Puriny jsou organické chemikálie, které se přirozeně vyskytují ve všech buňkách a v potravinách. Lidský organismus je metabolizuje na kyselinu močovou, která funguje jako důležitý antioxidant chránící cévy. Problém může nastat v případě nadměrného příjmu purinů.
Obsah článku:
Co jsou puriny a v čem spočívá riziko nadměrného příjmu
Odborně se jedná o molekuly, které tvoří atomy uhlíků a dusíků, a nachází se v DNA a RNA lidských buněk. Dělí se na dvě skupiny: endogenní puriny, kterých je většina, a exogenní puriny.
- Endogenní puriny představují zhruba dvě třetiny všech purinů v těle. Organismus si je vytváří sám.
- Exogenní puriny člověk přijímá z potravy. Organismus je zpracovává (metabolizuje) v rámci běžného trávicího procesu.
Při zpracování endogenních i exogenních purinů dochází ke vzniku vedlejšího produktu a to kyseliny močové. Za normálních okolností je podstatná většina (téměř 90 %) této kyseliny zpracováno ledvinami a zbytek je bez problémů vyloučen v moči a část ve stolici.
Hyperurikémie znamená vysokou hladinu kyseliny močové
Dojde-li k narušení rovnováhy purinů způsobené jejich nadměrným příjmem, začne se v těle hromadit větší množství kyseliny močové. Tento stav je označován jako hyperurikémie.
Nejčastější příčiny zvýšení hladiny kyseliny močové:
- nadměrná konzumace potravin s vysokým obsahem purinů,
- špatná funkce ledvin, které nejsou schopny zpracovat kyselinu močovou.
Stav bez příznaků se nazývá asymptomatická hyperurikémie. Při odhalení hyperurikémie a především dny se doporučuje dodržovat jídelníček při prevenci a léčbě onemocnění dnou, chcete-li dietu, která omezuje nebo vylučuje potraviny obsahující větší množství purinů a preferuje spíše rostlinnou stravu.
Hyperurikémie může způsobit onemocnění a může se stát jedním z rizikových faktorů:
- zánětlivého onemocnění kloubů zvaného dna,
- chronického onemocnění ledvin (ledvinové kameny),
- vysokého krevního tlaku (hypertenze),
- srdeční choroby,
- cukrovky (diabetes) 2. typu.
Jak se diagnostikuje a léčí hyperurikémie
V případě podezření na rozvoj dny se provádí měření kyseliny močové v krvi a moči a to na základě lékařského doporučení. Nejedná se o rutinní vyšetření.
Při potvrzení diagnózy hyperurikémie se k léčbě využívají léky ke snížení kyseliny močové a trvalá změna životního stylu. Zejména úprava jídelníčku je zásadní krok už jenom proto, že dlouhodobé užívání těchto léků může sebou nést zdravotní rizika a vedlejší účinky, které ohrožují zdraví pacienta.
Hyperurikémie a bolestivé onemocnění dna
Hyperurikémie je jednou z příčin rozvoje dny, což je zánětlivé onemocnění zasahující klouby a zároveň rizikový faktor u kardiovaskulárních a dalších onemocnění. Často je spojována s nemocemi ledvin a metabolickým syndromem.
Dna může vzniknout tehdy, pokud se nadbytek kyseliny močové ukládá v kloubech a vytváří krystaly uráty, které způsobují podráždění kloubů. Bolestivost, otok, zarudnutí a sílící teplo v oblasti kloubů se označuje jako vzplanutí či dnavý záchvat.
Puriny obsahují živočišné i rostlinné produkty avšak v odlišném množství. Hladinu kyseliny močové zvyšují nejvíce:
- potraviny živočišného původu (maso i vnitřnosti),
- ryby, části ryby a některé mořské plody,
- sušené mořské řasy,
- sladkosti a slazené nápoje,
- alkohol: ten navíc snižuje schopnost organismu zpracovávat kyselinu močovou.
Nejlepší prevencí rozvoje dny představuje omezení denního příjmu purinů pod 400 mg.
VÍTE, CO JE PSEUDODNA? Pseudodna je nemoc s projevy podobnými dně. Její příčinou však není vysoká hladina kyseliny močové, ale krystaly fosforečnanu vápenatého.
