Drobné piniové oříšky platí za opravdovou lahůdku mezi ořechy. Chutnají lahodně a v jejich prospěch hovoří vysoká nutriční hodnota. Jsou ale poměrně drahé. To je také hlavní důvod, proč nebývají příliš častou součástí zdravého jídelníčku.
Piniové ořechy jedli před více než 2 000 lety římští vojáci a první zmínky o borovici s jedlými semeny pochází z období okolo 300 let př. n. l. od řeckých autorů. Jedí se syrové nebo se jako základní surovina přidávají do některých potravin. Někdy se jim říká zkráceně pinie či piňolky.
Obsah článku:
Co jsou piniové ořechy
Vlastně se nejedná o pravé ořechy, ale jedlá semena borovice, jejíž latinské jméno zní pinie. Proto se nazývají piniové oříšky a ne jinak. Existuje kolem 20 druhů borovic, které produkují semena dostatečně velká na to, aby se dala sklízet a jíst.
Syrová piniová semena mají jemnou strukturu a chutnají máslově. Je třeba je sníst poměrně rychle nebo je skladovat v lednici či v mrazáku. Jinak jim hrozí zhořknutí v důsledku žluknutí přírodních olejů obsažených v oříšcích.
Pěstování borovic
Za účelem produkce a sběru ořechů se však borovice pěstují výjimečně. Důvodem je fakt, že se jedná o velmi zdlouhavou záležitost, protože trvá desítky let, než borovice začne plodit. Piniové oříšky se proto v drtivě většině případů sbírají ze stromů volně rostoucích v přírodě.
Borovice pinie má holý kmen s korunou, která může v dospělosti dosahovat šířky až 8 metrů.
Šišky se semeny začíná produkovat po 15 až 25 letech růstu a dalších 45 až 75 let trvá, než dosáhne nejlepší produkce. Semena se nachází v šiškách borovic, kde dozrávají cca 18 měsíců, než dojde k ruční sklizni, což má na vyšší cenu pochopitelný vliv.
Nejčastěji se pro tyto účely využívají odrůdy:
Asie:
- Borovice chilgoza (západ Himalájí)
- Borovice korejská (severovýchodní Asie)
- Čínská bílá borovice
- Borovice sibiřská a sibiřská trpasličí borovice
Evropa:
- Kamenná borovice
- Švýcarská borovice
- Italská borovice
Amerika:
- Borovice Colorado
- Borovice mexická (Mexický pinyon)
- Šedá borovice
- Torrey borovice
- Cukrová borovice
Ruční sklizeň piniových semen
Semena se většinou sbírají na přelomu léta a podzimu. Sklizeň je obtížná, protože oříšky se dolují z ještě uzavřených šišek. Z tohoto důvodu se sbírají celé šišky. Sběrači šplhají vysoko do korun stromů a šišky shazují pomocí dlouhých tyčí s ostrým hrotem. Ty se vloží do sáčků a nechají se cca 20 dní schnout na slunci. Poté se šišky snadno rozdrtí a semena vypadnou.
Piniové ořechy ale mají dva obaly. Druhým je po šišce různě tvrdá skořápka, kterou je nutné odstranit, až zbude malý oříšek ve tvaru slzy a světlého zbarvení. Po vyloupnutí vzhledově připomínají slunečnicová semínka.
Největšími světovými vývozci piniových oříšků jsou Rusko, Čína, Mongolsko, Afghánistán a Korea. Dále se angažují Maroko, Itálie, Španělsko, Turecko a Portugalsko. Evropské odrůdy bývají dlouhé a štíhlé, asijské jsou kratší a největší jsou americké, které jdou nejlépe loupat.
ZAJÍMAVOSTI ANEB VÍTE, ŽE?
- Borovice patří mezi dlouhověké stromy, které rostou déle jak 1 000 let. Dokáží se přizpůsobit široké škále povětrnostních podmínek suchých pouští až po extrémně chladné prostředí.
