Možná jste si v poslední době všimli na některých potravinách nového označení Nutri-score. Pokud jste zaznamenali logo připomínající semafor s pětibarevnou škálou a písmeny A až E, narazili jste právě na Nutri-Score (nutriční skóre).
Nutri-Score je u nás poměrně novým systémem označování potravin, který má pomáhat spotřebiteli s vhodnějším a zdravějším výběrem při nákupu potravin.
Obsah článku:
Co je Nutri-Score
Nutriskóre (Nutri-Score) je dobrovolný údaj na etiketách potravin a nápojů, který pomáhá spotřebiteli se lépe vyznat mezi zdravějšími a méně zdravými potravinami. Jedná se o srozumitelný nástroj, který pomáhá člověku porozumět nutriční kvalitě potravin a umožňuje mu dělat zdravější rozhodnutí při výběru potravin.
Rozdíl od kalorických hodnot
Pouhý přehled o kalorických hodnotách (kalorické tabulky) často neposkytuje spotřebiteli jasný návod, jak si vybrat zdravé a kvalitní potraviny. Nutri-Score představuje komplexní měřítko, které rozděluje potraviny do 5 kategorií podle jejich složení a výživové hodnoty. Pomocí zjednodušených údajů tak předává člověku informace, jaké potraviny preferovat, a které naopak konzumovat s mírou.
Jak číst Nutri-Score
Nutri-Score se na potravinách objevuje ve formě barevného loga, které připomíná semafor a obsahuje písmena A–E. Každé písmeno je znázorněno jinou barvou. Tmavě zelená barva (známka A) označuje potraviny s nejlepší nutriční hodnotou a složením, zatímco červená barva (známka E) spadá na potraviny s nejméně vhodným složením.
- Potraviny označené zelenou barvou a písmeny A nebo B mají vysokou výživovou hodnotu, které se vyplatí konzumovat častěji nebo v největším množství. Tyto potraviny jsou zdrojem prospěšných živin a látek (vitaminy, minerální látky, stopové prvky, vláknina, bílkoviny).
- Potraviny označené oranžovou nebo červenou barvou a písmeny D nebo E bychom měli jíst méně často nebo v menším množství. Obsahují totiž větší množství složek, které je vhodné ve stravě omezit (nasycené tuky, cukr, sůl).
Původ šikovného hodnocení potravin
Nutri-Score bylo vyvinuto francouzským akademickým týmem a s oblibou ho používá celá řada zemí, jako je Německo, Španělsko, Francie a Belgie. Postupně se dostává i k nám do České republiky, ale s logem Nutri-Score se zatím nesetkáme až tak často.
Jak se Nutri-Score počítá?
Na základě rovnice vyvinuté týmem vědců s ohledem na odborné vědecké studie. Jedná se o tzv. Raynerovo skóre. Rovnice zohledňuje výživové hodnoty, prospěšné živiny, ale i ty složky, které by měly být ve stravě omezené.
Body potravina získává podle obsahu určitých složek ve 100 g potraviny nebo 100 ml nápoje. Nejdříve se přidělí body za celkový obsah energie (kalorií), nasycených tuků a soli. Od této hodnoty se odečtou body za bílkoviny, vlákninu a další prospěšné látky, které zlepšují výživovou hodnotu produktu. Podle výsledného skóre se potravina nebo nápoj zařadí do jedné z pěti kategorií: A až E.
1. Bodové hodnocení živin
0 až 10 bodů pro složky, které je vhodné ve stravě omezit (celkové množství energie, cukry, nasycené mastné kyseliny)
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |
Energetická hodnota (kcal) | ≤80 | >80 | >160 | >240 | >320 | >400 | >480 | >560 | >640 | >720 | >800 |
Nasycené mastné kyseliny (g) | ≤1 | >1 | >2 | >3 | >4 | >5 | >6 | >7 | >8 | >9 | >10 |
Cukry (g) | ≤4,5 | >4,5 | >9 | >13,5 | >18 | >22,5 | >27 | >31 | >36 | >40 | >45 |
Sodík (g) | ≤0,09 | >0,09 | >0,18 | >0,27 | >0,36 | >0,45 | >0,54 | >0,63 | >0,72 | >0,81 | >0,9 |
0 až 5 bodů za složky, které prospívají lidskému zdraví (vláknina, bílkoviny, ovoce, zelenina, ořechy)
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
Vláknina (g) | ≤0,7 | >0,7 | >1,4 | >2,1 | >2,8 | >3,5 |
Bílkoviny (g) | ≤1,6 | >1,6 | >3,2 | >4,8 | >6,4 | >3,5 |
Ovoce / zelenina / ořechy (%) | ≤40 | >40 | >60 | – | – | >80 |
2. Výpočet Raynerova skóre
Raynerovo skóre | = | Celkové body za složky, které by se měly v jídelníčku omezit (energie, nasycené mastné kyseliny, cukr, sodík/sůl) |
– | Celkové body za prospěšné složky (vláknina, bílkoviny, ovoce, zelenina, ořechy) |
3. Promítnutí výsledku do celkového hodnocení
Potraviny a nápoje mohou obdržet za obsah jednotlivých složek skóre od -15 (nejlepší) do +40 (nejhorší). Podle výsledného skóre je výrobek zařazen do jedné z pěti kategorií (A–E).
