Recept na domácí kvašáky do sklenic

Připravte si v létě zásoby na zimu v podobě výborných kvašených okurek. Pochutnáte si a jako bonus podpoříte střevní mikroflóru a zlepšíte trávení.

Co jsou kvašené okurky?

Kvašené okurky neboli kvašáky jsou konzervované okurky, které prošly mléčným kvašením. Díky procesu fermentace vznikají v okurkách zdraví prospěšné probiotické bakterie a enzymy podporující střevní mikroflóru.

Další výhodou je, že si na kvašených okurkách můžete pochutnat už pouhý týden po naložení. Příprava domácích kvašených okurek podle BezHladovění.cz je velmi snadná.

TIP: Rozdíl mezi kvašáky a rychlokvaškami je v tom, že podle našeho postupu vydrží při správném uskladnění opravdu až do nové sklizně. Klasické rychlokvašky musíte do 10 dnů sníst.

5 důvodů, proč jíst kvašáky

kvašené okurky
  1. Díky probioticky působícím bakteriím a kyselině mléčné podpoříte zažívání.
  2. Během mléčného kvašení se zvyšuje v okurkách podíl vlákniny, čímž opět podpoříte trávení a zabráníte zácpě.
  3. Při pravidelné konzumaci pomůžete snížit svou hladinu cholesterolu v krvi.
  4. Nakopnete imunitní systém.
  5. Obrníte se proti mnoha civilizačním chorobám.

Recept na domácí kvašáky

Kromě surovin si připravte také čisté skleničky libovolné velikosti – můžete použít malé 250ml i velké 0,7litrové. Záleží, jak rychle u vás po otevření okurky mizí.

Suroviny:

  • 2 kg okurek nakládaček
  • 2 l vody
  • 70 g soli
  • 1 malý křen
  • 1 lžička hořčičných semínek
  • 10 kuliček celého pepře
  • 3 snítky čerstvého kopru
  • 2 bobkové listy

Postup:

  1. Okurky omyjte a propíchejte vidličkou nebo kovovou jehlicí. Snadněji pak nasají lák a začnou dříve kvasit.
  2. V hrnci si připravte nálev z čisté vody a soli a dejte ho na 2 minuty povařit.
  3. Křen oloupejte a nakrájejte na kolečka.
  4. Do čistých sklenic začněte postupně skládat okurky a prokládejte je kolečky křenu.
  5. K okurkám přidejte také hořčičné semínko, pepř, bobkový list a snítky kopru.
  6. Horký nálev odstavte z plotny a nechte lehce zchladnout.
  7. Ještě teplým nálevem okurky zalijte až po okraj sklenic.
  8. Sklenice uzavřete a nechte na teplém místě kvasit alespoň 7 dní.
  9. Poté sklenice s kvašáky umístěte na chladné a tmavé místo. Tím se proces kvašení zastaví a okurky budou připravené ke konzumaci.

TIP: Ohlídejte, že máte okurky opravdu zalité až po okraj. Při uložení do sklepa a chladné zimě opravdu vydrží až do příští sezóny.

Přejeme vám dobrou chuť!

Pozor: Okurky i sklenice pořádně umyjte

Pro úspěšnou fermentaci je důležitá čistota použitých okurek. Proto je ještě před samotným nakládáním pořádně vydrbejte kartáčem a opláchněte teplou vodou. Naprosto čisté musí být také sklenice, které budete okurkami plnit.

Pryč s usazeninou

Během kvašení se mohou na povrchu nálevu objevit usazeniny. Jakmile si jich všimnete, co nejdříve je odstraňte. V opačném případě by mohly nalákat octomilky nebo dokonce přerůst v plíseň.

Co dělat, když okurky vyplavou na povrch?

Okurky ve sklenicích pravidelně kontrolujte. Jakmile zjistíte, že některá z nich vyplavala nad hladinu, rychle ji opět ponořte nebo dolijte převařenou slanou vodou.

Do sklenic k okurkám můžete přidat také:

  • Kuličky barevného pepře
  • Česnek
  • Vinné listy
  • Višňové listy
  • Hřebíček
  • Nové koření
  • Chilli papričky

A jak děláte kvašáky vy? Pochlubte se nám třeba na Facebooku.

 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.

Šárka Jirchářová

Šárka Jirchářová

Mým velkým koníčkem je vaření a pečení. Nepříjemné střevní onemocnění mě přivedlo na dietu Low-FODMAP, která ve světě sklízí velké úspěchy. Ulehčuje život mnoha lidem se syndromem dráždivého tračníku. Nedostatek informací v našich končinách mě přivedl k psaní vlastního blogu www.lowfodmapdieta.cz.