Rozdělení potravin dle obsahu purinů do 5 tříd
Sloučenina purinu se skládá ze 4 bází:
- Adeninu
- Guaninu
- Xanthinu
- Hypoxanthinu
Lidé se zvýšenou hladinou kyseliny močové v krvi by měli sledovat nejen celkové množství purinů v konzumovaných potravinách, ale především poměr jedné z klíčových bází a to hypoxanthinu. Ta je lékaři považována za jednu z hlavních příčin rozvoje hyperurikémie.
Třídy dle množství purinů:
- Velmi nízká: méně než 50 mg/100 g,
- Nízká: 50 až 100 mg/100 g,
- Mírná: 100 až 200 mg/100 g,
- Vysoká: 200 až 300 mg/100 g,
- Velmi vysoká: více než 300 mg/100 g.
Pro osoby trpící hyperurikémií a dnou představují riziko potraviny už od třetí třídy.
Často konzumované potraviny rozdělené do jednotlivých tříd:
Potravina | Třída dle purinů |
Mouka na chléb a pečivo | velmi nízká |
Mouka na sladké pečivo | velmi nízká |
Ječmen | velmi nízká |
Loupaná rýže | velmi nízká |
Neloupaná rýže | velmi nízká |
Arašídy | velmi nízká |
Mandle | velmi nízká |
Hrách | velmi nízká |
Sójové mléko | velmi nízká |
Mořské řasy kombu | velmi nízká |
Vejce | velmi nízká |
Mléko a mléčné výrobky | velmi nízká |
Banán | velmi nízká |
Jahody | velmi nízká |
Avokádo | velmi nízká |
Brambory | velmi nízká |
Brokolice, mrkev, okurka | velmi nízká |
Česnek a cibule | velmi nízká |
Cherry rajčata | velmi nízká |
Med | velmi nízká |
Vinná klobása | velmi nízká |
Květák | nízká |
Hovězí jazyk | nízká |
Vepřová žebra | nízká |
Játrová paštika | nízká |
Slanina | nízká |
Kukuřice | nízka |
Pohanková mouka | nízká |
Adzuki fazole | nízká |
Smažené tofu | nízká |
Krevety | nízká |
Sušené sójové boby | mírná |
Lilek | mírná |
Hovězí krk a ledviny | mírná |
Kuřecí křídla, stehna a kůže | mírná |
Vepřové koleno, kýta a ledviny | mírná |
Prosciutto | mírná |
Kapr | mírná |
Losos | mírná |
Pstruh | mírná |
Tuňák | mírná |
Losos a tuňák v konzervě | mírná |
Sardinky | vysoká |
Hovězí a vepřová játra | vysoká |
Petržel | vysoká |
Wakame řasy | vysoká |
Nori řasy | velmi vysoká |
Kuřecí játra | velmi vysoká |
Chlorella | velmi vysoká |
Sušené shiitake | velmi vysoká |
Mlíčí | velmi vysoká |
Sušený tuňák | velmi vysoká |
Pivní kvasnice | velmi vysoká |
Zdroj: českýpřehled.cz
Potraviny s vysokým obsahem purinů
Větší množství purinů najdeme v mase, rybách, mořských plodech a sušených řasách a také v uzeninách, které mají vysoký podíl nebezpečné báze hypoxanthin. Z masa je nejvhodnější vepřové. Zelenina je většinou bezpečná až na petržel, která patří do páté třídy.
Potraviny s vyšším obsahem purinů:
- kuřecí maso,
- vepřové maso,
- hovězí maso,
- ryby a některé mořské plody,
- sušené mořské řasy,
- uzeniny.
