Říjen je posledním relativně štědrým měsícem, co se čerstvého ovoce a zeleniny týče. Méně slunečního světla a především stále nižší teploty jim neprospívají. Než nastanou mrazy a napadne první sníh, je třeba sklidit poslední plody podzimních odrůd.
V říjnovém článku o sezónním stravování se zaměříme na ty druhy zeleniny a ovoce, které rostou a dozrávají ještě v druhé polovině podzimu. Pokračuje sběr hrušek, jablek a hroznů a i v teplejších krajících definitivně končí sezóna ostružin a rybízu.
Ze zeleniny se sklízí mrkev, červená řepa, celer, petržel, kedlubna, květák, dýně, pórek, růžičková kapusta, hlávkový salát, pastinák. Zapomínat bychom neměli na topinambury, zvláštní hlízovité plody, kterým se přezdívá dia brambory.
PŘEČTĚTE SI PŘEDCHOZÍ DÍLY:
- Nejlepší potraviny v březnu: Přehled sezónního ovoce, zeleniny i bylinek
- Nejlepší potraviny v dubnu: Seznam sezónního ovoce, zeleniny a bylinek
- Nejlepší potraviny v květnu: Seznam sezónního ovoce, zeleniny a bylinek
- Nejlepší potraviny v červnu: Seznam sezónního ovoce, zeleniny i bylinek
- Nejlepší potraviny v červenci: Seznam sezónního ovoce, zeleniny a bylinek
- Nejlepší potraviny v srpnu: Seznam sezónního ovoce, zeleniny a bylinek
- Nejlepší potraviny v září: Sezónní zelenina, ovoce i bylinky
Obsah článku:
Čerstvé ovoce v říjnu
V říjnu se sbírají pozdní odrůdy jablek a hrušek a také hroznové víno. Z hrozen se vyrábí převážně víno, část sklizně se jí jako ovoce. Jablka a hrušky se hodí ke konzumaci za čerstva i třeba k zavařování. Také je lze za vhodných podmínek skladovat celé až do jara. Skladujte zásadně zdravé a nepoškozené plody. Otlučená jablka a hrušky raději vyhoďte.
- Říjnový jídelníček ze sezónních surovin
- Říjnový jídelníček proti nedostatku vitaminu B I.
- Říjnový jídelníček proti nedostatku vitaminu B II.
Hrušky
Hrušky jsou bohaté na spoustu cenných látek, především vitaminy A, B a C, hořčík a draslík, vlákninu a další. Čerstvé se mohou jíst samostatně. Hodí se ale i do salátů nebo do závinů a koláčů. Jejich chuť vynikne v kombinaci se zvěřinou a sýry. Hrušky je možné zavařit nebo je zpracovat do šťáv, kompotů, čatní a podobně.
Obsahují přírodní cukr fruktózu, který je v přiměřené míře vhodný i pro diabetiky, jelikož nezvyšuje hladinu krevního cukru. Hrušky zaženou chuť na sladké a zasytí, a to z nich dělá skvělé pomocníky i při hubnutí.
Jsou bohaté na vlákninu a prospívají zdravému trávení. Díky diuretickým účinkům podporují přirozenou detoxikaci a mohou ulevit při trávicích potížích, jako jsou pocity těžkého žaludku nebo zácpa.
Jablka
Co se týče skladování, jablka vydrží o několik týdnů déle než hrušky. Nejdůležitější však je to, že jejich pravidelnou konzumací prospějete celému trávicímu traktu.
Jablka jsou bohatá na vitamin C (14 % DDD), vitamin K (5 % DDD), vlákninu (50 % DDD), draslík (6 % DDD), vitaminy A, B1, B2, B6 a E, mangan, měď a další cenné látky.
Další důležitou látkou je pektin. Jedná se o nestravitelnou vlákninu, jež ve střevech působí jako prebiotikum.
Hrozny
Jako ovoce se konzumuje jen desetina úrody. Většina odrůd se používá k výrobě šťáv, moštu a vína. Stolní odrůdy hroznového vína se konzumují samostatně nebo v salátech, vyniknou v kombinaci se sýry i masem. Z jadérek se vyrábí hroznový olej.
Stolní hrozny jsou čerstvé k dostání teď na podzim: v září a říjnu. Obsahují spoustu zdraví cenných látky s tím, že jejich množství se liší dle odrůd. Bohaté jsou především na vitamin B1 (thiamin), vitamin B3 (niacin), vitamin B6 a z minerálů železo, draslík a vápník. Dále se v nich nachází flavonoidy a fenolové kyseliny.
Čerstvá zelenina v říjnu
V říjnu se sklízí například dýně, celer, mrkev, petržel, zelí, růžičková kapusta, pastinák, artyčok, červená řepa, pórek či topinambury.