- Průměrně každý sběrač nasbírá 6 pytlů šišek za jeden den. Čínští sběrači údajně zdolají 20 až 30 stromů denně.
- Na jednu piniovou šišku vážící cca půl kilogramů připadá cca 100 gramů oříšků.
- Načasování vylouskávání šišek je klíčové, protože ovlivňuje kvalitu, velikost i chuť semínek.
Proč piniové oříšky patří do zdravého jídelníčku
Jedlá semena borovic jsou bohatá na ohromné množství živin. Obsahují esenciální mastné kyseliny (například kyselinu olejovou, která pomáhá regulovat hladinu cholesterolu) a lutein karotenoid, který je považován za antioxidant pro oči, jelikož jim prospívá a chrání je před poškozením.
Z vitaminů to jsou především antioxidant vitamin A, E (silný antioxidant), B2 (riboflavin) a B3 (niacin) a z minerálů fosfor, mangan, draslík, měď, zinek, vápník a hořčík, jež je důležitý pro činnost nervového systému a svalů. Obsahují také menší množství vlákniny.
Pravidelnou konzumací piňolek můžete přispět k lepšímu zdraví srdce, cév i mozku. Údajně mohou snížit míru únavu, ulevit při suchém kašli a také podporují činnost nervové a trávicí soustavy. Ženám mohou pomoci zmírnit projevy při menstruaci a během menopauzy.
Nutriční hodnoty piniových oříšků (ve 100 g):
Energie | 673 kcal |
Bílkoviny | 24 g |
Sacharidy | 14,22 g |
Tuky | 50,7 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 5,34 g |
z toho mononenasycené kyseliny | 19,08 g |
z toho polynenasycené kyseliny | 21,34 g |
Vláknina | 4,5 g |
Vitamin B1 | 0,4 mg (35 % DDD) |
Vitamin B2 | 0,2 mg (17 % DDD) |
Vitamin B3 | 4,4 mg (29 % DDD) |
Vitamin E | 9,3 mg (63 % DDD) |
Vitamin K | 53,9 μg (51 % DDD) |
Měď | 1,3 mg (65 % DDD) |
Železo | 5,5 mg (42 % DDD) |
Hořčík | 251 mg (71 % DDD) |
Mangan | 8,8 mg (419 % DDD) |
Fosfor | 575 mg (82 % DDD) |
Zinek | 6,4 mg (67 % DDD) |
Zdroj: kaloricketabulky.cz
Piniové oříšky a jejich vliv na hubnutí
V redukční dietě se piniových oříšků bát nemusíte. Obsahují cenné živiny, nezvyšují chuť na sladké a příjemně zasytí na delší dobu. Mohout tak představovat i zdravou svačinku doma, v práci nebo na výletech.
Jako u ostatních ořechů platí, že byste se jimi neměli přejídat a jíst je v rozumném množství. Denně se doporučuje jíst 25 až 30 gramů ořechů.
Co se týče obsahu tuků, jsou na tom piňolky podobně jako mandle a arašídy. Nejméně tuků, ale ne o moc, obsahují pistácie a kešu ořechy.
Srovnání piniových a ostatních ořechů z hlediska obsahu tuků (v 1 porci = 25 g):
Ořechy | Tuky |
Pekanové ořechy | 18 g |
Vlašské ořechy | 16 g |
Lískové ořechy | 15 g |
Piniové oříšky | 12 g |
Arašídy | 12 g |
Mandle | 12 g |
Pistácie | 11 g |
Kešu ořechy | 11 g |
Zdroj: Kaloricketabulky.cz
Mohou piňolky škodit zdraví?
Alergie na ořechy jsou obecně známé. U piniových ořechů jsou však alergické reakce méně časté než u ostatních ořechů. Nicméně osoby, které alergií na ořechy trpí, by měly být při konzumaci piňolek opatrné.
