Ze živočišných mlék se těší největší oblibě kravské mléko a z něj vyráběné mléčné produkty. Existují však i další zajímavé a výživově velmi vydatné alternativy. Třeba ovčí mléko. Jak se liší od kravského a jak prospívá zdraví?
Ovce se chovají nejen na vlnu, ale také na mléko. Na pultech našich obchodů však není běžné jako mléko kravské, což je velká škoda.
Nejenže jde o lahůdku, ale ovčí mléko obsahuje mnohem více živin než mléko kravské, kozí i bůvolí. Vyrábí se z něj chutné sýry a jogurty. Díky výjimečnému složení jej snesou i osoby s mírnějšími formami alergie na laktózu.
Obsah článku:
V čem je ovčí mléko výjimečné
Ovčí mléko patří k nejvýživnějším živočišným mlékům vůbec. Oproti kravskému zástupci obsahuje až dvojnásobné množství vitaminů, minerálů a dalších zdraví prospěšných živin.
Jeho chuť je jemná, krémová a dokonce o něco sladší než kravské mléko. Většina lidí jej považuje za velmi lahodné na rozdíl od další živočišné alternativy kozího mléka, jehož chuť bývá označovaná přinejmenším jako podivná.
Už v nezpracovaném stavu má hladkou konzistenci, což způsobují menší molekuly. Proto jej není nutné homogenizovat jako kravské mléko, které je tvořeno většími molekulami. To se projevuje oddělováním tuku a jeho stoupání ke hladině.
Složení ovčího mléka v porovnání s kravským mlékem
Ovčí mléko obsahuje více tuku a bílkovin a s těmito hodnotami stoupá obsah sušiny. Dále má příznivé spektrum mastných kyselin, které podporují normální funkce trávicího ústrojí.
Výrazně vyšší je obsah všech esenciálních aminokyselin. O 54 % obsahuje více cysteinu a o 45 % prolinu. U ostatních aminokyselin asparaginu, threoninu, serinu, glycinu, alaninu, kyseliny glutamové, valinu, leucinu, histidinu, lysinu a argininu se rozdíl pohybuje okolo 30 %.
Vysoký obsah mastných kyselin ovčímu mléko propůjčuje protizánětlivé a antitrombotické účinky. Odlišné složení způsobuje lepší absorpci laktózy, díky čemuž mohou ovčí mléko konzumovat i osoby s mírnou laktózovou intolerancí.
Zdůraznit je třeba vysoký obsah vitaminů a minerálů. Ovčí mléko obsahuje o 70 % více vápníku a 4× více zinku. Dále obsahuje větší množství jódu, hořčíku a fosforu. Je vynikajícím zdrojem vitaminů B1, B2, B6, B12 a kyseliny pantotenové.
Porovnání vybraných ukazatelů kvality ovčího a kravského mléka:
Typ mléka | Laktóza | Tuk | Bílkoviny |
Ovčí mléko | 5,53 % | 4,94 % | 4,9 % |
Kravské mléko | 3,5 % | 4,5 % | 3,4 % |
Zdroj: Ovčí mléko a jeho význam v lidské výživě
Jaké má ovčí mléko přínosy pro lidské zdraví
Pomáhá snižovat cholesterol
Ačkoliv je ovčí mléko tučnější, jeho tuk je zdravější. Obsahuje mastné kyseliny s takzvaným středně dlouhým řetězcem. Jsou lehce stravitelné a pomáhají snižovat hladinu cholesterolu. Tuk navíc obsahuje vitaminy rozpustné v tucích (A, D a E).
Posiluje imunitní systém
Velké rozdíly panují v obsahu bílkovin a esenciálních aminokyselin, které jsou nezbytné pro budování svalové hmoty i regeneraci svalů a celkově přispívají k lepší imunitě.Také zde čísla hovoří ve prospěch ovčích produktů. Vysoké množství sirných aminokyselin a vitaminu E mu propůjčuje silné antioxidační vlastnosti. Tento vitamin navíc oddaluje stárnutí a prospívá pokožce.
Přispívá k lepší kvalitě kostí
Ovčí mléko obsahuje zhruba o 70 % více vápníku než mléko kravské, což je ohromný rozdíl. Vápník spolu s dalšími minerály hořčíkem a zinkem mají zásadní podíl na normálním vývoji kostí a udržování jejich správné minerální hustoty. Konzumace ovčího mléka může zpomalit nástup osteoporózy.