Dýně
Kdysi se dýni říkalo zelenina pro chudé, dnes se z ní připravují gurmánské speciality. Kromě toho, že jde o zdravou zeleninu plnou vitaminů a minerálů, je také velmi chutná. Z dužiny se vaří polévky, omáčky, pyré, pečou se z ní sladké dorty a buchty. Semena se zpracovávají na dýňový olej.
Pěstují se různé odrůdy, které se liší barvou, velikostí, tvarem i chutí. Nejoblíbenější je dýně hokkaido, která se nemusí loupat. Následují máslová, muškátová, špagetová dýně nebo patizon.
Co se týče zdraví prospěšných látek, dýně obsahují karotenoidy, draslík a železo a dýňový olej je obzvláště cenný kvůli vysokému množství vitamin E.
Sezóna dýně trvá od září až do března díky tomu, že ji lze skladovat dlouhé měsíce stejně jako jablka. Při správných skladovacích podmínkách si tak lahodné dýňové pokrmy můžete vychutnávat i v zimě a brzy na jaře.
Hlávkové zelí
Rané odrůdy hlávkového zelí se sklízí už v červnu. Ty ale nejsou vhodné ke skladování přes zimu. Dobře skladovatelné jsou podzimní odrůdy, které se sklízí od září. Zelí tedy patří do skupiny zeleniny, jejichž přínosu na zdraví si můžete užívat také v zimě.
Zelí je zdrojem celé řady vitaminů a minerálů. Jsou to zejména vitamin C, vitamin E, kyselina listová, vápník a hořčík. Červené zelí obsahuje větší množství vitaminu C než bílé odrůdy.
Jí se čerstvé i tepelně upravené. Ze zelí se připravují zeleninové saláty, polévky a dušené pokrmy, záviny a závitky. Oblíbené je dušené zelí podávané k masu. Obzvláště zdravé je kysané zelí, které obsahuje více živin než čerstvá hlávka zelí.
PŘEČTĚTE SI TAKÉ:
Kysané zelí jako elixír zdraví
7 nejlepších receptů se zelím podle foodblogerů a šéfkuchařů
Celer
Tato bílá nahnědlá kořenová zelenina se vyznačuje výraznou vůní i chutí. Často se přidává do polévek a omáček, ale zpracovat ji lze také do salátů, vařit jej či zapékat. Oblíbené jsou celerové řízky nebo hranolky.
Celer se sklízí od května až do listopadu, a jelikož se dobře skladuje, je dostupný po celý rok. Jde o nízkokalorickou zeleninu, která obsahuje ohromné množství vitaminů, minerálů a dalších zdravých látek. Je obzvláště bohatý na vitamin C, vitaminy skupiny B, karotenoidy a éterické oleje, z minerálů obsahuje draslík, vápník a železo.
Recept na waldorfský salát s celerem:
Suroviny:
- ½ kořenového celeru
- 3 ks řapíkatého celeru
- 2 kyselá jablka
- 3 lžíce majonézy
- 3 lžíce zakysané smetany
- 4 hrsti vlašských ořechů
- třtinový cukr
- citronová šťáva
- mletý bílý pepř
- sůl
Postup:
Celer očistěte a nakrájejte na tenké nudličky. Řapíkatý celer oloupejte a taktéž nakrájejte na nudličky. Jablka zbavte jádřinců, nakrájejte na tenké plátky a zastříkněte citronovou šťávou, která brání jejich zhnědnutí.
V menší míse důkladně smíchejte majonézu se smetanou. Dle chuti přidejte cukr, citronovou šťávu, opepřete a osolte. Hotový dresink promíchejte s celerem a nakonec vmíchejte jablka a nasekané vlašské ořechy.
Mrkev, petržel a pastinák
Na podzim se sklízí různé druhy kořenové zeleniny. Kromě celeru jsou to kořenová petržel, mrkev a pastinák.
Mrkev je bohatá zejména na vitamin A a provitamin A, vitaminy C a E, draslík, vápník, sodík a vlákninu. Petržel obsahuje vitaminy C a B, vápník, draslík a železo. V kořeni se nachází i éterické oleje. Pastiňák se vyznačuje podobnou chutí, využitím i složením jako petržel.
Červená řepa
Dalším druhem zeleniny, který se sbírá od jara do podzimu, a lze ji skladovat celoročně, je červená řepa. Obsahuje spoustu vitaminu A, B6, B9 a C, vápník, zinek, hořčík a další.
Řepa obsahuje přírodní dusičnany, které rozšiřují cévy a zvyšují přítomnost kyslíku v krvi. Díky obsahu dusičnanů řepa podporuje zdraví srdce a cév a napomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi. Proto je doporučovaná diabetikům.
