„Jezte sezónně a lokálně“, radí výživoví specialisté. Co to znamená? Naše tělo je naprogramováno tak, aby nejlépe trávilo potraviny, které se momentálně v našich zeměpisných šířkách sklízí.
Aktuálně vrcholí dýňová a brokolicová sezóna, čehož doporučujeme maximálně využít. A i když bylo letos hub pomálu, nezapomínejte ani na ně!
Blíží se také období podzimních nachlazení – bojujte proti nim tradičními přírodními zbraněmi, mezi které patří česnek, cibule nebo oříšky všeho druhu.
Obsah článku:
1. Pondělí:
Snídaně: 30 g domácího müsli, 150 g probio jogurtu, 20 rozinek, menší jablko (330 kcal)
Svačina: 250 ml fresh mrkvové šťávy + 20 ks mandlí (152 kcal)
Oběd: 100 g vařeného lososa na páře, 100 g vařené brokolice, 150 g vařených brambor, trocha másla na omaštění (400 kcal)
Svačina: banánový mléčný ovocný koktejl (200 ml mléka, 150 g banánu) (212 kcal)
Večeře: 250 ml dýňové polévky s půlkou celozrnného rohlíku (313 kcal)
2. Úterý:
Snídaně: 2 míchaná vajíčka s cibulkou, krajíc chleba(330 kcal)
Svačina: domácí müsli tyčinka s ořechy (130 kcal)
Oběd:150 g vařeného vepřového libového masa na česneku, 150 g čočkové kaše (490 kcal)
Svačina: 250 g strouhané mrkve s jablkem (120 kcal)
Večeře: 250 g šopského salátu s balkánským sýrem (250 kcal)
3. Středa:
Snídaně: celozrnná houska s cottage, 2 plátky sýra eidam, rajče (400 kcal)
Svačina: 150 g ovocného salátu (kiwi, banán, mandarinka, citronová šťáva) (120 kcal)
Oběd: 150 g grilovaných kuřecích prsou, 150 g šťouchaných brambor s cibulkou, malý zeleninový salát(400 kcal)
Svačina: 300 ml ovocného jogurtového nápoje light, 10 g vlašských ořechů (180 kcal)
Večeře: 100 g salát s cizrnou a feta sýrem s trochou olivového oleje, česnekem (50g) (290 kcal)
4. Čtvrtek:
Snídaně: 150 g ovesné kaše v mléce s rozinkami a skořicí, 200 ml pomerančového džusu (300 kcal)
Svačina: čokoládový pudink z chia semínek (185 kcal)
Oběd: krůtí závitek se špenátem a parmazánem + 100 g dušené rýže (456 kcal)
Svačina: krajíc slunečnicového chleba, tvarohová pomazánka, plátek papriky (240 kcal)
Večeře: 200 g vařená pohanka se zeleninou dle vlastní chuti, knäckebrot (290 kcal)
5. Pátek:
Snídaně: 1 celozrnná houska s kuřecí šunkou, 2 plátky eidamu, 2 plátky papriky (273 kcal)
Svačina: 1 pomeranč, 1 jablko, 200 ml nízkotučného kefíru (212 kcal)
Oběd: 100 g hovězího masa, 200 g celozrnných špaget, boloňská omáčka (420 kcal)
Svačina: 50 g mozzarelly, 4 cherry rajčata (220 kcal)
Večeře: 80 g olomouckých tvarůžků, 1 plátek celozrnného žitného chleba, máslo 10 g (330 kcal)
6. Sobota:
Snídaně: 1 plátek celozrnného chleba, 2 plátky kuřecí šunky, přírodní lučina, zelenina dle vlastní volby (303 kcal)
Svačina: 100g ovocného salátu z kiwi, banánu, mandarinky, citronové šťávy, bílý jogurt (150 ml) (200 kcal)
Oběd: hovězí zadní (100 g) dušené na žampionech (100 g), vařená celozrnná rýže (65 g), zeleninový salát (455 kcal)
Svačina: 250 ml ovocného jogurtového nápoje, 10 g vlašských ořechů (220 kcal)
Večeře: 80 g tuňáka ve vlastní šťávě, krajíc celozrnného chleba, okurky dle chuti (220 kcal)
Neděle:
Snídaně: 2 vařená vejce, celozrnný rohlík, 2 rajčata (338 kcal)
Svačina: 1 jablko, 2 mrkve, 10 g pistácií (200 kcal)
Oběd: 200 g rybího filé, 150 g fazolek na slanině, 150 g vařených brambor (383 kcal)
Svačina: 1 celozrnná houska s kuřecí šunkou (175 kcal)
Večeře: 100 g pečených kuřecích prsíček zapečených s plátkem sýra a porcí zeleninového salátu (294 kcal)
Příští pátek jsme tady s novým jídelníčkem. Nenechte si ho ujít a sledujte nás na Facebooku. Nebo nám zadejte váš email do políčka níže a my vám každý pátek pošleme nový jídelníček.
Poznámka: Jídelníček je vhodný při redukci hmotnosti a je připravený obecně pro ženy ve věku 30 – 40 let, které by chtěly zhubnout v průměru 15 Kg. Příjem kalorii je nastaven maximálně na 1500 Kj denně.