Při osteoporóze se zmenšuje hustota kostní hmoty, slábne její struktura, dochází k odvápnění a kosti se snadněji lámou. Ohrožuje hlavně ženy po menopauze, ale nevyhýbá se ani mužům a mladším ročníkům.
Obsah článku:
Kde se osteoporóza bere?
Osteoporóza s sebou nese nejen snadnou lomivost kostí, ale i bolesti zad a zmenšování tělesné výšky. Hlavními příčinami jsou úbytek hormonu estrogenu, nedostatek pohybu a nekvalitní strava.
Pokud se budete po celý život pravidelně hýbat, ohlídáte si dostatek vápníku i dalších minerálů ve svém jídelníčku, zlepšíte stav svých kostí a osteoporóze se můžete zcela vyhnout.
Obrňte se správně sestaveným jídelníčkem
Abyste předešli vzniku osteoporózy, je dobré dodržovat zdravý životní styl a zařadit do jídelníčku správné potraviny. Pro udržení zdravých a silných kostí je nezbytný vápník. Mezi nejvýznamnější zdroje patří:
- Mandle
- Mák
- Lískové oříšky
- Fazole
- Tofu
- Chlorella
- Šproty a sardinky v oleji
- Mléčné výrobky
Zároveň je nezbytný hořčík a dostatečný příjem bílkovin.
Pondělí
Snídaně: Směs ovesných a pohankových vloček se slunečnicovými semínky, banánem a mandlovým mlékem
Svačina: Smoothie s vysokým obsahem vápníku
Oběd: Kuřecí roláda s mandlovou nádivkou a bramborovou kaší
Svačina: Tvaroh s borůvkami
Večeře: Zapečena pohanka s lesními houbami
Úterý
Snídaně: Ovesná kaše s kokosovým mlékem, hruškou a perníkovým kořením
Svačina: Datlová tyčinka
Oběd: Zelňačka s uzeným tempehem
Svačina: Hroznové víno s hrstí vlašských oříšků
Večeře: Žitný chléb s tvarohovou pomazánkou se šproty a čerstvou zeleninou
Středa
Snídaně: Rýžové chlebíčky s hořkou čokoládou a ovocem
Svačina: Jablečný salát s mákem, lískovými oříšky a medem
Oběd: Francouzské brambory s uzeným tofu a tymiánem
Svačina: Smoothie s vysokým obsahem hořčíku
Večeře: Pečený chřest v parmské šunce s rukolou a vařenými vejci
TIP: Trpíte na časté zlomeniny nebo bolesti zad? Stavte se u zkušeného výživového poradce. Třeba váš problém vyřeší jednoduchá změna stravy.
Čtvrtek
Snídaně: Sypané müsli s oříšky a tvarohem
Svačina: Tapiokový pudink s jahodovou omáčkou
Oběd: Pečený pstruh na zelenině
Svačina: Hruška
Večeře: Dhal z červené čočky
Pátek
Snídaně: Ořechová granola s banánem a sójovým mlékem
Svačina: Jablko
Oběd: Celozrnný kuskus s červenou řepou a kozím sýrem
Svačina: Kefír
Večeře: Játrová paštika z kuřecích jater s žitným chlebem
Sobota
Snídaně: Celozrnný makový závin
Svačina: Ananas
Oběd: Treska pečená na cibuli s cherry rajčátky a bulgurem
Svačina: Řecký jogurt a mandle
Večeře: Babiččina fazolová polévka
Neděle
Snídaně: Švestkový nákyp
Svačina: Banán
Oběd: Pečená kuřecí prsa na kořenové zelenině s indiánskou rýží
Svačina: Hrst sušených fíků
Večeře: Domácí celozrnné tortilly plněné avokádovou salsou, černými olivami a balkánským sýrem