Ženy mají oproti mužům přirozeně méně svalů a zhruba o 5 % více tuku. Složitější hormonální procesy navíc způsobují větší sklony k ukládání tuků. Zjistěte, jak se při hubnutí vyhnout zbytečným chybám!
Obsah článku:
Nejčastější chyby, které dělají ženy při hubnutí
Za problémy s přibíráním málokdy stojí konkrétní druhy potravin. Dokonce ani pizza nebo hamburger nejsou problém, pokud si je dopřejeme občas a s rozumem. Důvodem, proč hubnutí stávkuje, bývá spíše některá z těchto chyb:
- Jíme málo – ženy často chtějí zhubnout tak, že omezí jídlo. Tělo si však malé porce jídla ukládá do tukových zásob. Váha sice může chvíli klesat, ale místo tuků ztrácíme svaly.
- Pijeme málo – voda je pro hubnutí klíčová. Její množství v ženském těle kolísá v rámci měsíčního cyklu. Při hubnutí dbejte na pravidelný přísun vody po celý den.
- Bojíme se tuků – i při redukci váhy bychom měli dodržet +- 30% příjem energie právě z tuků. Musíme se však naučit rozlišovat kvalitní a nekvalitní tuky.
- Nehlídáme sacharidy s vysokým glykemickým indexem – ne tuky, ale cukry bývají příčinou nabírání váhy. Omezte slazení nápojů a pečlivě čtěte informace o složení potravin.
- Stresujeme se svým vzhledem – muži bývají obecně „více v pohodě“, a kolísání váhy je tak trápí mnohem méně.
Problém č. 1: Nekvalitní sacharidy
Sacharidy by měly i při hubnutí tvořit asi 40 % energetického příjmu. Ale pozor! Kvalitní sacharidy. Tedy s nízkým glykemickým indexem. Zvyšují hladinu glukózy v krvi postupně a nepřeměňují se hned na tukové zásoby. Z příloh jsou vhodné například brambory vařené v páře, celozrnné těstoviny nebo tmavá rýže.
Referenční hodnotou glykemického indexu je glukóza. Její GI = 100.
Nevhodné potraviny | GI | Vhodné potraviny | GI |
Smažené hranolky | 90 | Brambory připravené na páře | 65 |
Bílá rýže předvařená (sáčky) | 85 | Hnědá rýže | 54 |
Špagety vařené přes 20 minut | 60 | Špagety vařené 10 minut | 41 |
Rohlík bílý | 70 | Žitný, ovesný chléb | 44, 47 |
Mouka bílá hladká (pšeničná) | 70 | Mouka z pohanky | 50 |
Na která jídla a nápoje si dát pozor?
Především na nekvalitní sacharidy a nevhodné technologie zpracování potravin a nápojů (smažená a fritovaná jídla a uměle doslazované vody, džusy nebo limonády).
1. Slazená káva, čaj a další nápoje (džusy, vody, limonády)
Nevhodnost konzumace bílého cukru při hubnutí asi nemusíme připomínat. Denní doporučená dávka bílého cukru je zhruba 25 gramů, tedy asi 4 kávové lžičky. 1 malá plechovka limonády ale obsahuje až 3násobek! Omezte slazení nápojů a vyhněte se kupovaným limonádám.
2. Pečivo z bílé mouky
Sladké i slané pečivo z bílé mouky rychle zvyšuje hladinu cukru v krvi, která hned zase klesá. Což vyvolává brzký pocit hladu. Pozor i na uměle obarvené a vícezrnné pečivo. Nejlépe tělo využije sacharidy z celozrnného pečiva.
3. Kupované snídaňové cereálie, müsli a proteinové tyčinky
Obsahují v průměru až 30 % cukru, zato daleko méně bílkovin, než bychom čekali. Pro podobné produkty vyrazte raději do obchodů se zdravou výživou. I tam ale bedlivě sledujte složení. Ideální je připravit si sypané müsli nebo zdravé tyčinky sami doma.
4. Nápoje a potraviny s umělými sladidly
Dietní „light“ nápoje a jídla sice mají méně cukrů a kalorií, ale to neznamená, že jsou zdravé. Lidé, kteří pijí dietní colu, mají pořád zhruba 6× větší problémy s centimetry v pase, než lidé, kteří colu nepijí vůbec. Mohou za to receptory v tenkém střevě, které reagují na umělá sladidla podobně jako na klasický cukr.
5. Alkohol
Například pivo patří k potravinám s nejvyšším glykemickým indexem vůbec (110). V těsném závěsu se drží i tvrdý alkohol.
6. Rýžové a kukuřičné chlebíky bez oblohy
I tzv. „polystyreny“ jsou zdrojem sacharidů s vyšším glykemickým indexem. Doplňte je kvalitní bílkovinou (třeba šunkou) a kouskem zeleniny, jinak po nich rozhodně nezhubnete.
7. Potraviny s velkým obsahem soli
Jsme národ rekordmanů v pojídání soli a výrobků s velkým obsahem sodíku (uzeniny, tavené sýry, instantní jídla, slané pochoutky, ale třeba i minerální vody). Sodík však zvyšuje zadržování vody v tkáních mimo buňky. Nepřibíráme tak tuk, ale zbytečnou vodu.
Další potraviny, které nečekaně brzdí hubnutí
- Sladké ovoce – nepřehánějte to ani s ovocem! I když obsahuje přírodní cukr – fruktózu, i po ní můžeme přibrat. Mezi ovoce s vyšším glykemickým indexem patří třeba meloun, ananas nebo meruňky.
- Sója – je lehce stravitelná, obsahuje zdravé aminokyseliny i proteiny. Zároveň však i řadu anti-nutrientů, které mohou nevhodně ovlivňovat trávení škrobů, cukrů a využití minerálních látek. Proto se po snědení většího množství sóji cítíme „nafouklí“. I tady platí všeho s mírou.