Zdroj: https://www.nutriscorecesko.cz/o-nutri-score
Výhody Nutri-Score
Nutri-Score je objektivním způsobem, jak informovat spotřebitele o výživové hodnotě a kvalitě výrobku bez nutnosti hlubšího porozumění nutričním hodnotám a celkovému složení výrobku.
Nutri-Score se proto hodí hlavně pro lidi, kteří nemají dostatek znalostí ve výživě. Jde o údaj, který slouží k rychlé orientaci mezi tím, zda patří potravina mezi ty zdravější, nebo ty méně zdravé.
Nevýhody Nutri-Score
Bohužel ani Nutri-Score není vždy zaručeným ukazatelem skutečné výživové hodnoty a zdravotní prospěšnosti potravin. Podle Nutri-Score mohou obdržet horší hodnocení i některé zdravé potraviny jen kvůli vyšší energetické hodnotě nebo vyššímu obsahu tuků a soli.
Nespravedlivě nízké hodnocení
Nutri-Score totiž nezohledňuje všechny živiny, které prospívají lidskému zdraví – například omega-3 mastné kyseliny nebo jednotlivé vitaminy a minerální látky. Podle Nutri-Score tak mohou spadat do méně vhodných kategorií i zdravé potraviny, jako jsou kvalitní oleje, tučné ryby, vysokoprocentní šunka nebo sýry.
Zavádějící vysoká známka
Stejně tak může dojít k tomu, že některé průmyslově zpracované výrobky obdrží skóre A, ačkoliv vysoká konzumace takových potravin prokazatelně škodí zdraví. Nutri-Score nebere v potaz ani obsah přídatných látek neboli „éček“, neřeší velikost konzumované porce a zanedbává způsob technologického zpracování potravin.
Nutri-Score navíc nezohledňuje energetický výdej spotřebitele ani specifické výživové nároky konzumenta (děti, těhotné ženy, senioři). Nutri-Score by proto mělo sloužit pouze jako obecný ukazatel výživové hodnoty, nikoliv jako hlavní parametr při výběru potravin.
Závěr: Nutri-Score je rychlým a přehledným pomocníkem pro orientaci během nákupu potravin
- Cílem Nutri-Score je omezit příjem potravin s nízkou výživovou hodnotou a podpořit konzumaci potravin s co největším množstvím prospěšných živin.
- Občasná konzumace méně zdravých potravin samozřejmě neuškodí, ale pokud hledáme potraviny pro každodenní jídelníček, může být Nutri-Score dobrým rádcem.
- Vždy bychom se však nad výběrem potraviny měli zastavit a kriticky zamyslet. Nutri-Score totiž hodnotí jen některé výživové hodnoty výrobku, ale problematika zdravé výživy je mnohem komplexnější. Z tohoto důvodu je stále vhodné číst složení na obalech potravin a Nutri-Score brát spíše jen jako potvrzení našeho správného výběru.
Zdroje
1. Hercberg, S., Touvier, M., Salas-Salvado, J., & Group of European scientists supporting the implementation of Nutri-Score in Europe. (2022). The Nutri-Score nutrition label. International Journal for Vitamin and Nutrition Research, 92(3-4), 147–157.
2. van der Bend, D. L. M., van Eijsden, M., van Roost, M. H. I., de Graaf, K., & Roodenburg, A. J. C. (2022). The Nutri-Score algorithm: Evaluation of its validation process. Frontiers in Nutrition, 9, 974003.
3. Goiana-da-Silva, F., Cruz-E-Silva, D., Nobre-da-Costa, C., Nunes, A. M., Fialon, M., Egnell, M., Galan, P., Julia, C., Talati, Z., Pettigrew, S., Darzi, A., Araújo, F., & Hercberg, S. (2021). Nutri-Score: The Most Efficient Front-of-Pack Nutrition Label to Inform Portuguese Consumers on the Nutritional Quality of Foods and Help Them Identify Healthier Options in Purchasing Situations. Nutrients, 13(12), 4335.
4. Ter Borg, S., Steenbergen, E., Milder, I. E. J., & Temme, E. H. M. (2021). Evaluation of Nutri-Score in Relation to Dietary Guidelines and Food Reformulation in The Netherlands. Nutrients, 13(12), 4536.
5. Ducrot, P., Julia, C., & Serry, A. J. (2022). Nutri-Score: Awareness, Perception and Self-Reported Impact on Food Choices among French Adolescents. Nutrients, 14(15), 3119.
6. Chouraqui, J. P., Dupont, C., Briend, A., Darmaun, D., Peretti, N., Bocquet, A., Chalumeau, M., De Luca, A., Feillet, F., Frelut, M. L., Guimber, D., Lapillonne, A., Linglart, A., Rozé, J. C., Simeoni, U., Turck, D., & Committee on Nutrition of the French Society of Pediatrics (CN-SFP). (2023). Nutri-Score: Its Benefits and Limitations in Children's Feeding. Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition, 76(3), e46–e60.
7. Peters, S., & Verhagen, H. (2022). An Evaluation of the Nutri-Score System along the Reasoning for Scientific Substantiation of Health Claims in the EU-A Narrative Review. Foods, 11(16), 2426.
8. https://www.nutriscorecesko.cz/o-nutri-score