S piniovými oříšky se podle Wikipedie i jiných zdrojů pojí jedna zvláštnost nazývaná syndrom borovicových úst. Někteří lidé mohou mít po jejich konzumaci v ústech kovovou až hořkou chuť. Trvá to přibližně 48 hodin. Lékaři zatím netuší, co syndrom způsobuje. Nicméně není nebezpečný a po několika dnech odezní. Údajně tento syndrom vyvolávají borovice rostoucí v Číně.
Pozor také na nejedlé pinie, které se mohou v některých levnějších baleních objevit. Jsou velmi hořké a mohou na nějakou dobu způsobit poruchy chuti.
Piniové oříšky a jejich využití v kuchyni
Piniové oříšky se používají k přípravě snídaňových granol, müsli a obilných kaší, oříškových másel, smoothies i koktejlů. Jsou důležitou součástí pest ale hodí se i do sladkých dezertů, koláčů, závinů či domácího chleba.
Pro jejich zajímavou, jemně máslovou a příjemně slanou chuť se přidávají do zeleninových a ovocných salátů a podávají se s těstovinami, sýry i mořskými plody. Skvěle chutnají nejen za syrova, lehce opražené piňolky mají výraznější chuť.
Ze semen borovice se také získává piniový olej, který prospívá kůži, vlasům a nehtům, a proto se používá jako luxusní masážní olej.
Pravé italské bazalkové pesto
Piniové oříšky jsou nedílnou součástí italského bazalkového pesta. Rozmixujte bazalkové listy s oříšky, italskými sýry parmazánem a pecorinem, česnekem a olivovým olejem. Není to vůbec složité.
Recept na bazalkové pesto s piniovými oříšky
Suroviny:
- 50 g bazalky
- 100 ml olivového oleje
- 1 lžíce piniových ořechů
- 6 lžic parmazánu
- 2 lžíce pecorina
- 1 stroužek česneku
- špetka soli
Postup:
Parmezán a pecorino nejprve nastrouhejte na hrubo. Poté všechny sypké a pevné přísady dejte do mixéru a zalijte polovinou oleje. Rozmixujte. Poté ještě mixujte a přitom přilévejte zbylou část oleje. Hotové pesto by mělo krémovou konzistenci.
Zeleninové i ovocné saláty
Piniové oříšky se skvěle hodí do salátů jakéhokoliv typu. Nejlépe chutnají v kombinaci s výrazným sýrem a sladkým hroznovým vínem. Zkuste si udělat salát s kozím sýrem nebo gorgonzolou a navrch jej posypte právě těmito ořechy.
Na domácí pečivo
Upečte si domácí celozrnný chléb či rohlíky a ještě před pečením je posypete piňolkami. Pečivu dodáte lahodnější chuť a navíc zvýšíte jeho výživovou hodnotu.
K rybám a na těstoviny
Podobně můžete postupovat při pečení ryb. Než lososa strčíte do trouby, posypte ho oříšky. Na talíři budou skvěle křupat a z už tak zdravého pokrmu vykouzlíte ještě zdravější variantu. Přidat je můžete také do těstovin. Výborně se hodí ke špagetám s ricottou a špenátem.
Do smoothie
Vytvořte si ke snídani nebo ke svačině smoothie obzvláště nabité vitaminy a minerály a k obvyklým surovinám přidejte malou hrst pinií. Těšit se můžete na jemně oříškouvou chuť a spoustu živin.
Do dezertů a koláčů
Piniové oříšky také můžete přidat do jakéhokoliv oblíbeného dezertu. Hodí se do koláčů a závinů, do muffinů nebo jimi můžete posypat zmrzlinu, ozvláštnit cheesecake nebo tiramisu.
Recept na sladký koláč s piniovými ořechy
Suroviny:
- 125 g hladké mouky
- 125 g třtinového cukru
- 50 g piniových oříšků
- 4 vejce
- 3 lžíce olivového oleje
- 6 lžic bílého vína
- kůra z 1 citronu a 1 pomeranče
- 1 lžička jedlé sody
Postup:
Troubu předehřejte na 150 °C. Kulatou formu na dort nebo koláč vymažte máslem a vysypte trochou mouky.