Červená řepa se nejčastěji konzumuje vařená nebo pečená poté, co krásně změkně. Jíst se může i čerstvá, případně se z ní připravuje šťáva. Jako příloha se hodí k masu, přidává se do polévek (tradiční východoevropská polévka boršč),nakládá se a zavařuje v oblíbeném sladkokyselém nálevu.
Růžičková kapusta
Je to velmi výjimečná zelenina, které nevadí mráz. Chlad a nízké teploty dokonce zlepšují její chuť.
Malé kapustičky patří mezi “zimní zeleninu”, které nevadí mráz. Výjimečná je poměrně vysokým obsahem bílkovin v porovnání s ostatními druhy zeleniny. Dále se v ní nachází vitamin C, B a K, kyselina listová, hořčík, draslík, železo a fosfor.
Konzumace syrové růžičkové kapusty není běžná. U některých jedinců může vyvolat potíže se zažíváním a nadýmání. Mnohem častěji se jí kvašená, dušená nebo vařená, případně zapečená. Přidává se do polévek nebo do salátů. K jejímu dochucení se používá petrželka, šalvěj, tymián a muškátový oříšek.
Artyčok
Zvláštní druh zeleniny plný cenných látek, zejména vitaminů C a K, hořčíku, draslíku, fosforu a železa. Také je to nízkokalorická zelenina s menším obsahem bílkovin, což není pro zeleninu typické. Podporuje přirozenou detoxikaci, prospívá játrům a může pomoci při ekzémech a cukrovce.
Artyčoky se vaří, dusí, zapékají, grilují, restují i nakládají. Přidávají se do salátů, na pizzu nebo se z nich připravují chutné pomazánky. Také se podávají spolu se sýry. Koupit lze i konzervované artyčoky.
Pórek
Tato podlouhlá zelenina se vyznačuje jemnou cibulovou chutí a vysokým obsahem vitaminů a minerálů. Existují jarní, letní, podzimní i zimní odrůdy a pórek je dostupný po celý rok. Jde o nízkokalorický druh zeleniny, obsahuje hodně draslíku a vápníku, vitaminů skupiny B a C.
Pórek se jí syrový i tepelně upravený. Přidává se do salátů a polévek. Hodí se jako příloha s brambory k masitým jídlům a k rybám a vynikající je krémová pórková polévka.
Topinambur
Hlíznatá zelenina topinambur připomíná vzhledem brambory, chuť má ale jemně ořechovou a nasládlou. Připomíná artyčoky a jedlé kaštany.
Sezóna topinamburů trvá od října do března a je možné je skladovat. Obsahuje minimum kalorií, spoustu vlákniny, zejména rozpustný inulin, vitamin A, vitaminy B1, B2 a B3, draslík, vápník a železo.
Jíst je lze syrové včetně slupky, která ale může u osob s citlivějším zažíváním vyvolat potíže. Vařením nebo opražením se zvýrazní jejich chuť. Nejčastěji se přidává do salátů, polévek a omáček a použít je lze místo brambor.
Jednoduchý recept na zapékané topinambury:
Suroviny:
- topinambury dle velikosti zapékací nádoby
- máslo
- tvrdý sýr parmazánového typu
- smetana ke šlehání
- sůl a pepř
Postup:
Hlízy pečlivě očistěte a větší kusy rozkrojte na poloviny. Vložte je do vroucí osolené vody a vařte do měkka cca 10 minut. Jakmile do nich snadno zapíchnete vidličku, slijte je. Uvařené topinambury zbavte slupky a nakrájejte na plátky.
Zapékací nádobu vymažte máslem. Topinambury okořeňte a naskládejte do nádoby. Každou vrstvu posypte nastrouhaným sýrem. Nejvíc sýru nechte na poslední vrstvu. Nakonec zalijte smetanou a dejte péct cca na 30 minut, dokud není povrch zlatavý.
Nejlepší bylinky rostoucí v říjnu
Šalvěj lékařská
Látky, které se v šalvěji nachází, prospívají fungování dýchacích cest, podporují přirozenou imunitu a normální trávení. Hodně se používá během sychravého podzimu a chladné zimy.
U žen se používá k obnovení hormonální rovnováhy v období před menstruací a přechodu neboli menopauzy.
Dále se šalvěj používá jako obklady na kůži a ke kloktání. Posiluje zdraví pokožky, sliznic a jejich přirozené obranyschopnosti.
Recept na šalvějový nálev ke kloktání
Suroviny:
- 1 lžíce šalvěje
- 250 ml vroucí vody
Postup:
Šalvěj zalijte vroucí vodou a nechte cca 10 minut louhovat. Sceďte a kloktejte 3krát denně.
