Máte rádi dobrou šunku, ale na pultech obchodů ji moc často nepotkáváte? Vyrobte si doma vlastní. Není na tom nic složitého. Jdeme na to!
Obsah článku:
Jak poznat kvalitní šunku v supermarketu?
Věřte nebo ne, i v obchodech kvalitní šunku seženete. Poznáte ji tak, že:
- Nese označení „výběrová“, nebo ještě lépe „nejvyšší kvality“. Tyto druhy nesmí obsahovat přidané škroby, barviva ani rostlinné bílkoviny.
- Obsahuje co největší % svaloviny. Čím více nad 90 %, tím lépe.
- Ve složení má co nejméně tuků a soli.
Pozor si dejte na náhražky v podobě nářezů, šunkových bloků nebo salámů, které obsahují masa klidně o 50 % méně. Poměr cena : kvalita tak vychází ve prospěch výběrových druhů.
Proč se vyplatí domácí výroba šunky?
- Když porovnáme náklady, čekají vás za cenu kupovaných uzenin hotové domácí hody.
- Vyhnete se dusitanům, škrobům i nekvalitním tukům.
- Hotovou šunku si můžete jednoduše nasáčkovat a zamrazit. Zdravou svačinu tak budete mít kdykoli po ruce.
Šunkovar usnadní práci, ale není podmínkou
Víte, že šunkovary používaly už naše babičky? Možná jej doma ještě najdete. Jde o válcovitou nádobu, kterou jednoduše naplníte masem a vložíte do vodní lázně. Pružinové víčko stlačuje při vaření maso k sobě. Tím vzniká šunka bez jakýchkoliv éček. Dobré šunkovary pořídíte už od 649 Kč.
Kvalitní maso je základ: Jaké zvolit?
K přípravě budete potřebovat:
- Kvalitní maso, nejlépe od prověřeného řezníka
- Cca 25 g soli na 1 kg masa
- Tlačenkové střívko
- Větší hrnec
- Trochu cukru/pepře
Z dostupných druhů masa se nejčastěji používá:
- Vepřová kýta
- Kuřecí stehna/prsa
- Králičí maso
Jde to i bez rychlosoli
Někdy se využívá tzv. rychlosůl, což je solicí dusitanová směs k nakládání a předúpravě masa. Zde se už však jedná o chemii, a tak záleží na každém, jak striktně k vaření přistupuje. Tato směs však zajistí to, že šunka bude i po uvaření hezky vonět a nebude mít zašedlou barvu. Obyčejnou sůl tak můžete touto směsí alespoň trochu obohatit, pokud chcete, aby výsledek byl co nejefektnější.
Snadná výroba domácí šunky
- Maso pokrájejte na větší kusy a dejte do misky.
- Postupně přidávejte sůl. Na kilo masa připadne asi 25 g soli.
- Jakmile přidáte sůl, začněte maso hníst v rukách tak, aby co nejvíce změklo. Alespoň nějakou tu půlhodinku. K prohnětení můžete využít i robota nebo domácí pekárnu.
- Maso dejte na 48 hodin odležet do lednice. Mezitím můžete opět několikrát prohníst.
- Poté část masa (asi 1/3) oddělte a rozemelte. To zajistí, že se masová směs posléze lépe spojí.
- Všechny části smíchejte dohromady.
- Opatrně plňte do tlačenkového střívka.
- Plné střívko na koncích dobře zajistěte a dejte vařit do většího hrnce s vodou.
- Balíček je dobré něčím zatížit, aby neplaval nahoru (například lisem na česnek).
- Vařte při teplotě kolem 80 °C po dobu 1,5 hodiny.
Když je šunka uvařená, vyjměte ji z hrnce a nechte vychladnout. Teď už můžete krájet a vychutnávat si tu skvělou chuť „něčeho domácího a čerstvého“.
TIP: Když do směsi přidáte lžičku cukru, bude šunka chutnat skoro jako kupovaná. Přidat můžete i trochu pepře.
Přejeme dobrou chuť!