Nejprve utřete vejce s cukrem. Mělo by to trvat cca 7 až 8 minut. Přisypte mouku, citrusovou kůru a sodu. Přilijte olej a víno. Všechny surovin velmi dobře promíchejte a přelijte do formy. Navrch posypte piniovými oříšky. Vložte do trouby a pečte 40 až 45 minut. Servírujte se lžící crème faîche.
Dipy a pomazánky
Další možností je piňolky vmíchat do oblíbené pomazánky nebo dipu. Mohou se rozmixovat do hladkého krému nebo jen promíchat s ostatními surovinami.
Domácí müsli směs s ořechy
Kupované müsli směsi často obsahují velké množství jednoduchých cukrů. Vyrobte si raději domácí müsli. Smíchejte obyčejné ovesné vločky, nakrájené kousky oblíbeného sušeného ovoce s kousky kvalitní hořké čokolády a přihoďte odpovídající množství piniových ořechů a případně i dalších ořechů.
Káva Piňon
V jihozápadní části Spojených států amerických z piniových oříšků vyrábí místní kávu obsahující borovicová semínka. Nazývá se Piňon.
Do zeleninových a ovocných saláty
Díky piniovým oříškům proměníte obyčejný salát v delikatesu. Nejlépe uděláte, když je krátce orestujete na másle. Opečením zvýrazníte jejich chuť a navíc budou krásně křupavé.
Salát s piniovými oříšky a medový dresinkem
Suroviny:
- směs salátů
- 100 g feta sýru
- 100 g piniových oříšků
Na dresink:
- 2 lžíce hrubozrnné hořčice
- 2 lžíce med
- 100 ml olivového oleje
- šťáva z ½ citronu
- sůl a pepř
Postup:
Na rozehřáté pánvi na sucho orestujte piniové oříšky. Nedopusťte, aby se připálily a zhořkly. Jakmile se mírně opečou, nechte je vystydnout.
Mezitím si připravte si dresink. Použijte trochu a zbytek uložte do lednice na další salát. Do misky nalijte olej, přidejte hořčici, med, šťávu z půlky citronu, osolte a opepřete. Důkladně promíchejte.
Do misek nasypte směs salátů a promíchejte s dresinkem. Posypte kousky feta sýru a opraženými piniovými oříšky.
TIP: Do tohoto salátu by se skvěle hodila pečená červená řepa.
Tipy na 4 recepty s piniovými oříšky na Bezhladoveni.cz
- Špenátové rizoto s hráškem a bazalkovým pestem
- Domácí bramborové noky s bazalkovým pestem
- Bílá quinoa s chřestem a piniovými oříšky
- Rukolový salát s granátovým jablkem, kozím sýrem a medem
Závěrečné shrnutí: Piniové oříšky oslní výživovou hodnotou a jemnou chutí
Piniové oříšky jsou sice drahé, ale za občasnou investici rozhodně stojí. Obsahují pořádnou porci živin, chutnají skvěle a obyčejná jídla dokáží proměnit v gurmánský zážitek. Co si o piňolkách pamatovat?
- Nejedná se o ořechy v pravém slova smyslu, nýbrž o jedlá semena borovice.
- Semena se sbírají z divoce rostoucích stromů.
- Piňolky obsahují zdravé tuky, bílkoviny, vitaminy, minerály i vlákninu. Významný je například obsah vitaminu E a manganu.
- Opražené oříšky mají intenzivní máslovou chuť.
- Přidávají se do salátů, domácího pečiva, dipů, pomazánek, sladkých dezertů nebo se podávají k rybám a těstovinám.
- Piniové oříšky jsou nezbytnou surovinou pro přípravu pravého bazalkového pesta.
- Mohou pozitivně ovlivnit činnost srdce, cév i mozku a podpořit funkce nervové a trávicí soustavy.
- U žen mohou zmírnit nepříjemné projevy při menstruaci a během menopauzy.