Protikvasinková dieta brání přemnožení kvasinek, obnovuje mikrobiom a posiluje imunitní systém

Víte, jaké recepty se hodí do protikvasinkové diety? S čím vším vám může pomoci? Projděte si návrh, jak upravit jídelníček pro obnovu přirozené rovnováhy ve střevech. Vzroste vaše imunita vůči kvasinkovým infekcím a možná odezní i únava, trávicí potíže, kožní problémy a jiné.

Základní principy protikvasinkové diety

  • Klade důraz na příjem potravin, jež obnovují zdravý mikrobiom, a omezuje potraviny podporujících růst kvasinek.
  • Omezení některých potravin může zpomalit přemnožení kvasinek, obnovit přirozenou rovnováhu střevního prostředí a snížit náchylnost k kvasinkovým infekcím.
  • Základ protikvasinkové diety tvoří čerstvá zelenina, kvalitní bílkoviny, komplexní sacharidy, zdravé tuky a přírodní probiotika podporující střevní mikroflóru. 
  • Jídelníček podle kvasinkové diety je lehký, pestrý a zdravý. Hodí se i pro dlouhodobé dodržování.

Co si o protikvasinkové dietě myslí naše nutriční terapeutka Mgr. Daniela Krčová? 

Protikvasinková dieta může být účinným nástrojem pro léčbu kvasinkové infekce a zlepšování zdraví. Není nijak drastická, naopak je nutričně vyvážená a lze si podle ní sestavit pestrý jídelníček. 

V článku se dozvíte, co je protikvasinková dieta, komu může pomoci a jak se drží. Je-li však vaším největším problémem nadváha a přejete si zdravě zhubnout a naučit se lépe jíst a celkově žít zdravěji dlouhodobě, doporučujeme vám navštívit odborníka na výživu s ohledem na závažnost vašich potíží: nutričního terapeuta, nutričního specialistu, dietologa či obezitologa

Spoustu užitečných informací týkajících se hubnutí a zdravého životního stylu obecně najdete na našich stránkách Bezhladoveni.cz.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Nutriční terapeut a specialista poradí s hubnutím i zdravým jídelníčkem: Jak si správně vybrat?

Co je protikvasinková dieta

Kvasinky, zejména druh Candida Albicans, jsou přirozenou součástí lidského mikrobiomu a v malém množství jsou pro udržení zdravého organismu nezbytné. Candida se v lidském těle nachází v trávicím traktu, v ústech a u žen také v pochvě, kde udržuje přirozenou mikroflóru.

Pokud se však následkem některých faktorů kvasinky v organismu přemnoží, může dojít ke vzniku kvasinkové infekce (také kandidózy či mykózy), která může vyvolat různé potíže jako nadměrnou únavu, vaginální mykózu, zápach z úst, trávicí obtíže, kožní problémy a další. Některé osoby, ženy více než muži, mohou být k nadměrnému množení kvasinek a tudíž i kvasinkovým infekcím náchylnější. 

Jaké faktory mohou mít za následek nadměrný růst kvasinek:

  • vysoký příjem sladkostí: kvasinky jednoduchý a rafinovaný cukr doslova milují a pokud jej mají dostatek, množí se o sto šest, což není ku prospěchu zdravého mikrobiomu,
  • nadměrný, dlouhodobý až chronický stres: velké množství stresu prokazatelně oslabuje imunitní systém, narušuje střevní mikrobiom a zvyšuje náchylnost k různým nemocem a infekcím, včetně těch vyvolaných kvasinkami,
  • snížená a oslabená imunita: osoby s oslabeným imunitním systémem jsou k přemnožení kvasinek opět náchylnější,
  • hormonální změny a hormonální nerovnováha: zejména ženy bývají ke kvasinkovým infekcím náchylnější kvůli častějším hormonálním změnám během období dospívání, těhotenství, menopauzy apod.,
  • nadužívání antibiotik: antibiotika ničí bakterie bez rozdílu, zda jsou škodlivé nebo prospěšné, a jejich časté užívání likviduje i tzv. hodné bakterie a narušuje mikrobiom,
  • dále také kouření a nadměrné pití alkoholu či časté střídání sexuálních partnerů.
oslabená imunita

V případě častějších a opakovaných problémů s kvasinkovými infekcemi může pomoci protikvasinková dieta. Tato dieta se soustředí na omezení příjmu potravin, které v těle nastolují prostředí umožňující nadměrné množení kvasinek. Dieta usiluje o zpomalení jejich růstu, udržování správného množství kvasinek v těle a tím pádem o obnovení zdravé střevní mikroflóry a současně zlepšení celkového zdraví.

