Krůtí maso patří k nejoblíbenějším na světě. Neobejde se bez něj americký Den díkůvzdání, britský masový sendvič nebo kuličky z mletého. Češi se drží spíš tradičních receptů od medailonků po maso na houbách.
Obsah článku:
Výživové hodnoty na 100 g
Syrová krůtí stehna bez kůže
- Energie: 527 kJ
- Bílkoviny: 20 g
- Tuky: 5 g
Dál maso obsahuje:
- Vitamin B3 (niacin)
- Vitamin B6 (pyridoxin)
- Vitamin B12
- Vitamin BP (cholin)
- Selen
- Zinek
- Hořčík
- Draslík
Někteří Američané tvrdí, že se jim po hostině na Den díkůvzdání chce spát a přičítají to zvýšenému obsahu aminokyseliny tryptofanu v pečeném krocanovi. Uspává je však spíše celkově těžká úprava jídla. Malé množství tryptofanu obsahuje každé maso a ospalost by způsobit nemělo.
Hubnete? Pozor na rozdíly v energetické hodnotě podle způsobu úpravy masa
Kalorickou hodnotu masa můžete téměř zdvojnásobit tepelnou úpravou. Posuďte sami (údaje podle KalorickeTabulky.cz)
Úprava masa | Kalorická hodnota na 100 g (kJ) |
Krůtí steak | 450 |
Restované krůtí maso | 553 |
Krůtí medailonky | 605 |
Krůtí karbanátky | 714 |
Grilované krůtí maso | 771 |
Pečené krůtí maso | 783 |
Světlé versus tmavé krůtí maso: Nesledujte jen kalorickou hodnotu
Například grilované světlé krůtí maso má podstatně nižší kalorickou hodnotu – cca 656 kJ než tmavé (cca 782 kJ). Podle MedicalNewsToday.com obsahuje tmavé maso víc vitaminů a minerálů, ale také tuků. Bílé maso zase podle studií vyniká vyšším podílem bílkovin.
Proč jíst krůtí maso?
Patří k výborným zdrojům živočišných bílkovin. Obsahuje jich tolik, že zaručuje pocit sytosti na několik hodin. Bílkoviny pomáhají stavět svalovou hmotu a udržují stabilní hladinu inzulinu.
Krůtí maso sice neobsahuje dost tryptofanu na to, aby vás uspalo, ale rozhodně ho obsahuje dost na zvýšení množství hormonu serotoninu. Podporuje dobrou náladu a podle některých studií zlepšuje i schopnost komunikace s ostatními lidmi.
Pár tipů na výběr a zdravou přípravu masa
- Pokud to jde, kupujte maso čerstvé. Vyhnete se konzervačním látkám.
- Vybírejte krůty z bio, nejlépe volných chovů. Vyhnete se tak přídavkům antibiotik a jiných nežádoucích látek v mase. Podle MedicalNewsToday.com obsahují krůty z volných chovů více omega-3 mastných kyselin. Jejich maso je chutnější.
- Nejezte krůtí maso syrové. Klidně ho pečte pomalu, ale aspoň na 74 °C. Zabráníte tak konzumaci choroboplodných zárodků.
Nejlepší recepty podle českých gurmánů
Krůtí medailonky v kukuřičném těstíčku
Šárka z blogu LOW-fodmap dieta doporučuje krůtí medailonky v kukuřičném těstíčku. Lehká, zdravější varianta klasického řízku smaženého v trojobalu zatím nadchla každého, kdo ji zkusil. Na rozdíl od varianty se strouhankou se tento recept hodí i pro bezlepkáře.
Pečená krůtí prsa s medem a slaninou
Jana z Cucinare Con Amore peče krůtí prsa s geniální směsí koření. Vévodí jí výborný mletý citronový pepř. V této variantě nejsou prsa vůbec suchá, ba právě naopak. O šťavnatost se postará med i jemná slanina.
Pomalu pečená krůtí stehna na bramborách a petrželi
Máte aspoň 2,5 hodiny času? Pak se rozhodně vyplatí tento recept na pečená stehna podle Janiny. Pomalé pečení a výborná hořčičná marináda se postarají o vláčnost masa a příjemnou, svěží chuť.
Krůtí guláš se zeleninou
Milujete guláš? Zkuste drůbeží variantu z krůtího masa. Pro lepší chuť přidejte kromě koření i trochu Schwarzwaldské šunky.
Krůtí nudličky s hráškem a fenyklem
S cuketou, hlívou, „stroganoff“, se žampiony, směsí zeleniny. Krůtí nudličky kombinujte s houbami, sójovou omáčkou, zeleninou, oříšky nebo semínky podle své chuti. Hubnete? Zkuste recept na bulgur s krůtím masem, hráškem a fenyklem podle Kate Homolové.
Kari na tisíc způsobů
Krůtí a kari si výborně rozumí. Receptů v této kombinaci objevíte nespočet. Zkuste třeba lehké zelené kari s kokosovým mlékem a mátou. Výhodou „kari“ je rychlá, minutková příprava a snadná stravitelnost pro tělo.
Přejeme dobrou chuť.
Napište nám své oblíbené recepty z krůtího masa, třeba na Facebooku 🙂