Tymián obecný
Bylina s pronikavou vůní se používá při vaření k dochucení pokrmů i v péči o zdraví. Tymián obsahuje silice, hořčiny, třísloviny, flavony, aromatické nebo triterpenické kyseliny. Je účinný proti bakteriím, střevním parazitům a plísním a má silné antiseptické účinky a používá se při křečích a infekcích v ústní dutině. Má protizánětlivé účinky a doporučuje se užívat při kašli a nachlazení a nemocech horních cest dýchacích.
Recept na tymiánový sirup z čerstvé byliny:
Suroviny
- 3 košaté větvičky tymiánu
- domácí med
- 1 citrón
- 2 lžíce citrónové šťávy
Postup:
Do vymyté suché sklenice vložte nastříhané větvičky tymiánu. Průběžně zalévejte medem a prokládejte plátky citrónu. Vše musí být ponořeno v medu.
Plné sklenice uložte na tmavé místo a každý den otáčejte tak, aby byl tymián i citrón naložen rovnoměrně. Cca po 2 týdnech med slijte přes cedník do čistých sklenic. Zavíčkujte a uložte do lednice nebo do sklepa.
Rozmarýn lékařský
Má příjemnou a pronikavou vůni a pěkné květy. Ve starověku ho lidé opěvovali jako symbol lásky, manželství, smrti i nepomíjivosti. V minulosti se používal do kadidel, na výrobu věnců a na výzdobu. Rozmarýn také patří mezi oblíbené koření.
Pomáhá zvýšit krevní tlak, uklidňuje a odstraňuje nervové vyčerpání. Podporuje krevní oběh a odstraňuje pocity chladu v končetinách. Rozmarýnový čaj má potopudné a močopudné účinky, zmírňuje nadýmání a křeče zažívacího ústrojí. Také pomáhá při ženských potížích, upravuje menstruaci a léčí výtoky u žen.
Recept na rozmarýnové víno:
Suroviny:
- čerstvý nebo sušený rozmarýn
- červené víno
Postup:
Nejlepší je použít čerstvou bylinku. Rozmarýn nadrobno nasekejte a nasypte cca do jedné čtvrtiny nádoby. Zalijte červeným vínem a nechte 3 až 4 týdny stát. Jednou za čas nádobou zatřeste. Po uplynutí lhůty víno přeceďte a případně přefiltrujte. Pijte jeden kalíšek ráno a večer.
Majoránka zahradní
Majoránka je známé koření, které se přidává například do bramborové či gulášové polévky, pečených mas (sekaná), bramboráku a dalších oblíbených jídel.
Podporuje trávení, zlepšuje činnost žaludku a střev a odstraňuje plynatost. Má tišící účinky na nervy a užívá se při rozčilení, stresu, nespavosti, migréně a pocitech slabosti. Prý vyléčí i nešťastnou lásku.
Ženy ocení schopnost zmírnit bolestivý průběh menstruace. Také pozitivně ovlivňuje tvorbu a vylučování mateřského mléka. Také pomáhá při rýmě, astmatu a nachlazení. Pokud vás trápí senná rýma, vložte do nosních dírek tampon namočený v odvaru z majoránky.
Tipy na recepty s říjnovým ovocem a zeleninou
- Jablečné muffiny s mrkví a vločkami
- Jemné mrkvové smoothie s jablkem a pomerančem
- Zdravý jablkový závin ze špaldové mouky
- Smoothie s jablkem a zázvorem proti chřipce
- Dušené bílé zelí s cibulí a jablky
- Košíčky plněné ořechovou a jablečnou náplní
- Pohanková kaše s pečenou hruškou
- Dušené bílé zelí s cibulí a jablky
- Celerové hranolky s dipem
- Celerový salát s mrkví a ananasem
- Batátové noky se zelím a tofu
- Zdravý celerový salát
- Zapečená dýně s bramborem
- Dýňové rizoto z jáhel a hřejivého koření
- Dýňová polévka po Thajsku
- Dýňový guláš s fazolemi adzuki
- Pečená dýně s arašídovým hummusem
- Zdravý dýňový koláč
- Pohanková kaše s pečenou hruškou
- Pečená růžičková kapusta jako svačina i příloha
- Kapustové karbanátky s italskými bylinkami
- Dýňové placičky se šalvějí
- Čočkový salát s červenou řepou
- Kapustové listy s jáhlovým salátem
- Řepné burgery s quinoou
Závěrečné shrnutí: Říjen je ještě bohatý na sklizeň čerstvého ovoce, zeleniny i bylin
Zapamatujte si druhy sezónního ovoce, zeleninu a byliny, které se sbírají v říjnu. Jedná se například o:
- jablka
- hrušky
- hroznové víno
- ostružiny
- rybíz
- trnky
- dýni
- růžičkovou kapustu
- zelí
- mrkev
- celer
- petržel
- pastinák
- artyčok
- květák
- brokolici
- červenou řepu
- topinambury
- a další.