Hlavní principy protikvasinkové diety

  • Přemnožení kvasinek může vést ke vzniku zdravotních potíží a onemocnění. Cílem protikvasinkové diety je proto upravit stravu tak, aby obsahovala minimum potravin vytvářejících prostředí, které nadměrné množení kvasinek podporuje.
  • Dlouhodobým cílem diety je pomocí pestré a vyvážené stravy obnovit zdravý mikrobiom a poté jej udržovat v kondici bez rizika přemnožení kvasinek, které jsou jinak zdraví prospěšné.
  • Jelikož se kvasinky živí primárně cukrem, je zásadní v jídelníčku omezit potraviny, které jsou na jednoduché cukry obzvláště bohaté. Především sladkosti, cukrovinky, ale také výrobky z bílé mouky a alkohol.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Chipsy, hranolky, smažák, Nutella a další: Jak zahnat chutě na sladké, slané a tučné potraviny?

Protikvasinková dieta a co (ne)jíst

Většina diet rozděluje potraviny na vhodné a méně vhodné. Některé diety jsou přísné hodně, jiné méně. Některé nediktují vůbec nic, ale pouze doporučují. Protikvasinková dieta představuje variantu pestrého jídelníčku, která pouze omezuje příjem potravin obecně považovaných za méně zdravé. Potraviny v rámci protikvasinkové diety můžeme rozdělit na vhodné a doporučené a na ty, jejichž příjem je vhodné redukovat na minimum. 

Doporučené potraviny

  • Zelenina: mrkev, zelí, brokolice, špenát, řapíkatý celer, paprika, rajčata, česnek, cibule, batáty, křen,
  • Méně sladké druhy ovoce: spíše nakyslé druhy jako maliny, ostružiny, rybíz, borůvky, třešně, angrešt a podobně,
  • Maso a ryby, vejce: libové druhy masa s nižším obsahem tuku (drůbeží, skopové, telecí, libové hovězí, králičí), sladkovodní a mořské ryby,
  • Mléčné výrobky: nejlépe zakysané produkty (jogurty, kefíry apod.), neslazené a neochucené,
  • Fermentované potraviny: kysané zelí, kimchi, kombucha a další,
  • Luštěniny: fazole, čočka, hrách, cizrna, sója (tempeh, tofu),
  • Obiloviny: různé druhy nejlépe v celozrnné formě, jáhly, pohanka, quinoa,
  • Byliny a koření: kurkuma, zázvor, tymián, oregano, ostropestřec mariánský, skořice a další,
  • Zdravé tuky: v rozumném množství rostlinné oleje i živočišné tuky, avokádo, ořechy a semena.

Samozřejmostí by měl být i dostatečný pitný režim založený na čisté vodě. Tu lze v případě potřeby doplnit o neslazené zeleninové a ovocné džusy, bylinné čaje a podobně.

Tipy na fermentované potraviny: 

Potraviny, které je vhodné omezit

Úmyslně zdůrazňujeme omezit, nikoliv úplně vyloučit z jídelníčku. Většina níže uvedených potravin způsobuje, respektive zvyšuje riziko přemnožení kvasinek pouze tehdy, pokud to s jejich konzumací přeháníte a jíte je často a ve velkém množství. 

  • Cukry a sladidla: jednoduché cukry v nadměrném množství podporují množení kvasinek,
  • Rafinované zdroje sacharidů a ultra zpracované potraviny: slané a sladké pečivo připravované z bílé mouky,
  • Kofein: káva, černý čaj a jiné kofeinové nápoje (energy drinky),
  • Plísňové sýry: některé druhy obsahují látky podporující růst kvasinek,
  • Ovoce: hodně sladké druhy ovoce mohou kvasinky přiživovat,
  • Kvasnice a potraviny obsahující kvasnice: chléb s kváskem, kvašený alkohol, potraviny s kvasnicemi kvůli zvýraznění chuti,
  • Sladké nápoje a slazené džusy,
  • Alkohol: oslabuje imunitu, škodí zdraví a také podporuje množení kvasinek.

