Zahájili jste Nový rok s předsevzetím od základu změnit váš stravovací režim? Poradíme vám, jak začít nanovo a lépe, vytrvat a dosáhnout těch nejlepších možných výsledků.
Obsah článku:
Stanovte si cíl
Buďte realističtí a upřímní sami k sobě a stanovte si cíl s ohledem na váš aktuální zdravotní stav, genetické dispozice i čas, který jste si na změnu jídelníčku vyhradili. Ujasněte si, co od nového způsobu stravování očekáváte a jaké jsou vaše hlavní priority.
Začněte zlehka
Pokud vaše dosavadní stravování za moc nestálo, volte postupný přechod k jeho zlepšení. Přepálený začátek nikoho k úspěchu nedovedl.
- Navštěvovali jste rychlé občerstvení, vařili z polotovarů a konzumovali průmyslově vysoce zpracované pokrmy? Skoncujte s těmito zlozvyky hned teď.
- Myslete na správnou tepelnou úpravu pokrmů. Smažená a fritovaná jídla do zdravého jídelníčku nepatří. Ani vysoce moučná a kalorická jídla, alkohol a přemíra kofeinu v něm nemají co dělat.
- Skládejte svůj jídelníček z čerstvých potravin. Nakupujte kvalitní suroviny od poctivých výrobců a vynakládejte sílu nepodléhat přitažlivým slevám a akčním nabídkám.
- Vybavte lednici i spíž celistvými potravinami. Vždy mějte po ruce dostatek ovoce a zeleniny, zdroje kvalitních bílkovin, komplexních sacharidů a zdravých tuků (omega 3 a 6 nenasycených mastných kyselin).
- Udělejte si na jídlo čas, nejezte ve spěchu a stresu.
- Nezapomínejte na pravidelný pitný režim tvořený zejména čistou vodou a bylinkovými čaji.
- Nepodléhejte módním trendům, raději své tělo poslouchejte a snažte se porozumět svým vlastním potřebám.
Ukázka jídelníčku pro zdravý start
Pondělí
Snídaně: Ovesné vločky s bílým jogurtem, dýňovými semínky a banánem
Svačina: Celozrnný žitný chléb s kvalitní krůtí šunkou, okurkou a ředkvičkou
Oběd: Plněné papriky pikantní fazolovou směsí s celozrnnou rýží
Svačina: Jablko, hrst kešu ořechů
Večeře: Listový salát s quinoou, pečenou dýní a růžičkovou kapustou
Úterý
Snídaně: Vařená pohanka s kostičkou hořké čokolády, pomerančem a sušenými fíky
Svačina: Acidofilní mléko s banánem
Oběd: Přírodní kuřecí plátek na houbách s jáhlami
Svačina: Celozrnný žitný chléb s tvrdým nízkotučným sýrem, rajčaty a okurkou
Večeře: Listový salát s brokolicí, tuňákem a sezamovou pastou
Středa
Snídaně: Špaldové vločky se sójovým mlékem, chia semínky a sušenými švestkami
Svačina: Celozrnný žitný chléb s avokádem a mořskou solí
Oběd: Hummus s piniovými oříšky, porcí kvašené zeleniny a plackou čapátí
Svačina: Čerstvá mrkvovo-celerová šťáva
Večeře: Grilovaná zelenina s kozím sýrem a balzamikovým octem
Čtvrtek
Snídaně: Pohankové lívance s rajčatovým soté a sýrem cottage
Svačina: Pečené hrušky s ořechy, skořicí a rozinkami
Oběd: Celozrnné těstoviny s rajčatovou omáčkou a mořskými plody
Svačina: Kefír, jablko
Večeře: Listový salát s klíčky mungo, červenou řepou a pečenými batáty
Pátek
Snídaně: Ovesná kaše s lněnými semínky, jablkem a para ořechy
Svačina: Čerstvá mrkvovo-pomerančová šťáva
Oběd: Celozrnný quiche s cibulí, rajčaty a nízkotučným tvrdým sýrem
Svačina: Grapefruit
Večeře: Grilovaný pstruh se zeleninou
Sobota
Snídaně: Celozrnný žitný chléb s žervé, klíčky řeřichy, rajčaty a okurkou
Svačina: Raw datlová tyčinka
Oběd: Čočkový dhal s kokosovým jogurtem a celozrnnou rýží
Svačina: Jablko, hrst mandlí
Večeře: Listy kadeřávku s parmskou šunkou, brusinkami a vařeným vejcem
Neděle
Snídaně: Pohankové vločky s lněnými semínky, banánem a kokosem
Svačina: Strouhaná mrkev s jablkem a vlašskými ořechy
Oběd: Hovězí steak s kořenovou zeleninou a vařenými brambory ve slupce
Svačina: Čerstvá šťáva z řapíkatého celeru
Večeře: Fazolová quesadilla
Přejeme vám dobrou chuť a motivaci do hubnutí po celý rok.
TIP: Příští týden zkuste třeba tento jídelníček pro zdravé hubnutí.