Puriny v potravinách: Základní údaje a podrobný seznam potravin přehledně v tabulkách

Puriny jsou organické chemikálie, které se přirozeně vyskytují ve všech buňkách a v potravinách. Lidský organismus je metabolizuje na kyselinu močovou, která funguje jako důležitý antioxidant chránící cévy. Problém může nastat v případě nadměrného příjmu purinů.

Co jsou puriny a v čem spočívá riziko nadměrného příjmu

Odborně se jedná o molekuly, které tvoří atomy uhlíků a dusíků, a nachází se v DNA a RNA lidských buněk. Dělí se na dvě skupiny: endogenní puriny, kterých je většina, a exogenní puriny.

  • Endogenní puriny představují zhruba dvě třetiny všech purinů v těle. Organismus si je vytváří sám.
  • Exogenní puriny člověk přijímá z potravy. Organismus je zpracovává (metabolizuje) v rámci běžného trávicího procesu.

Při zpracování endogenních i exogenních purinů dochází ke vzniku vedlejšího produktu a to kyseliny močové. Za normálních okolností je podstatná většina (téměř 90 %) této kyseliny zpracováno ledvinami a zbytek je bez problémů vyloučen v moči a část ve stolici.

Hyperurikémie znamená vysokou hladinu kyseliny močové 

Dojde-li k narušení rovnováhy purinů způsobené jejich nadměrným příjmem, začne se v těle hromadit větší množství kyseliny močové. Tento stav je označován jako hyperurikémie.

Nejčastější příčiny zvýšení hladiny kyseliny močové:

Stav bez příznaků se nazývá asymptomatická hyperurikémie. Při odhalení hyperurikémie a především dny se doporučuje dodržovat jídelníček při prevenci a léčbě onemocnění dnou, chcete-li dietu, která omezuje nebo vylučuje potraviny obsahující větší množství purinů a preferuje spíše rostlinnou stravu.

Hyperurikémie může způsobit onemocnění a může se stát jedním z rizikových faktorů:

  • zánětlivého onemocnění kloubů zvaného dna,
  • chronického onemocnění ledvin (ledvinové kameny),
  • vysokého krevního tlaku (hypertenze),
  • srdeční choroby,
  • cukrovky (diabetes) 2. typu.

Jak se diagnostikuje a léčí hyperurikémie

V případě podezření na rozvoj dny se provádí měření kyseliny močové v krvi a moči a to na základě lékařského doporučení. Nejedná se o rutinní vyšetření. 

Při potvrzení diagnózy hyperurikémie se k léčbě využívají léky ke snížení kyseliny močové a trvalá změna životního stylu. Zejména úprava jídelníčku je zásadní krok už jenom proto, že dlouhodobé užívání těchto léků může sebou nést zdravotní rizika a vedlejší účinky, které ohrožují zdraví pacienta.

Hyperurikémie a bolestivé onemocnění dna

Hyperurikémie je jednou z příčin rozvoje dny, což je zánětlivé onemocnění zasahující klouby a zároveň rizikový faktor u kardiovaskulárních a dalších onemocnění. Často je spojována s nemocemi ledvin a metabolickým syndromem. 

Dna může vzniknout tehdy, pokud se nadbytek kyseliny močové ukládá v kloubech a vytváří krystaly uráty, které způsobují podráždění kloubů. Bolestivost, otok, zarudnutí a sílící teplo v oblasti kloubů se označuje jako vzplanutí či dnavý záchvat.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ
26 smoothie receptů na každý den!

Puriny obsahují živočišné i rostlinné produkty avšak v odlišném množství. Hladinu kyseliny močové zvyšují nejvíce:

  • potraviny živočišného původu (maso i vnitřnosti),
  • ryby, části ryby a některé mořské plody, 
  • sušené mořské řasy,
  • sladkosti a slazené nápoje,
  • alkohol: ten navíc snižuje schopnost organismu zpracovávat kyselinu močovou.

Nejlepší prevencí rozvoje dny představuje omezení denního příjmu purinů pod 400 mg.

VÍTE, CO JE PSEUDODNA? Pseudodna je nemoc s projevy podobnými dně. Její příčinou však není vysoká hladina kyseliny močové, ale krystaly fosforečnanu vápenatého.

dna
Nemoc dna bolestivě postihuje klouby.