Kuřecí maso (ve 100 g):
Potravina | Adenin | Guanin | Hypoxanthin | Xanthin | Celkem |
---|---|---|---|---|---|
Křídla | 28,4 mg | 16,6 mg | 92,5 mg | – | 137,5 mg |
Prsa | 20,5 mg | 21,4 mg | 98,4 mg | 1 mg | 141,2 mg |
Játra | 121,6 mg | 151,1 mg | – | 39,5 mg | 312,2 mg |
Zdroj: českýpřehled.cz
Ostatní části:
- ledviny: 243 mg/100 g
- srdce: 223 mg/100 g
- paličky: 132,3 mg/100 g
- žaludek: 130,5 mg/100 g
- stehno: 126,5 mg/100 g
- kůže: 104,6 mg/100 g
Vepřové maso (ve 100 g)
Potravina | Adenin | Guanin | Hypoxanthin | Xanthin | Celkem |
Žebra | 13,5 mg | 10,6 mg | 51,7 mg | 0 | 75,8 mg |
Plec | 17,6 mg | 12,1 mg | 61,2 mg | 0 | 90,9 mg |
Jazyk | 24,3 mg | 21,2 mg | 58,5 mg | 0 | 104 mg |
Kýta | 20,3 mg | 15,1 mg | 77,6 mg | 0 | 113 mg |
Svíčková | 23 mg | 15,1 mg | 81,7 mg | 0 | 119,7 mg |
Ledviny | 64,8 mg | 77,1 mg | 53,1 mg | 0 | 195 mg |
Játra | 81,1 mg | 102,7 mg | 34 mg | 66,9 mg | 284,8 mg |
Zdroj: českýpřehled.cz
Hovězí maso (ve 100 g)
Potravina | Adenin | Guanin | Hypoxanthin | Xanthin | Celkem |
Žebra | 13,5 mg | 7,6 mg | 39,5 mg | 13,7 mg | 74,2 mg |
Hrudí | 13,5 mg | 7,6 mg | 49 mg | 9,1 mg | 79,2 mg |
Plec | 16,2 mg | 9,1 mg | 55,8 mg | 9,1 mg | 90,2 mg |
Jazyk | 24,3 mg | 12,1 mg | 44,9 mg | 9,1 mg | 90,4 mg |
Ledviny | 67,6 mg | 63,5 mg | 8,2 mg | 35 mg | 174,2 mg |
Játra | 86,5 mg | 83,1 mg | – | 50,2 mg | 219,8 mg |
Zdroj: českýpřehled.cz
Ryby (ve 100 g)
Potravina | Adenin | Guanin | Hypoxanthin | Xanthin | Celkem |
Losos | 17,6 mg | 10,6 mg | 91,2 mg | 0 mg | 119,3 mg |
Sleď | 13,5 mg | 22,7 mg | 103,4 mg | – | 139,6 mg |
Kapr | 16,2 mg | 12,1 mg | 74,9 mg | 2,5 mg | 150 mg |
Tuňák | 17,6 mg | 10,6 mg | 129,3 mg | 0 mg | 157,4 mg |
Sardinka | 17,6 mg | 105,8 mg | 87,1 mg | – | 210,4 mg |
Pstruh duhový | 25,7 mg | 55,9 mg | 99,4 mg | – | 216,8 mg |
Zdroj: českýpřehled.cz
Konzervované mořské plody:
- sardinky: 399 mg/100 g
- sleď: 378 mg/100 g
- sardele: 246 mg/100 g
- makrela: 246 mg/100 g
- krevety: 234 mg/100 g
- tuňák: 142 mg/100 g
- ústřice: 107 mg/100 g
- losos: 88 mg/100 g
- mušle: 62 mg/100 g
Zdroj: nemoc-dna.eu
Uzeniny (ve 100 g)
Potravina | Adenin | Guanin | Hypoxanthine | Xanthin | Celkem |
Vídeňský párek | 6,8 mg | 6 mg | 32,7 mg | – | 45,5 mg |
Slanina | 12,2 mg | 6,0 mg | 43,6 mg | – | 61,8 mg |
Šunka od kosti | 10,8 mg | 7,6 mg | 55,8 mg | 0 mg | 74,2 mg |
Salám | 16,2 mg | 13,6 mg | 83 mg | 7,6 mg | 120,4 mg |
Prosciutto | 23,4 mg | 22,8 mg | 92,1 mg | 0 mg | 138,3 mg |
Zdroj: českýpřehled.cz
Sušené mořské řasy (ve 100 g)
Potravina | Adenin | Guanin | Hypoxanthine | Xanthin | Celkem |
Wakame | 67,7 mg | 148,1 mg | 46,6 mg | 0 mg | 262,4 mg |
Nori | 216 mg | 299,2 mg | 73,3 mg | 3,2 mg | 591,7 mg |
Zdroj: českýpřehled.cz
Byliny a koření (ve 100 g)
Potravina | Adenin | Guanin | Hypoxanthin | Xanthin | Celkem |
Petržel | 121,5 mg | 135,1 mg | 32,3 mg | 0 mg | 288,9 mg |
Zdroj: českýpřehled.cz
Vliv vaření na množství purinů v potravinách
Vědět je třeba i to, že hladinu volných a celkových purinových bází ve stravě zvyšuje tepelná úprava vařením.
