Pseudoobilovina pohanka je pro zdravou výživu velmi důležitá. Obsahuje totiž mnohem víc prospěšných látek než běžné obiloviny. Jak pomáhá pohanka hubnutí?
Už název rostlinky napovídá, že jde o tradiční pokrm starých pohanů. Pochází ze Střední Asie a patří do čeledi rdesnovitých. Nad „obyčejnými“ obilovinami vyniká vyšší nutriční hodnotou. Jde sice o malá semínka, ale s obrovskou hodnotou pro naše zdraví.
Obsah článku:
Základní složení pohanky (g ve 100 g)
Voda | 12,6 |
Bílkoviny | 9,77 |
Tuk | 1,73 |
Sacharidy | 72,4 |
Vláknina | 1,58 |
Minerální látky | 1,72 |
1. Široké aminokyselinové spektrum
Jelikož má být redukční jídelníček především zdravý, vyvážený a pestrý, je pohanka tou nejlepší alternativou příloh, s nimiž si občas nevíme rady. Když se zaměříme na složení pohanky, musíme ocenit především velmi výhodné složení jednotlivých aminokyselin. Celkem jich obsahuje 18.
2. Přirozeně bezlepkový zdroj komplexních sacharidů
Je také přirozeně bezlepková, což se při hubnutí hodí. Lepek se totiž ukládá v tucích, nejčastěji v problematické oblasti břicha. Odtud také pojem „moučné břicho“, jemuž se při konzumaci pohankových jídel vyhneme. Pohanka je také ideálním zdrojem polysacharidů v jídelníčku, a jednoduše jí tak můžeme nahradit například rýži nebo těstoviny.
3. Vláknina jako pomocník při hubnutí
Při hubnutí bychom pohanku měli jíst také proto, že obsahuje až 5 % vlákniny, z nichž je až 30 % rozpustných. Vláknina napomáhá udržovat v rovnováze zažívání i hladinu krevních cukrů. Navíc jsme díky ní po jídle rychleji a déle sytí.
4. Pružné a zdravé cévy
Pohanka je jedním z nejvýznamnějších zdrojů rutinu, zvyšujícího pružnost cév. Pokud máte například problém s křečovými žilami nebo celkově u sebe pozorujete zvýšený výskyt praskání žilek, rozhodně byste měli pohanku zařadit do svého jídelníčku.
TIP: Pohanka je také významnou medonosnou rostlinou. Med z ní obsahuje nejvíce bioflavonoidů, a má jedny z nejsilnějších antioxidačních účinků.
Dále pohanka obsahuje
- Řadu esenciálních mastných kyselin, nezbytných v prevenci proti kardiovaskulárním onemocněním. Pomáhají udržovat správnou hladinu hodného cholesterolu a na druhou stranu snižovat hladinu toho špatného o nízké hustotě.
- Množství vitaminů řady B, dále vitamin C a E.
- Kvalitní škroby jakožto zásobárnu energie.
- Bioflavonoidy zvyšující elasticitu cév a redukující krevní tlak.
- Rostlinné antioxidanty bránící předčasnému stárnutí buněk.
Stejně jako ostatní pseudoobiloviny dodává také řadu minerálních látek (hořčík, fosfor, draslík, vápník..), a to ve větším množství než klasická pšenice a její příbuzní.
Jak využít pohanku od snídaně až po večeři
Pohanka se báječně hodí na přípravu snídaňových kaší. Pokud rádi pečete, nepochybně oceníte i možnost využití pohankové mouky, skvělé do všech bezlepkových moučníků.
TIP: Zkuste třeba báječnou pohankovou kaši s pečenou hruškou.
Co se týče hlavních chodů, pohanka je vyhlášeným základem zdravých karbanátků. Na přípravu nejjednodušší je zařadit ji jako přílohu k masu či zelenině. Již naše babičky milovali jedno z nejzdravějších jídel vůbec – pohankového kubu s houbami.
TIP: Vyzkoušejte zdravou variaci na pohankového kubu s houbami, špenátem a parmazánem.
Pokud chcete zůstat co nejdéle zdraví a k tomu třeba shodit nějaké to kilo, neváhejte a sáhněte po pohance, nutričně bohaté královně „pseudoobilovin“.