Rozdělení potravin dle obsahu purinů do 5 tříd

Sloučenina purinu se skládá ze 4 bází:

  1. Adeninu 
  2. Guaninu 
  3. Xanthinu 
  4. Hypoxanthinu

Lidé se zvýšenou hladinou kyseliny močové v krvi by měli sledovat nejen celkové množství purinů v konzumovaných potravinách, ale především poměr jedné z klíčových bází a to hypoxanthinu. Ta je lékaři považována za jednu z hlavních příčin rozvoje hyperurikémie.

Třídy dle množství purinů: 

  1. Velmi nízká: méně než 50 mg/100 g, 
  2. Nízká: 50 až 100 mg/100 g, 
  3. Mírná: 100 až 200 mg/100 g, 
  4. Vysoká: 200 až 300 mg/100 g, 
  5. Velmi vysoká: více než 300 mg/100 g.

Pro osoby trpící hyperurikémií a dnou představují riziko potraviny už od třetí třídy.

Často konzumované potraviny rozdělené do jednotlivých tříd:

Potravina Třída dle purinů
Mouka na chléb a pečivo velmi nízká
Mouka na sladké pečivo velmi nízká
Ječmen velmi nízká
Loupaná rýže velmi nízká
Neloupaná rýže velmi nízká
Arašídy velmi nízká
Mandle velmi nízká
Hrách velmi nízká
Sójové mléko velmi nízká
Mořské řasy kombu velmi nízká
Vejce velmi nízká
Mléko a mléčné výrobky velmi nízká
Banán velmi nízká
Jahody velmi nízká
Avokádo  velmi nízká
Brambory velmi nízká
Brokolice, mrkev, okurka velmi nízká
Česnek a cibule velmi nízká
Cherry rajčata velmi nízká
Med velmi nízká
Vinná klobása velmi nízká
Květák  nízká
Hovězí jazyk nízká
Vepřová žebra  nízká
Játrová paštika nízká
Slanina nízká
Kukuřice nízka
Pohanková mouka nízká
Adzuki fazole nízká
Smažené tofu  nízká
Krevety nízká
Sušené sójové boby mírná
Lilek  mírná
Hovězí krk a ledviny mírná
Kuřecí křídla, stehna a kůže mírná
Vepřové koleno, kýta a ledviny mírná
Prosciutto mírná
Kapr mírná
Losos mírná
Pstruh mírná
Tuňák  mírná
Losos a tuňák v konzervě mírná
Sardinky  vysoká
Hovězí a vepřová játra vysoká
Petržel vysoká
Wakame řasy vysoká
Nori řasy velmi vysoká
Kuřecí játra velmi vysoká
Chlorella velmi vysoká
Sušené shiitake velmi vysoká
Mlíčí velmi vysoká
Sušený tuňák velmi vysoká
Pivní kvasnice velmi vysoká

Zdroj: českýpřehled.cz

Potraviny s vysokým obsahem purinů

Větší množství purinů najdeme v mase, rybách, mořských plodech a sušených řasách a také v uzeninách, které mají vysoký podíl nebezpečné báze hypoxanthin. Z masa je nejvhodnější vepřové. Zelenina je většinou bezpečná až na petržel, která patří do páté třídy.

Potraviny s vyšším obsahem purinů:

  • kuřecí maso,
  • vepřové maso,
  • hovězí maso,
  • ryby a některé mořské plody,
  • sušené mořské řasy,
  • uzeniny.

Kuřecí maso (ve 100 g):

Potravina Adenin Guanin Hypoxanthin Xanthin Celkem
Křídla 28,4 mg 16,6 mg 92,5 mg 137,5 mg
Prsa 20,5 mg 21,4 mg 98,4 mg 1 mg 141,2 mg
Játra 121,6 mg 151,1 mg 39,5 mg 312,2 mg

Zdroj: českýpřehled.cz

Ostatní části:

  • ledviny: 243 mg/100 g
  • srdce: 223 mg/100 g
  • paličky: 132,3 mg/100 g
  • žaludek: 130,5 mg/100 g
  • stehno: 126,5 mg/100 g
  • kůže: 104,6 mg/100 g
zdroje purinů
Velké množství purinů obsahují například drůbeží vnitřnosti.

