Hřejivý indický dhal ze žluté čočky

Máte letošní zimy tak akorát dost? Utečte při vaření za teplem do daleké Indie. Objevte kouzlo indické kuchyně skryté ve výživném a na přípravu snadném pokrmu z čočky a směsi hřejivého koření.

Množství4 porce
Celkový čas30 minut

Ingredience

 250 g žluté čočky (v suchém stavu)
 1 lžíce kokosového oleje
 stroužek česneku
 cibule
 špetka chilli vloček
 1 lžička mletého koriandru
 1 lžička římského kmínu
 ½ lžičky mleté skořice
 1 lžička jemného kari
 ½ lžičky mleté kurkumy
 400 ml kokosového mléka
 2 hrsti baby špenátu
 šťáva z 1/2 limetky
 špetka černého pepře
 špetka himalájské soli

Postup

1

Čočku přeberte a důkladně propláchněte.

2

Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno.

3

V pánvi na kokosovém oleji orestujte cibuli i česnek, po chvíli k nim přisypte chilli, koriandr, kmín, skořici, kari, kurkumu, vše promíchejte a společně prohřejte (3 až 5 minut).

4

Přilijte kokosové mléko, propláchnutou čočku, přisypte pepř a pod pokličkou vše povařte do změknutí čočky (cca 15 minut).

5

Na závěr přihoďte špenát, přilijte limetkovou šťávu, přisypte sůl, vše promíchejte, pánev odstavte a dhal nechte pod pokličkou dojít (3 až 5 minut).

Typ jídlaZpůsob přípravyStravovací styl, , ,
Jak vám chutnalo?

Suroviny

 250 g žluté čočky (v suchém stavu)
 1 lžíce kokosového oleje
 stroužek česneku
 cibule
 špetka chilli vloček
 1 lžička mletého koriandru
 1 lžička římského kmínu
 ½ lžičky mleté skořice
 1 lžička jemného kari
 ½ lžičky mleté kurkumy
 400 ml kokosového mléka
 2 hrsti baby špenátu
 šťáva z 1/2 limetky
 špetka černého pepře
 špetka himalájské soli

Postup

1

Čočku přeberte a důkladně propláchněte.

2

Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno.

3

V pánvi na kokosovém oleji orestujte cibuli i česnek, po chvíli k nim přisypte chilli, koriandr, kmín, skořici, kari, kurkumu, vše promíchejte a společně prohřejte (3 až 5 minut).

4

Přilijte kokosové mléko, propláchnutou čočku, přisypte pepř a pod pokličkou vše povařte do změknutí čočky (cca 15 minut).

5

Na závěr přihoďte špenát, přilijte limetkovou šťávu, přisypte sůl, vše promíchejte, pánev odstavte a dhal nechte pod pokličkou dojít (3 až 5 minut).

Notes

Hřejivý indický dhal ze žluté čočky
 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.

Andrea Hrečková

Andrea Hrečková

Nejsem kuchařka ani fotografka. Přesto vařím, peču a fotím s láskou a nadšením pro věc. Také věřím ve zdravotní benefity rostlinné stravy v její nejpřirozenější podobě. Mé recepty jsou čistě veganské, někdy raw i bezlepkové, vždy ale plné vitamínů, minerálů, zdravých tuků, komplexních sacharidů a plnohodnotných bílkovin.