DŮLEŽITÉ: Toto je pouze orientační seznam. Každé tělo je jedinečné a na různé potraviny může reagovat odlišně. Nejste-li si jistí správným složením svého jídelníčku, poraďte se s odborníkem na výživu nebo lékařem.

Tipy na recepty do protikvasinkové diety na Bezhladoveni.cz

Možné přínosy a výhody protikvasinkové diety na zdraví

  • Brání nadměrnému růstu kvasinek druhu Candida a udržuje je v množství, které je pro zdravý lidský organismus nezbytné.
  • Může pomoci od příznaků, jako jsou únava, trávicí potíže, kožní problémy a další.
  • Může obnovit rovnováhu střevní mikroflóry.
  • Může posílit přirozenou obranyschopnost proti patogenním mikroorganismům.

Nevýhody a možná zdravotní rizika

Protikvasinková dieta představuje vyvážený a pestrý jídelníček s drobnými omezeními. V jídelníčku doporučuje výrazně omezit konzumaci potravin s vysokým obsahem cukrů. To platí i pro sladké druhy ovoce, které však lze snadno nahradit kyselejšími druhy. O přínosech nižšího příjmu sladkostí, cukrovinek a alkoholu není nutné diskutovat. 

S protikvasinkovou dietou se nepojí žádné nevýhody a zdravotní rizika, které by vycházely z jejího složení. Naopak může lidem pomoci nejen s opakovanými kvasinkovými infekcemi, ale také dalšími neduhy včetně nadváhy, které způsobuje nezdravé stravování.

protikvasinková dieta

Jak podpořit přínosy protikvasinková diety 

Vedle omezení příjmu nezdravých potravin, které podporují nadměrné množení kvasinek, je důležité zohlednit životní styl jako takový. Účinnost protikvasinkové diety zvýší další režimová opatření, zejména zařazení i menší fyzické aktivity. I krátká procházka každý den má na celkové zdraví ohromný vliv. Jak toho můžete dosáhnout?

  1. Snažte se více hýbat během dne. Každý pohyb navíc se počítá. Využijte volný čas pro procházky, choďte pěšky kdykoliv můžete, travte více času aktivně a venku.
  2. Neseďte dlouho. Máte-li sedavé zaměstnání, nezapomínejte na pohybové pauzy.
  3. Ve volném čase sportujte. Pohyb a sport pomáhají udržovat tělo v dobré fyzické kondice. Najděte si nejlépe takové aktivity, které vás budou bavit.
  4. Zdravá strava a pohyb zlepšují kvalitu života v každém věku. Je prokázané, že zdravý životní styl zvyšuje kvalitu života zejména ve stáří.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Převezměte odpovědnost za to, co jíte, radí Vláďa Sojka ze Zkvaseno.cz

Pro koho je protikvasinková dieta vhodná

Dieta je určená osobám, které trápí kvasinkové infekce. Ty postihují ženy častěji než muže. Kromě stravy je doporučeno dodržovat i další doporučení, zejména pokud se jedná o vaginální infekce.

Opatrnost je vyžadována u dětí a dospívajících, těhotných a kojících žen či seniorů. Co se týče osob trpícími nějakým akutním, dlouhodobým či chronickým onemocněním, je na místě konzultace s lékařem či alespoň nutričním terapeutem nebo specialistou. Některá onemocnění vyžadují specifický styl stravování. 

Vyjádření naší nutriční specialistky Mgr. Daniely Krčové

Protikvasinková dieta není tak úplně dieta, jako spíše úprava jídelníčku s omezením potravin podporujících tvorbu kandidových kvasinek. Protikvasinková dieta omezuje především jednoduché cukry a rafinované sacharidy, které jsou nejlepší výživou pro tyto kvasinky. To je hlavní a nespornou výhodou této diety. 