Vepřové maso (ve 100 g)

Potravina  Adenin Guanin Hypoxanthin Xanthin Celkem
Žebra 13,5 mg 10,6 mg 51,7 mg 0 75,8 mg
Plec 17,6 mg 12,1 mg 61,2 mg 0 90,9 mg
Jazyk 24,3 mg 21,2 mg 58,5 mg 0 104 mg
Kýta 20,3 mg 15,1 mg 77,6 mg 0 113 mg
Svíčková 23 mg 15,1 mg 81,7 mg 0 119,7 mg
Ledviny 64,8 mg 77,1 mg 53,1 mg 0 195 mg
Játra 81,1 mg 102,7 mg 34 mg 66,9 mg 284,8 mg

Zdroj: českýpřehled.cz

Hovězí maso (ve 100 g)

Potravina Adenin Guanin Hypoxanthin Xanthin Celkem
Žebra 13,5 mg 7,6 mg 39,5 mg 13,7 mg 74,2 mg
Hrudí 13,5 mg 7,6 mg 49 mg 9,1 mg 79,2 mg
Plec 16,2 mg 9,1 mg 55,8 mg 9,1 mg 90,2 mg
Jazyk 24,3 mg 12,1 mg 44,9 mg 9,1 mg 90,4 mg
Ledviny 67,6 mg 63,5 mg 8,2 mg 35 mg 174,2 mg
Játra 86,5 mg 83,1 mg 50,2 mg 219,8 mg

Zdroj: českýpřehled.cz

Ryby (ve 100 g)

Potravina Adenin Guanin Hypoxanthin Xanthin Celkem
Losos 17,6 mg 10,6 mg 91,2 mg 0 mg 119,3 mg
Sleď 13,5 mg 22,7 mg 103,4 mg 139,6 mg
Kapr 16,2 mg 12,1 mg 74,9 mg 2,5 mg 150 mg
Tuňák 17,6 mg 10,6 mg 129,3 mg 0 mg 157,4 mg
Sardinka 17,6 mg 105,8 mg 87,1 mg 210,4 mg
Pstruh duhový 25,7 mg 55,9 mg 99,4 mg 216,8 mg

Zdroj: českýpřehled.cz 

Konzervované mořské plody:

  • sardinky: 399 mg/100 g
  • sleď: 378 mg/100 g
  • sardele: 246 mg/100 g
  • makrela: 246 mg/100 g
  • krevety: 234 mg/100 g
  • tuňák: 142 mg/100 g
  • ústřice: 107 mg/100 g
  • losos: 88 mg/100 g
  • mušle: 62 mg/100 g

Zdroj: nemoc-dna.eu

Uzeniny (ve 100 g)

Potravina Adenin Guanin Hypoxanthine Xanthin Celkem
Vídeňský párek 6,8 mg 6 mg 32,7 mg 45,5 mg
Slanina 12,2 mg 6,0 mg 43,6 mg 61,8 mg
Šunka od kosti 10,8 mg 7,6 mg 55,8 mg 0 mg 74,2 mg
Salám 16,2 mg 13,6 mg 83 mg 7,6 mg 120,4 mg
Prosciutto 23,4 mg 22,8 mg 92,1 mg 0 mg 138,3 mg

Zdroj: českýpřehled.cz

Sušené mořské řasy (ve 100 g)

Potravina  Adenin Guanin Hypoxanthine Xanthin Celkem
Wakame 67,7 mg 148,1 mg 46,6 mg 0 mg 262,4 mg
Nori 216 mg 299,2 mg 73,3 mg 3,2 mg 591,7 mg

Zdroj: českýpřehled.cz

Byliny a koření (ve 100 g)

Potravina Adenin Guanin Hypoxanthin Xanthin Celkem
Petržel 121,5 mg 135,1 mg 32,3 mg 0 mg 288,9 mg

Zdroj: českýpřehled.cz

Vliv vaření na množství purinů v potravinách

Vědět je třeba i  to, že hladinu volných a celkových purinových bází ve stravě zvyšuje tepelná úprava vařením. 

Obsah purinů v syrových a vařených potravinách:

Potravina Syrová Pečená
Játra 202,2 mg 236,1 mg
Steak 105,9 mg 121,0 mg
Treska 101,7 mg 118,7 mg

Zdroj: nemoc-dna.eu

potraviny s obsahem purinů
Pečená treska obsahuje více purinů než syrová.

Alkoholické nápoje

Rizikové mohou být i nápoje, konkrétně alkohol, který je bohatým zdrojem purinů. Výjimkou je pouze pivo a to nejlépe domácí výroby.

Obsahu purinů v pivu (v 1 l):

  • tradiční britské pivo: 20,3 až 27,5 mg
  • Guinness pivo: 23,8 mg
  • ležák: 17,7 mg
  • domácí pivo: 3,9 mg

Potraviny s nízkým obsahem purinů

Z hlediska obsahu purinů není maso, vnitřnosti, ale ani některé ryby a mořské plody součástí purinové diety. Osobám s vysokou hladinou kyseliny močové prospívá jídelníček založený primárně na rostlinné stravě.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Nemoc dna a její příznaky: Jak je porazit?

