Pokus-omyl. Donedávna jediná cesta, jak se naučit vařit bez maminky nebo jiného rádce. Díky Janě Florentýně Zatloukalové stačí nalistovat příslušnou stránku a správný postup určitě objevíte.
Jak se sakra plete ta zpropadená vánočka? Proč mi svíčková tak zhoustla? Jak to, že tahám z hrnce bramborový knedlík tvrdý jak kámen? Tak zní časté otázky začínajících kuchařů a kuchařek. Chybí jim znalost základních postupů.
Většina receptů v jiných kuchařkách předpokládá, že víte, jak udělat bešamel nebo zavařit guláš. Ale co když ne? Dřív než vás odradí neúspěchy, mrkněte do ověřených návodů Jany Florentýny Zatloukalové.
Obsah článku:
Neschopný kuchař neexistuje
„Odjakživa jsem si myslela, že se dívky dělí na dvě skupiny – na ty, kterým je vztah k vaření dán do vínku, a na ty, které jsou v kuchyni jednou provždy nepoužitelné jako já,“ píše Jana v úvodu knížky.
Sama sebe nakonec přesvědčila, že všechno jde, když se chce. Zbytek jsou jen výmluvy. Takže:
„Běž do kuchyně a chop se vařečky.“
Kuchařka zdaleka není jen pro dceru
Oceníte ji, když:
- S vařením začínáte a nechcete dělat hloupé chyby.
- Hledáte základní postupy na přípravu ingrediencí od bešamelu přes hummus po ovocné pyré.
- Chcete umět vařit klasická česká, slovenská i světová jídla.
- Netrváte striktně na „zdravé“ stravě bez mouky a cukru.
Sezónní a lokální suroviny
„Máte právo na skvělou chuť svého jídla, jenomže ta vznikne jen ze skvělých surovin. Vyzrálých, čerstvých, místních,“
upozorňuje autorka Kuchařky pro dceru.
Etuda pro každou kuchařskou výzvu
V knížce najdete celkem „155 vyzkoušených receptů, jak uspět hned na poprvé“. Praktické je i dělení do celkem 7 celků neboli etud:
- Seznamovací etudy
- Klasické české etudy
- Etudy pro prázdnou lednici
- Rychlé etudy
- Impozantní etudy
- Sezónní etudy
- Sváteční etudy
Co od jednotlivých etud čekat?
Seznamovací etudy
Naučíte se základní postupy vaření, dušení, pečení a smažení. Rovnou s klasickými recepty od špaget s rajčatovou omáčkou až po kuřecí řízky.
Klasické české etudy
Objevíte recepty na poctivý guláš z hovězího i vepřového, rychlé i trochu pracnější knedlíky a tipy na úpravu zelí. Dále si zkusíte nejoblíbenější omáčky od rajské po svíčkovou i klasické české polévky včetně přípravy nudliček.
Nechybí ani sladká tečka a etuda pro malé děti – od krupicové kaše až po rychlé svačiny do ruky.
Etudy pro prázdnou lednici
Když docházejí zásoby, oceníte i rychlé recepty do sendvičovače a tipy, co připravit z brambor, těstovin a listového těsta.
Rychlé etudy
Co všechno jde smíchat v mixéru, aby to chutnalo dobře? Jak připravit dobrý salát nebo topinky? To zjistíte v této kapitole.
Impozantní etudy
Libo oslnit návštěvu u odpolední kávy, nebo večerního posezení? S tipy z této části hračka. Dobré jsou i recepty pro návštěvu přes noc – mileneckou i lehce opileckou…
Sezónní etudy
Ne nadarmo radí výživoví poradci jíst „sezónně a lokálně“. Takové suroviny mají největší sílu. Které české potraviny jíst a kdy? V této kapitole to zjistíte.
Sváteční etudy
Nejlepší dárky jsou jedlé. Jana Florentýna to dobře ví. Odhalíte její tipy pro oslavence k narozeninám, Dni matek i Valentýnu. Vánoční etudy jsou tak vyhlášené, že si zasloužily i samostatný knižní díl.
Nejlepší recepty z Kuchařky pro dceru
Vánočka, svíčková, bramborový knedlík, sekaná, rajská, kuře na paprice, guláš i bublanina podle Kuchařky pro dceru chutnají báječně. Zvládne je opravdu i ten, kdo vaří poprvé. Těžko vybrat nejlepší recept. Pokud bychom měli vybrat ten, který vaříme nejčastěji, jsou to rozhodně lasagne.
Lasagne podle Jany Florentýny Zatloukalové
Kdo někdy vařil lasagne ví, že to není recept na 5 minut. Musíte připravit boloňskou omáčku, bešamel, nastrouhat sýr a všechno pěkně postupně vrstvit na pláty těstovin. Obě omáčky i postup včetně několika fíglů zvládne díky této kuchařce i úplný začátečník.
Už 5. vydání na trhu
Snem každého spisovatele je rozebrání jeho knížky do posledního výtisku. Autorce Kuchařky pro dceru se splnil už 4×. Aktuálně najdete v prodeji už 5. vydání. Stává se tak jednou z nejúspěšnějších českých kuchařek.
Co na kuchařku říkají ostatní?
„Ideální kuchařka pro dceru, vnučku, neteř nebo kamarádku, která začíná vařit. Autorka kuchařky, Jana Florentýna Zatloukalová, vezme nesmělou hospodyňku za ruku a mateřsky ji provede tajemstvím bublajících hrnců a vonících pekáčů: krůček po krůčku od čočkové polévky přes hovězí guláš až po nadýchanou vánočku,“
najdete v recenzi od Mlsnevarecky.
Je libo nášup? Zkuste třeba vánoční kuchařku
Repertoár Kuchařky pro dceru se dávno nedrží jen základní knížky. Jana Florentýna Zatloukalová vás v dalších dílech naučí i pořádně:
- Snídat
- Večeřet
- Vařit a péct pro štědrovečerní tabuli
Právě Vánoční kuchařka pro dceru se těší velké oblibě – recepty na linecké, vánočku nebo vanilkové rohlíčky jsou opravdu jako od maminky.
Pár slov o autorce – Jana Florentýna Zatloukalová
Dnes maminka od 4 dětí toho v dospívání z vaření moc nepochytila. Až prázdný žaludek milého ji přiměl názor na vaření změnit. Hledala recepty a ztrácela se v pojmech jako středně rozpálená trouba nebo dusit doměkka. Jakmile si základní postupy osvojila, rozhodla se nemlčet a sdílet je i pro další generace.
Dnes patří ke známým autorkám receptů. Přispívá jimi do řady časopisů, tvoří další kuchařky a podporuje dobré projekty o vaření.
Názor BezHladovění: Kuchařka pro dceru – základ domácí knihovny
Může se zdát, že má na trhu velkou konkurenci. Není tomu tak. Podobně ucelený koncept zatím nevznikl, nebo o něm nevíme. Stylově cílí knížka hlavně na ženy. Je vtipná, stručná a praktická.
Doporučujeme ji všem, kdo s vařením začínají, i těm, kdo hledají lepší postupy pro přípravu osvědčených receptů. Poučí se i maminky a sem tam dokonce i babičky.
A že nejsou všechny recepty striktně zdravé? Nevadí. Pokud mouku a cukr nepoužíváte, tyhle recepty prostě vynecháte.