Kručí vám v břiše, ale nechce se vám stát hodinu u plotny? Pak vyzkoušejte lehké těstoviny původem z Maroka, jejichž příprava vám zabere jen pár minut.
Obsah článku:
Jídlo do 15 minut na stole
Kuskus (v arabštině cous cous) má původ s největší pravděpodobností v Maroku a dodnes je neodmyslitelnou součástí severoafrické kuchyně. Jedná se o krupici z pšenice, ječmene nebo prosa tvarovanou do malých kuliček. Je velmi dobře stravitelný a plný zdraví prospěšných látek.
Najdeme v něm hlavně vlákninu, které máme ve stravě žalostně málo, a také bílkoviny, vitaminy skupiny B, vitamin E, hořčík, fosfor, vápník, zinek a železo. Pokud zvolíte celozrnnou variantu, bude pro vás skvělým zdrojem komplexních sacharidů s nízkým glykemickým indexem.
Proč si dopřávat kuskus?
- Je vhodný i při dietě
- Chutná skvěle
- Dodává energii
- Spolehlivě zasytí
- Hotový během chvíle
- Mohou si ho vychutnat i diabetici
- Celozrnná varianta pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi
- Zlepšuje činnost střev
- Díky antioxidantům ničí volné radikály
- Pomáhá předcházet cévním onemocněním
Základní příprava
Obrovskou výhodou je, že kuskus není nutné vařit. Stačí nasypat do misky, přelít stejným množstvím vroucí vody, přikrýt pokličkou a nechat asi 10 minut nabobtnat. Pak už jen promícháte a přidáte další ingredience podle chuti a fantazie. Chutná skvěle na slano i na sladko s masem, zeleninou i ovocem.
5 tipů na rychlé a zdravé recepty
Slané
S bazalkovým pestem a mozzarellou
Suroviny:
- 1,5 hrnku uvařeného kuskusu
- 150 g cherry rajčátek
- Hrst sušených rajčat
- 1 lžíce černých oliv
- 2 lžíce bazalkového pesta
- 1 balení mozzarelly
- Čerstvé nebo sušené chilli
- Sůl
- Pepř
- Čerstvá bazalka
Postup:
Mozzarellu i cherry rajčátka nakrájejte na menší kousky a přidejte k uvařeným kuličkám. Chilli, olivy a čerstvou bazalku nasekejte najemno a zamíchejte do směsi. Nakonec dochuťte bazalkovým pestem, solí a pepřem.
S červenou řepou a kozím sýrem
Suroviny:
- 1,5 hrnku uvařeného kuskusu
- 1 vařená červená řepa
- 150 g kozího sýra
- 2 lžíce olivového oleje
- Hrst baby špenátu
- 1 lžíce citrónové šťávy
- Sůl
- Barevný mletý pepř
Postup:
Červenou řepu i kozí sýr nakrájejte na kostičky a společně s baby špenátem zamíchejte do směsi. Přelijte citrónovou šťávou a olivovým olejem. Promíchejte a dochuťte solí a barevným pepřem.
Jako příloha na indický způsob
Suroviny:
- 1,5 hrnku uvařeného kuskusu
- 0,5 hrnku uvařené nebo konzervované červené čočky
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíce slunečnicového oleje
- Kurkuma
- Semínka koriandru
- Mletý kmín
- Mletý kardamom
- Mletý černý pepř
Postup:
Na troše oleje krátce osmahněte na plátky pokrájený česnek, kurkumu, koriandr, kmín, kardamom a pepř. Poté přidejte červenou čočku a těstoviny a pořádně promíchejte.
Sladké
S jablkem a skořicí
Suroviny:
- Hrnek uvařeného kuskusu
- 1 jablko
- Skořice
- Hrst rozinek
- 2 lžíce rýžového sirupu (nebo jiného sladidla)
Postup:
Jablko nastrouhejte nahrubo nebo nakrájejte na malé kostičky. Přidejte k uvařeným kuličkám a dochuťte rýžovým sirupem, skořicí a rozinkami.
Se sušeným ovocem a ořechy
Suroviny:
- 1,5 hrnku uvařeného kuskusu
- Rozinky
- Sušené brusinky
- Sušené datle
- Vlašské ořechy
- Pekanové ořechy
- Skořice
- Sušený zázvor
- Muškátový oříšek
Postup:
K uvařeným těstovinám přidejte sušené ovoce, ořechy a koření. Množství záleží na vaší chuti. Pokud chcete, můžete přihodit i mletý kokos, lískové oříšky nebo sušené švestky.
Přejeme dobrou chuť!