Obsah purinů v syrových a vařených potravinách:
Potravina | Syrová | Pečená |
Játra | 202,2 mg | 236,1 mg |
Steak | 105,9 mg | 121,0 mg |
Treska | 101,7 mg | 118,7 mg |
Zdroj: nemoc-dna.eu
Alkoholické nápoje
Rizikové mohou být i nápoje, konkrétně alkohol, který je bohatým zdrojem purinů. Výjimkou je pouze pivo a to nejlépe domácí výroby.
Obsahu purinů v pivu (v 1 l):
- tradiční britské pivo: 20,3 až 27,5 mg
- Guinness pivo: 23,8 mg
- ležák: 17,7 mg
- domácí pivo: 3,9 mg
Potraviny s nízkým obsahem purinů
Z hlediska obsahu purinů není maso, vnitřnosti, ale ani některé ryby a mořské plody součástí purinové diety. Osobám s vysokou hladinou kyseliny močové prospívá jídelníček založený primárně na rostlinné stravě.
Mezi potraviny s nižším obsahem purinů patří:
Obiloviny (ve 100 g)
Potravina | Adenin | Guanin | Hypoxanthin | Xanthin | Celkem |
Mouka na chléb a pečivo | 12,2 mg | 13,6 mg | 0 mg | 0 mg | 30,3 mg |
Bílá rýže (loupaná) | 10,8 mg | 15,1 mg | 0 mg | 0 mg | 30,3 mg |
Celozrnná rýže (neloupaná) | 16,2 mg | 21,2 mg | 0 mg | 0 mg | 37,4 mg |
Ječmen | 21,6 mg | 22,7 mg | 0 mg | 0 mg | 44,3 mg |
Pohanková mouka | 35,1 mg | 40,8 mg | 0 mg | 0 mg | 75,9 mg |
Zdroj: českýpřehled.cz
Luštěniny (ve 100 g)
Potravina | Adenin | Guanin | Hypoxanthin | Xanthin | Celkem |
Hrách | 9,8 mg | 12,1 mg | 0 mg | – | 18,8 mg |
Adzuki | 33,8 mg | 43,8 mg | 0 mg | 0 mg | 77,6 mg |
Zdroj: českýpřehled.cz
Ostatní luštěniny (ve 100 g)
- hrášek: 230 mg
- čočka: 222 mg
- bílé fazole: 202 mg
- pinto fazole: 171 mg
- červené fazole: 162 mg
Zdroj: nemoc-dna.eu
Zelenina a ovoce (ve 100 g)
Potravina | Adenin | Guanin | Hypoxanthin | Xanthin | Celkem |
Brambory | 2,1 mg | 4,2 mg | 0,2 mg | 0 mg | 6,5 mg |
Avokádo | 10,6 mg | 7,5 mg | 0,3 mg | 0 mg | 18,4 mg |
Cherry rajčata | 1,6 mg | 1,5 mg | 0 mg | 0 mg | 3,1 mg |
Lilek | 11 mg | 31,6 mg | 6,6 mg | 1,6 mg | 50,7 mg |
Špenátové listy | 29,8 mg | 13,8 mg | 0 mg | 7,7 mg | 51,4 mg |
Chřest (horní část) | 20,7 mg | 30,5 mg | 3,8 mg | 0,3 mg | 55,3 mg |
Květák | 27 mg | 30,2 mg | – | 0 mg | 57,2 mg |
Mrkev | 0,7 mg | 1,4 mg | 0 mg | 0 mg | 2,2 mg |
Salátová okurka | 4,2 mg | 5,0 mg | 0,1 mg | 0,1 mg | 9,4 mg |
Brokolice | 25,1 mg | 33,9 mg | 5,7 mg | 5,3 mg | 81,8 mg |
Cibule | 1 mg | 1,1, mg | 0,1 mg | 0 mg | 2,3 mg |
Česnek | 6,0 mg | 6,9 mg | 3,4 mg | 0,7 mg | 17 mg |
Špenát | 29,8 mg | 13,8 mg | 0 mg | 7,7 mg | 51,4 mg |
Banán | 1,2 mg | 1,7 mg | 0,1 mg | 0 mg | 3 mg |
Jahody | 0,5 mg | 1,2 mg | 0,5 mg | 0 mg | 2,1 mg |
Zdroj: českýpřehled.cz
Byliny a koření (ve 100 g)
Potravina | Adenin | Guanin | Hypoxanthin | Xanthin | Celkem |
Zázvor | 0,4 mg | 1,4 mg | 0 mg | 0,5 mg | 2,3 mg |
Zelený pepř | 15,9 mg | 35,5 mg | 7 mg | 10,7 mg | 79,8 mg |
Zdroj: českýpřehled.cz
Ořechy (ve 100 g)