Mezi potraviny s nižším obsahem purinů patří:

Obiloviny (ve 100 g)

Potravina Adenin Guanin Hypoxanthin Xanthin Celkem
Mouka na chléb a pečivo 12,2 mg 13,6 mg 0 mg 0 mg 30,3 mg
Bílá rýže (loupaná) 10,8 mg 15,1 mg 0 mg 0 mg 30,3 mg
Celozrnná rýže (neloupaná) 16,2 mg 21,2 mg 0 mg 0 mg 37,4 mg
Ječmen 21,6 mg 22,7 mg 0 mg 0 mg 44,3 mg
Pohanková mouka 35,1 mg 40,8 mg 0 mg 0 mg 75,9 mg

Zdroj: českýpřehled.cz

Luštěniny (ve 100 g)

Potravina Adenin Guanin Hypoxanthin Xanthin Celkem
Hrách 9,8 mg 12,1 mg 0 mg 18,8 mg
Adzuki 33,8 mg 43,8 mg 0 mg 0 mg 77,6 mg

Zdroj: českýpřehled.cz

Ostatní luštěniny (ve 100 g)

  • hrášek: 230 mg
  • čočka: 222  mg
  • bílé fazole: 202 mg
  • pinto fazole: 171 mg
  • červené fazole: 162 mg

Zdroj: nemoc-dna.eu

Zelenina a ovoce (ve 100 g)

Potravina Adenin Guanin Hypoxanthin Xanthin Celkem
Brambory 2,1 mg 4,2 mg 0,2 mg 0 mg 6,5 mg
Avokádo 10,6 mg 7,5 mg 0,3 mg 0 mg 18,4 mg
Cherry rajčata 1,6 mg 1,5 mg 0 mg 0 mg 3,1 mg
Lilek 11 mg 31,6 mg 6,6 mg 1,6 mg 50,7 mg
Špenátové listy 29,8 mg 13,8 mg 0 mg 7,7 mg 51,4 mg
Chřest (horní část) 20,7 mg 30,5 mg 3,8 mg 0,3 mg 55,3 mg
Květák 27 mg 30,2 mg 0 mg 57,2 mg
Mrkev 0,7 mg 1,4 mg 0 mg 0 mg 2,2 mg
Salátová okurka 4,2 mg 5,0 mg 0,1 mg 0,1 mg 9,4 mg
Brokolice 25,1 mg 33,9 mg 5,7 mg 5,3 mg 81,8 mg
Cibule 1 mg 1,1, mg 0,1 mg 0 mg 2,3 mg
Česnek 6,0 mg 6,9 mg 3,4 mg 0,7 mg 17 mg
Špenát 29,8 mg 13,8 mg 0 mg 7,7 mg 51,4 mg
Banán 1,2 mg 1,7 mg 0,1 mg 0 mg 3 mg
Jahody 0,5 mg 1,2 mg 0,5 mg 0 mg 2,1 mg

Zdroj: českýpřehled.cz

Byliny a koření (ve 100 g)

Potravina Adenin Guanin Hypoxanthin Xanthin Celkem
Zázvor 0,4 mg 1,4 mg 0 mg 0,5 mg 2,3 mg
Zelený pepř 15,9 mg 35,5 mg 7 mg 10,7 mg 79,8 mg

Zdroj: českýpřehled.cz

Ořechy (ve 100 g)

Potravina Adenin Guanin Hypoxanthin Xanthin Celkem
Mandle 13,6 mg 13,8 mg 2,3 mg 1,7 mg 31,4 mg
Arašídy 18,9 mg 28,6 mg 0 mg 1,6 mg 49,1 mg

Zdroj: českýpřehled.cz

Sójové výrobky (ve 100 g)

Potravina Adenin Guanin Hypoxanthin Xanthin Celkem
Tofu 7,6 mg 11,2 mg 0,5 mg 0,7 mg 20 mg
Sójové mléko 7,7 mg 11,7 mg 2,5 mg 0 mg 22 mg
Sója (sušená) 74,3 mg 98,2 mg 0 mg 0 mg 172,5 mg
Sójové boby 74,3 mg 98,2 mg 0 mg 0 mg 172,5 mg

Zdroj: českýpřehled.cz

Vajíčka (ve 100 g)