Nadměrná konzumace cukrů totiž přispívá i k nadváze, obezitě a metabolickým onemocněním. Snížením příjmu jednoduchých cukrů ve stravě může dojít nejen ke zlepšení příznaků kvasinkové infekce, ale také ke zlepšení celkového zdraví.

Jídelníček se skládá především z kvalitních bílkovin, zeleniny, zdravých tuků, ovoce s nižším podílem cukru a menšího množství komplexních sacharidů. Protikvasinková dieta proto není nijak restriktivní a splňuje zásady zdravé výživy

Při dlouhodobém dodržování protikvasinkové diety je potřeba pohlídat si vyvážený příjem všech nezbytných živin, zejména vitaminů a minerálních látek. Toho lze docílit tím, že bude jídelníček pestrý. Před zahájením protikvasinkové diety však doporučuji konzultovat vhodnost této diety s lékařem a nutričním terapeutem, nemusí být vhodná pro každého. 

Naše doporučení

Protikvasinková dieta může podpořit léčbu kvasinkové infekce, ale může pomoci i lidem, kteří mají zájem udržovat svůj mikrobiom v rovnováze a posílit i imunitní systému. V tom je zdravá a vyvážená strava obsahující všechny makroživiny a mikroživiny přínosná. Zkombinujte zdravější stravovací návyky s aktivním životním stylem a udržíte si dobré zdraví a kondici v každém věku.

UPOZORNĚNÍ: Nicméně také platí, že dieta je určená primárně k podpoře léčby méně závažných potíží, kdy může zmírnit průběh onemocnění, omezit doprovodné projevy nemoci a urychlit léčbu. Závažné problémy doporučujeme konzultovat s lékařem.

Které další známé diety najdete na Bezhladoveni.cz?

Namátkou jsme vybrali těchto pár diet. Na našich stránkách ale najdete celý katolog diet a nechybí ani doporučení nebo varování od odborníků na výživu. Hubněte zdravě a beze stresu!

Závěrečné shrnutí: Potížím z důvodu přemnožení kvasinek lze bránit vhodnou stravou

Protikvasinková dieta sama o sobě kvasinkovou infekci nevyléčí, ale léčbu efektivně podpoří a do budoucna může snížit riziko opakovaného výskytu nepříjemných obtíží. 

  • V malém množství jsou kvasinky prospěšné a pro zdravý mikrobiom dokonce nezbytné. Pokud se však přemnoží, mohou způsobovat různé zdravotní potíže.
  • Protikvasinková dieta doporučuje omezit konzumaci potravin, které podporují nadměrné množení kvasinek. Jde hlavně o cukry a rafinované sacharidy, například bílé pečivo, sladké pečivo, cukrovinky, ale také kvasnice a alkohol.
  • Prospěšné je naopak jíst více zeleniny, kvalitních bílkovin, celozrnných obilovin a zdravý tuků.
  • Důležitou součástí by také měla být nejlépe přírodní probiotika jako zakysané mléčné výrobky a fermentované potraviny, například kefír, bílý jogurt a kysané zelí.
reklama
Popis

Udělejte první krok pro úspěšné hubnutí ještě dnes

Rezervujte si nezávaznou konzultaci s výživovým poradcem, na které získáte:

  • Diagnostiku těla na přístroji typu InBody / Tanita
  • Posouzení jídelníčku a tipy, jak ho upravit, aby šla vaše váha dolů
  • Doporučení, co dělat pro lepší zdravotní stav i kondici
  • Motivaci a návrh postupu pro úspěšné a trvalé hubnutí
  • Rezervujte si konzultaci dnes a získejte ihned 2 ukázkové jídelníčky na celý týden včetně receptů zdarma
 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.

Monika Šaríková

Monika Šaríková

Když jsem před léty studovala historii a literaturu, nenapadlo by mě, že se nakonec budu živit psaním. Jednoznačně nejradši se věnuji psaní o zdravém životním stylu. Miluji dobré jídlo, ráda vařím, ujetá jsem zejména na českou a asijskou kuchyni, zbožňuji přírodu a pohyb. Mezi mé velké sportovní lásky patří zejména běh, kolo, turistika a jóga :). Nově jsem kromě textařky také funkční trenérkou.