Ovčí mléko či sýr a hubnutí
Na první pohled se může zdát, že ovčí mléko hubnutí příliš nepodporuje. Je totiž tučnější než kravské i kozí mléko. Tučné jsou ale hlavně výrobky z ovčího mléka. To samo o sobě má cca 100 kcal. Energetická hodnota u sýrů se už ale pohybuje okolo 300 až 400 kcal.
Ovčí mléko je však primárně bohaté na zdravé tuky, které nejsou nepřáteli štíhlé linie. Ovčí sýry jsou vynikajícím zdrojem mastných kyselin a aminokyselin a ty mají ve vyvážené výživě nezastupitelnou roli.
Samozřejmě je třeba dbát na rozumné velikosti porcí. Toto pravidlo obecně platí pro všechny potraviny bohaté na tuky (např. ořechy a semínka).
Prevence vzniku vrozených vad
Pro těhotné ženy a zdravý vývoj jejich plodu je důležitý vitamin B, zejména kyselina listová. Ovčí mléko může budoucím maminkám doplnit všechny nezbytné živiny, které podpoří normální vývoj nenarozeného plodu, ale i jejich zdraví.
Možné nevýhody a negativní účinky ovčího mléka
Kromě vyššího obsahu tuku, který může pro některé osoby držící redukční diety, znamenat zásadní překážku, nemá ovčí mléko žádné zásadní nevýhody.
Alergie na laktózu
Opatrní by měli být jedinci s alergií na laktózu. Mírné formy nesnášenlivosti laktózy většinou ovčí produkty snáší velmi dobře, nemusí tomu ale tak být vždy. Některé druhy sýrů, hlavně solené, mohou obsahovat větší množství sodíku.
Těhotenství
Těhotné ženy by si výhod ovčího mléka měly dopřávat pouze z pasterizovaných produktů. Z nepasterizovaného mléka je možné dostat bakterii Listeria monocytogenes, která sice zdravému člověku neublíží, ale může ohrozit zdraví těhotné ženy včetně plodu.
Čtěte složení
Pozor je třeba si dávat i na některé ovčí produkty, které mohou obsahovat příměs kravského mléka. Vždy pečlivě sledujte složení a vybírejte si spolehlivé prodejce. Ideálně ovčí výrobky odebírejte přímo od farmáře.
Co vše se z ovčího mléka vyrábí
Pít se může samotné ovčí mléko. Je velmi lahodné a možná si jej tak oblíbíte více než to kravské. Převážně je ale používáno k výrobě sýrů. Z ovčího mléka se vyrábí tradiční řecký sýr feta (částečně obsahuje i kozí sýr), polotvrdý plísňový sýr pojmenovaný po francouzské obci Roquefort-sur-Soulzon a samozřejmě i u nás hodně oblíbený slovenský sýr bryndza.
Nejvíce je chov rozšířen na Slovensku, v Řecku, ve Španělsku, Francii a v Itálii, kde jsou ovčí výrobky velmi populární. U nás je chov ovcí na mléko a mléčné produkty zatím velmi nízký a spíše se jedná o menší domácí chovy.
Poměrně moderní je výroba ovčích jogurtů. Jsou velmi výživné, obsahují vitaminy A, B, E i D a spoustu minerálů, zejména vápník, zinek, hořčík a fosfor. Vyznačují se jemnou a mírně nasládlou chutí.
Je však nutné počítat s vyšší cenou, přece jen se nejedná o běžně dostupné výrobky. Díky rostoucí poptávce se ale začínají vyrábět i ovčí jogurty s příchutěmi. V nabídce je mívají nejčastěji speciální obchody “sýrárny” a prodejny zdravé výživy.
Závěrečné shrnutí: Pijte ovčí mléko pro lepší a silnější zdraví
Proč byste měli kravské mléko alespoň občas nahradit ovčím mlékem nebo ovčími sýry a jogurty? Protože ovčí mléko obsahuje:
- více bílkovin a zdravých tuků,
- větší množství esenciálních mastných kyselin,
- až o 70 % více vápníku,
- 4× více zinku,
- větší množství hořčíku a fosforu.