Potravina Adenin Guanin Hypoxanthin Xanthin Celkem
Křepelčí 0 mg 0 mg 0 mg
Slepičí 0 mg 0 mg 0 mg 0 mg

Zdroj: českýpřehled.cz

Mléčné produkty – kravské (ve 100 g)

Potravina Adenin Guanin Hypoxanthin Xanthin Celkem
Jogurt 1,4 mg 2,1 mg 1,5 mg 0,2 mg 5,2 mg
Mléko 0 mg 0 mg 0 mg 0 mg 0 mg
Sýr 2,7 mg 3 mg 0 mg 0 mg 5,7 mg

Zdroj: českýpřehled.cz

Ryby, části ryb a mořské plody (ve 100 g)

Potravina Adenin Guanin Hypoxanthin Xanthin Celkem
Kapr 16,2 mg 12,1 mg 103,2 mg 126,1 mg
Mořský ďas 17,5 mg 19,5 mg 32,6 mg 0,5 mg 70 mg
Kaviár 7,5 mg 46,1 mg 39,4 mg 1,7 mg 94,7 mg
Krevety 8,3 mg 16,4 mg 28,7 mg 0 mg 64 mg

Zdroj: českýpřehled.cz

Sušené mořské řasy (ve 100 g)

Potravina Adenin Guanin Hypoxanthin Xanthin Celkem
Kombu 18 mg 21,8 mg 4,7 mg 1,9 mg 54,5 mg

Zdroj: českýpřehled.cz

Obsahu purinů v ostatních potravinách

Pro zajímavost si uvedeme množství purinů také ve vybraném koření, dochucovadlech, omáčkách a podobně.

  • grilovací omáčka: 14,9  mg
  • ústřicová omáčka: 134,4 mg
  • rýžové otruby: 100,2 mg
  • tmavá sójová omáčka: 45,2 mg
  • světlá sójová omáčka: 55,3 mg
  • pivní kvasnice: 2 995,7 mg
  • spirulina: 1 076,8 mg
  • chlorella: 3 182,7 mg

Zdroj: Nemoc-dna.eu

PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Ukázkový jídelníček proti dně I.

Závěrečné shrnutí: Nejrizikovější jsou potraviny obsahující nad 200 mg purinů na 100 gramů

Zapamatujte si, že:

  • Při zvýšené hladině kyseliny močové či vyššímu riziku z důvodu rodinné anamnézy se vyhýbejte potravinám, které obsahují více než 200 mg purinů na 100 gramů.
  • Sledujte rovněž množství problematického hypoxanthinu, který se vyskytuje i u jinak dietního kuřecího masa a ryb. 
  • Ryb se nemusíte zříkat úplně. Vhodné jsou například ryby s vyšším obsahem báze guanin, která naopak riziko rozvoje dny zahání. Ale ani v tomto případě to s konzumací raději nepřehánějte.
  • Mléčné výrobky, obiloviny, luštěniny a podstatná většina druhů zeleniny naopak patří k nízko-purinovým potravinám, které jsou v boji proti dně užitečné.

K článku nás inspiroval: Biological and Pharmaceutical Bulletin

reklama
Popis

Snižte riziko dnavých záchvatů úpravou stravy

Rezervujte si nezávaznou konzultaci s výživovým poradcem, na které získáte:

  • Diagnostiku těla na přístroji typu InBody / Tanita
  • Posouzení jídelníčku a tipy, jak ho upravit, aby obsahoval méně purinů
  • Doporučení, co dělat pro snížení množství kyseliny močové v krvi
  • Návrh dalšího postupu pro snížení rizika projevů dny (degenerace kloubů, problémy s ledvinami, nadýmání, průjmy, pálení žáhy, pálení v konečníku, bolesti hlavy a svalů, atd.) úpravou stravy
  • Pomohli jsme lidem, jako jste vy. Podívejte se na jejich proměny
  • Rezervujte si konzultaci dnes a získejte 2 kuchařky plné zdravých receptů zdarma
 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.

Monika Šaríková

Monika Šaríková

Když jsem před léty studovala historii a literaturu, nenapadlo by mě, že se nakonec budu živit psaním. Jednoznačně nejradši se věnuji psaní o zdravém životním stylu. Miluji dobré jídlo, ráda vařím, ujetá jsem zejména na českou a asijskou kuchyni, zbožňuji přírodu a pohyb. Mezi mé velké sportovní lásky patří zejména běh, kolo, turistika a jóga :). Nově jsem kromě textařky také funkční trenérkou.