Rádi se do něčeho jen tak zakousnete? Pak sáhněte po domácích krekrech, zdravější alternativě ke smaženým chipsům či jiným pochutinám s nevhodným nutričním složením. Připraveny jsou raz dva, chutnají náramně a ani o požitek z křupání vás nepřipraví.
Kmínové krekry bez lepku
Ingredience:
- 200 g mouky ze žlutého hrachu
- 60 ml řepkového či olivového oleje
- 80 ml vlažné vody
- ½ lžičky himalájské soli
- 4 lžíce drceného kmínu
Postup:
- V míse smíchejte mouku se solí a kmínem.
- Do sypké směsi přilijte vodu i olej a všechny suroviny rukama propracujte v nerozpadající se těsto.
- Těsto vyválejte do tenčího plátu o vámi preferované tloušťce.
- Poté z něj vykrajujte jakékoli tvary a poklaďte je na plech vyložený pečicím papírem.
- Krekry pečte v předehřáté troubě 15–20 minut dozlatova. Čas pečení závisí nejen na typu trouby, ale také na velikosti a tloušťce krekrů.
- Upečené krekry nechte vychladnout a skladujte je ve vzduchotěsné nádobě.
Počet porcí: 6
Doba přípravy: 45 minut
TIP: Krekry můžete místo kmínu ochutit mákem, česnekem, nebo třeba rozmarýnem. Výborně chutnají třeba s cizrnovou pomazánkou.
Přejeme dobrou chuť!
TIP2: Objevte další slané recepty na zdravé mlsání u televize.