do pečiva. Ten sice těsto nakypří, ale někomu vadí jeho pachuť. Stáhnou ji mléčné přísady – jogurt, kefír nebo acidofilní mléko.
TIP: Všechny ingredience přidávejte do těsta při pokojové teplotě. Po vyndání z lednice je nechte odstát aspoň 15 minut. Zabráníte tak „zdrcnutí“ směsi.
Banánové hrnkové podle Lucie z Deliciousblog.cz
Chcete se vyhnout klasické hladké bílé mouce? Nahraďte ji špaldovou. Spolu s banánem a mandlovým mlékem vytvoří křehkou, nadýchanou směs.
Banánové s ovesnými vločkami a jahodami
Nefandíte ani špaldě? Lucie pro vás vymyslela další recept – banány a mandlové mléko zůstávají, jen mouku nahrazují rozemleté ovesné vločky. Lucka radí: Čím zralejší banány použijete, tím méně musíte těsto doslazovat. Přípravu si ulehčíte rozmixováním těsta ve smoothie makeru.
TIP: Přidejte do těsta kvalitní kakaový prášek, skořici nebo perníkové koření. Vykouzlíte tak další nové chutě.
Borůvkové s javorovým sirupem podle Na skok v kuchyni
Nebojíte se klasické pšeničné mouky? Tenhle recept podle Romany hravě zvládne i začátečník. Lívanečky se vždycky povedou.
TIP: Báječně chutná i borůvková verze z dílny Kitchen story. Kůra z citrónu provoní celou kuchyni a příjemně osvěží těsto.
Bezlepkové podle Věrušky z Dobrého rána
Banán, pohankové vločky, vejce, kokosové mléko a špetka soli. To je vše, co potřebujete k přípravě lahodných lívanečků, s nimiž Věruška bodovala i v České televizi.
Rychlé špaldovo-jogurtové podle Pěkně vypečeného blogu
V cuku letu hotové těsto. Stačí nechat 5 minut uležet a hurá na pánev. Je krásně nadýchané a voní po vanilce.
Recepty na kynuté lívance
Máte chuť na kynuté lívance, ale vstávat dřív se vám nechte? Zadělejte těsto večer a nechte ho pomalu kynout přes noc v lednici. Kuchařka pro dceru doporučuje francouzské droždí značky Fala, kterému svědčí pomalé kynutí za studena. Nezadělávejte v tomto případě kvásek teplým mlékem, ale rovnou studeným z lednice.
S tvarohem a ovocem podle Slepičárny
Bráníte se kynutému, protože zabere moc času? Není to pravda. V čase přípravy není zas tak velký rozdíl a s kynutým těstem se daleko lépe pracuje. Na chuti pocítíte droždí jen maličko, jako od babičky…
Kynutá klasika podle Smooth & cooking
Tahle verze z vlažného mléka, droždí a vajíček asi nejvíc připomíná kynuté lívance jako od babičky. Už jen dochutit ovocem, zakysanou smetanou nebo skořicovým cukrem a chuťová etuda začíná.
Jaký recept na lívance máte nejradši vy? Napište nám třeba na Facebooku.