Máte potíže s dodržováním pitného režimu? Zásobte se potravinami s vysokým obsahem vody a udržujte své tělo neustále hydratované.
Obsah článku:
Voda jako základ života
Hydratace je nesmírně důležitá pro optimální funkci všech orgánů a celkové zdraví. Protože tělo ztrácí vodu dýcháním, pocením a vyprazdňováním, je důležité tekutiny průběžně doplňovat. Nedostatek vody vede k únavě, bolestem hlavy, kožním problémům, svalovým křečím, nízkému krevnímu tlaku a zrychlené srdeční frekvenci.
Dlouhodobá dehydratace může podle zahraniční studie způsobit vážné zdravotní komplikace včetně selhání důležitých orgánů.
Důvody, proč tělo potřebuje vodu
- Regulace tělesné teploty
- Zvlhčení sliznic očí, nosu a úst
- Ochrana orgánů a tkání
- Přenos kyslíku a živin do buněk
- Správná činnost kloubů
- Odstraňování odpadních látek z těla
- Vstřebávání minerálů a vitaminů
Máte problém vypít za den dostatek tekutin? Nemějte obavy, své tělo udržíte hydratované nejen prostřednictvím pitného režimu, ale rovněž díky potravinám, které jsou plné vody.
13 potravin s vysokým obsahem vody
1. Salát
Obsah vody: 96 %
Salát je, co se týče obsahu vody, na samotném vrcholu potravinové pyramidy. Kromě velkého množství tekutin dodává také vlákninu, vitamin K, vitamin A a kyselinu listovou.
Listové saláty všech druhů jsou ideální jako zdravá příloha k masu i doplněk sendviče, plněné tortilly nebo domácího hamburgeru.
2. Okurka
Obsah vody: 95 %
Okurky jsou složené téměř výhradně z vody a zároveň poskytují další živiny včetně vitaminu K, draslíku, fosforu a hořčíku.
Ve srovnání s ostatní zeleninou mají extrémně nízký obsah kalorií. Díky tomu můžete jíst i několik okurek za den, aniž byste ohrozili svou váhu.
Začlenění okurek do každodenního jídelníčku je snadné. Můžete je přidat do salátu či sendviče, poskládat je na chléb se sýrem, nebo z nich vyrobit studenou letní polévku.
3. Celer
Obsah vody: 95 %
Spoustu vody obsahuje také celer, který díky nízké kalorické hodnotě patří mezi ideální potraviny na podporu hubnutí. Kromě vody se v něm ukrývá velká porce vlákniny, vitamin K a draslík.
Celer je možné konzumovat vařený i syrový. Chutnat vám bude v polévce, salátu i jako zdravá alternativa klasických hranolek.
4. Cuketa
Obsah vody: 94 %
Cuketa obsahuje kromě vody také úctyhodné množství vlákniny, která dodává pocit sytosti po jídle. Pokud si budete cuketu dopřávat pravidelně, můžete se těšit také z vyššího příjmu vitaminu C, který podporuje imunitní systém a chrání před řadou onemocnění.
Z cukety můžete připravit placky, nádivky, pečené hranolky, polévky i saláty. Jestliže cuketu nakrájíte na tenké proužky, skvěle jimi nahradíte běžné pšeničné těstoviny.
5. Rajčata
Obsah vody: 94 %
Rajčata mají působivý výživový profil a lidskému tělu přináší mnoho zdravotních výhod. Kromě 94 % vody obsahují lykopen, vitamin C a vitamin A.
A co s nimi v kuchyni? Pochutnáte si na rajčatech čerstvých i vařených. Mezi nejoblíbenější způsoby přípravy patří omáčky, polévky, saláty a salsy.
6. Vodní meloun
Obsah vody: 92 %
Vodní meloun patří mezi potraviny nejbohatší na vodu. Kromě toho obsahuje také spoustu vlákniny, antioxidantů, hořčíku, vitaminu C a vitaminu A. V melounu najdete jen minimum kalorií, a proto si ho můžete bez obav dopřávat i v případě, že hubnete.
Meloun obsahuje spoustu lykopenu, který má podle výzkumu schopnost snižovat oxidační poškození buněk způsobující srdeční choroby a diabetes.
Šťavnatý meloun si vychutnáte nejlépe jen tak samotný jako osvěžující svačinku. Můžete ho přidat také do salátu, nebo využít jako netradiční přílohu k hlavnímu jídlu.
7. Paprika
Obsah vody: 92 %
Papriky jsou bohaté nejen na vodu, ale také na vlákninu, vitaminy a minerální látky. Značný význam mají karotenoidové antioxidanty, které mohou podle studie snižovat riziko některých druhů rakoviny a očních onemocnění.