Potravina | Adenin | Guanin | Hypoxanthin | Xanthin | Celkem |
Mandle | 13,6 mg | 13,8 mg | 2,3 mg | 1,7 mg | 31,4 mg |
Arašídy | 18,9 mg | 28,6 mg | 0 mg | 1,6 mg | 49,1 mg |
Zdroj: českýpřehled.cz
Sójové výrobky (ve 100 g)
Potravina | Adenin | Guanin | Hypoxanthin | Xanthin | Celkem |
Tofu | 7,6 mg | 11,2 mg | 0,5 mg | 0,7 mg | 20 mg |
Sójové mléko | 7,7 mg | 11,7 mg | 2,5 mg | 0 mg | 22 mg |
Sója (sušená) | 74,3 mg | 98,2 mg | 0 mg | 0 mg | 172,5 mg |
Sójové boby | 74,3 mg | 98,2 mg | 0 mg | 0 mg | 172,5 mg |
Zdroj: českýpřehled.cz
Vajíčka (ve 100 g)
Potravina | Adenin | Guanin | Hypoxanthin | Xanthin | Celkem |
Křepelčí | 0 mg | – | 0 mg | – | 0 mg |
Slepičí | 0 mg | – | 0 mg | 0 mg | 0 mg |
Zdroj: českýpřehled.cz
Mléčné produkty – kravské (ve 100 g)
Potravina | Adenin | Guanin | Hypoxanthin | Xanthin | Celkem |
---|---|---|---|---|---|
Jogurt | 1,4 mg | 2,1 mg | 1,5 mg | 0,2 mg | 5,2 mg |
Mléko | 0 mg | 0 mg | 0 mg | 0 mg | 0 mg |
Sýr | 2,7 mg | 3 mg | 0 mg | 0 mg | 5,7 mg |
Zdroj: českýpřehled.cz
Ryby, části ryb a mořské plody (ve 100 g)
Potravina | Adenin | Guanin | Hypoxanthin | Xanthin | Celkem |
---|---|---|---|---|---|
Kapr | 16,2 mg | 12,1 mg | – | 103,2 mg | 126,1 mg |
Mořský ďas | 17,5 mg | 19,5 mg | 32,6 mg | 0,5 mg | 70 mg |
Kaviár | 7,5 mg | 46,1 mg | 39,4 mg | 1,7 mg | 94,7 mg |
Krevety | 8,3 mg | 16,4 mg | 28,7 mg | 0 mg | 64 mg |
Zdroj: českýpřehled.cz
Sušené mořské řasy (ve 100 g)
Potravina | Adenin | Guanin | Hypoxanthin | Xanthin | Celkem |
---|---|---|---|---|---|
Kombu | 18 mg | 21,8 mg | 4,7 mg | 1,9 mg | 54,5 mg |
Zdroj: českýpřehled.cz
Obsahu purinů v ostatních potravinách
Pro zajímavost si uvedeme množství purinů také ve vybraném koření, dochucovadlech, omáčkách a podobně.
- grilovací omáčka: 14,9 mg
- ústřicová omáčka: 134,4 mg
- rýžové otruby: 100,2 mg
- tmavá sójová omáčka: 45,2 mg
- světlá sójová omáčka: 55,3 mg
- pivní kvasnice: 2 995,7 mg
- spirulina: 1 076,8 mg
- chlorella: 3 182,7 mg
Zdroj: Nemoc-dna.eu
Závěrečné shrnutí: Nejrizikovější jsou potraviny obsahující nad 200 mg purinů na 100 gramů
Zapamatujte si, že:
- Při zvýšené hladině kyseliny močové či vyššímu riziku z důvodu rodinné anamnézy se vyhýbejte potravinám, které obsahují více než 200 mg purinů na 100 gramů.
- Sledujte rovněž množství problematického hypoxanthinu, který se vyskytuje i u jinak dietního kuřecího masa a ryb.
- Ryb se nemusíte zříkat úplně. Vhodné jsou například ryby s vyšším obsahem báze guanin, která naopak riziko rozvoje dny zahání. Ale ani v tomto případě to s konzumací raději nepřehánějte.
- Mléčné výrobky, obiloviny, luštěniny a podstatná většina druhů zeleniny naopak patří k nízko-purinovým potravinám, které jsou v boji proti dně užitečné.
K článku nás inspiroval: Biological and Pharmaceutical Bulletin