Připravte si v létě zásoby na zimu v podobě výborných kvašených okurek. Pochutnáte si a jako bonus podpoříte střevní mikroflóru a zlepšíte trávení.
Obsah článku:
Co jsou kvašené okurky?
Kvašené okurky neboli kvašáky jsou konzervované okurky, které prošly mléčným kvašením. Díky procesu fermentace vznikají v okurkách zdraví prospěšné probiotické bakterie a enzymy podporující střevní mikroflóru.
Další výhodou je, že si na kvašených okurkách můžete pochutnat už pouhý týden po naložení. Příprava domácích kvašených okurek podle BezHladovění.cz je velmi snadná.
TIP: Rozdíl mezi kvašáky a rychlokvaškami je v tom, že podle našeho postupu vydrží při správném uskladnění opravdu až do nové sklizně. Klasické rychlokvašky musíte do 10 dnů sníst.
5 důvodů, proč jíst kvašáky
- Díky probioticky působícím bakteriím a kyselině mléčné podpoříte zažívání.
- Během mléčného kvašení se zvyšuje v okurkách podíl vlákniny, čímž opět podpoříte trávení a zabráníte zácpě.
- Při pravidelné konzumaci pomůžete snížit svou hladinu cholesterolu v krvi.
- Nakopnete imunitní systém.
- Obrníte se proti mnoha civilizačním chorobám.
Recept na domácí kvašáky
Kromě surovin si připravte také čisté skleničky libovolné velikosti – můžete použít malé 250ml i velké 0,7litrové. Záleží, jak rychle u vás po otevření okurky mizí.
Suroviny:
- 2 kg okurek nakládaček
- 2 l vody
- 70 g soli
- 1 malý křen
- 1 lžička hořčičných semínek
- 10 kuliček celého pepře
- 3 snítky čerstvého kopru
- 2 bobkové listy
Postup:
- Okurky omyjte a propíchejte vidličkou nebo kovovou jehlicí. Snadněji pak nasají lák a začnou dříve kvasit.
- V hrnci si připravte nálev z čisté vody a soli a dejte ho na 2 minuty povařit.
- Křen oloupejte a nakrájejte na kolečka.
- Do čistých sklenic začněte postupně skládat okurky a prokládejte je kolečky křenu.
- K okurkám přidejte také hořčičné semínko, pepř, bobkový list a snítky kopru.
- Horký nálev odstavte z plotny a nechte lehce zchladnout.
- Ještě teplým nálevem okurky zalijte až po okraj sklenic.
- Sklenice uzavřete a nechte na teplém místě kvasit alespoň 7 dní.
- Poté sklenice s kvašáky umístěte na chladné a tmavé místo. Tím se proces kvašení zastaví a okurky budou připravené ke konzumaci.
TIP: Ohlídejte, že máte okurky opravdu zalité až po okraj. Při uložení do sklepa a chladné zimě opravdu vydrží až do příští sezóny.
Přejeme vám dobrou chuť!
Pozor: Okurky i sklenice pořádně umyjte
Pro úspěšnou fermentaci je důležitá čistota použitých okurek. Proto je ještě před samotným nakládáním pořádně vydrbejte kartáčem a opláchněte teplou vodou. Naprosto čisté musí být také sklenice, které budete okurkami plnit.
Pryč s usazeninou
Během kvašení se mohou na povrchu nálevu objevit usazeniny. Jakmile si jich všimnete, co nejdříve je odstraňte. V opačném případě by mohly nalákat octomilky nebo dokonce přerůst v plíseň.
Co dělat, když okurky vyplavou na povrch?
Okurky ve sklenicích pravidelně kontrolujte. Jakmile zjistíte, že některá z nich vyplavala nad hladinu, rychle ji opět ponořte nebo dolijte převařenou slanou vodou.
Do sklenic k okurkám můžete přidat také:
- Kuličky barevného pepře
- Česnek
- Vinné listy
- Višňové listy
- Hřebíček
- Nové koření
- Chilli papričky
A jak děláte kvašáky vy? Pochlubte se nám třeba na Facebooku.