Ve srovnání s jinými druhy zeleniny a ovoce mají papriky nejvyšší množství vitaminu C. Prospívá celému imunitnímu systému, podporuje zdraví kostí a chrání buňky před škodlivými účinky volných radikálů.
Papriky jsou výborné syrové, povařené, dušené i grilované. Skvěle si rozumí s masem, ostatní zeleninou i různými přílohami.
8. Květák
Obsah vody: 92 %
Díky vysokému obsahu vody a vlákniny je květák výživný a příjemně sytý. Organismu dodává více než 15 různých vitaminů a minerálů včetně cholinu, který hledáme v jiných potravinách obtížně. Přitom se jedná o základní živinu nezbytnou pro optimální funkci mozku.
Květák můžete dusit, vařit, zapékat nebo jej jemně nasekat a použít jako přílohu k masu místo rýže.
9. Jahody
Obsah vody: 91 %
Jahody obsahují kromě vody důležité antioxidanty, vlákninu, vitamin C, kyselinu listovou a mangan.
Zahraniční studie v roce 2016 ukázala, že pravidelná konzumace jahod snižuje zánět, což pomáhá s ochranou před srdečními chorobami, cukrovkou, Alzheimerovou chorobou a různými druhy rakoviny.
Jahody zapojíte do svého pravidelného jídelníčku velmi snadno. Můžete si je vychutnat samotné, přidat je do ranní kaše či müsli, vytvořit z nich syté jahodové smoothie nebo je přidat do salátu.
10. Meloun cantaloupe
Obsah vody: 90 %
Výživný meloun cantaloupe vás zasytí a tělu doplní pořádnou dávku vody, vitaminu A i vlákniny.
Podle studie už pouhá jedna porce melounu cantaloupe obsahuje 2 gramy vlákniny, která společně s vodou podporuje plnost a snižuje chuť k jídlu.
Sladký meloun můžete přidat do salátu, osvěžujícího smoothie, jogurtu i exotické salsy.
11. Broskev
Obsah vody: 89 %
Broskve patří mezi velmi výživné a vysoce hydratační druhy ovoce. Většinu váhy tvoří voda v kombinaci s vlákninou a důležitými vitaminy a minerálními látkami, včetně vitaminu A, vitaminu C, vitaminů skupiny B a draslíku.
Broskve chutnají výborně s jogurtem či tvarohem. Hodí se také do ovocných a zeleninových salátů. V létě je můžete zkusit ogrilovat společně s ananasem.
12. Pomeranč
Obsah vody: 88 %
Pomeranče poskytují organismu řadu zdravotních výhod. Kromě vysokého množství vody obsahují vlákninu, vitamin C a draslík posilující imunitní systém.
Studie ukázala, že jsou pomeranče bohaté také na antioxidanty včetně flavonoidů. Zabraňují poškození buněk snižováním zánětlivosti v těle.
Pomeranče jsou společně s ostatními citrusy ideální k odšťavnění. Vychutnat si je ale můžete také v ovocném salátu.
13. Bílý jogurt
Obsah vody: 88 %
Plnotučný bílý jogurt obsahuje spoustu vody i živin, které posilují zdraví. Velký význam má především vápník, fosfor a draslík – minerální látky podporující zdraví kostí.
Studie ukázala, že pravidelná konzumace jogurtu podporuje hubnutí, a to díky vysokému obsahu vody a bílkovin, které mají schopnost snižovat chuť k jídlu.
Chcete-li naplno využívat všech výhod jogurtu, jezte pouze ty neochucené bez obsahu přidaného cukru.
Kde ještě najdete spoustu vody?
Z tekutin:
- Odstředěné mléko
- Kokosové mléko
- Sójové mléko
- Polévky
Kdy a jak zvýšit příjem vody?
Dostatečnou hydrataci většinou můžete snadno udržet usrkáváním čisté vody v průběhu celého dne a konzumací vysoce hydratujících potravin. Vyšší příjem vody však potřebujete při cvičení a zvýšeném pocení, během horkých letních dnů, v případě zdravotních potíží a během těhotenství či kojení.
Optimálně hydratované tělo udržíte rovněž omezením příjmu slaných potravin, nechvalně známých odvodňujícími účinky. Patří sem hlavně jídla z rychlého občerstvení, uzená masa, konzervované potraviny a různé slané pochutiny.
Nejste si jisti, jestli pijete dost?
Zapisujte si zhruba 3 až 7 dní všechno, co sníte a vypijete. Nepřidávejte si, nesnažte se v tyto dny jíst a pít zdravěji – chovejte se stejně jako vždycky. Vás praktický lékař nebo výživový poradce váš záznam zhodnotí a doporučí další kroky.