Pečení štědrovek nebo po staru húscí má v českých zemích dlouhou tradici. Snad každá hospodyňka měla svůj vlastní ověřený recept na domácí vánočku. Jaký zvítězí u vás?
Obsah článku:
První zmínky sahají až do dob vlády Václava IV.
Už ve středověku si v předvečer narození Páně pochutnávala na štědrovkách šlechta i panstvo. Pro jejich poddané šlo o vítanou součást mzdy a odměny za dobrou práci. Sladké bílé chleby neboli „húsce“ také platily za jeden z nejoblíbenějších vánočních dárků.
Tradiční cesta pekařů na Pražský hrad
Pekařské řemeslo mělo ve středověké Praze dlouhou tradici a prý i zlaté dno. Každoročně na Štědrý den tak slavnostně nosili pekaři nejvyššímu purkrabí na Hrad obrovskou vánočku bohatě zdobenou rozinkami a mandlemi. Šlo o velkou událost za zvuků hudby, kterou často museli doprovázet strážnici, aby nedošlo k poškození nebo snad odcizení části slavnostní pochoutky.
Staročeský recept podle babiček a prababiček
Původních tradičních chutí a vůní dnes již bohužel těžko docílíme. Připomeňte si je jedním z nejstarších tradovaných receptů.
Ingredience:
- 500 g směsi hladké a krupičkové mouky
- 120 g másla
- 80 g cukru
- 3 žloutky
- 25 g droždí
- 250 ml sladké smetany/mléka
- 50 g rozinek
- 50 g mandlí
- 1 vejce na potřetí
- Špetka soli, strouhaná citronová kůra, vanilka
Postup:
- Nechte si vykynout kvásek.
- Máslo v míse našlehejte do pěny, přidejte cukr, žloutky a trochu soli a vanilku.
- Důkladně propracujte.
- Přidejte kvásek, mouku a smetanu.
- Vypracujte v tuhé těsto. Přidejte mandle, rozinky a citronovou kúru.
- Nechte hodinu kynout.
- Rozdělte těsto na 8 nebo 9 dílů a upleťte vánočku (viz dále).
- Hotovou vánočku nechte ještě 30 minut kynout.
- Potřete vajíčkem a posypejte mandlemi.
- Dejte péct do předehřáté trouby (původně kamen) na cca 45 minut.
- Jak začne povrch červenat, zmírněte teplotu, přikryjte papírem a dopečte cca 15 minut.
Vánočky našich maminek
Postup používaný od zhruba přelomu století se od toho původního zase tolik neliší. Pokud hledáte recept na vánočku mojí maminky, půjde nejspíš o tuhle verzi.
Ingredience:
- 500 g polohrubé mouky
- 70 g cukru
- 50 g tuku
- 2 žloutky
- 20 g droždí
- 1 lžička soli
- 250 ml mléka
- Citronová kůra, vanilkový cukr, rozinky, mandle, vlašské ořechy dle chuti
Postup:
- Do mísy prosejte mouku, uprostřed zadělejte kvásek v troše vlažného mléka.
- Zašlehejte žloutky a přidejte rozpuštěný tuk, cukr a citronovou kůru.
- Přidejte zbytek mléka a zpracujte v tuhé těsto.
- Nechte kynout podle potřeby 2 až 3 hodiny.
- Upleťte vánočku (viz dále).
- Propíchejte špejlemi, aby držela tvar. Nechce ještě cca 1 hodinu kynout.
- Vykynutou vánočku potřete rozšlehaným vajíčkem a posypejte mandlemi.
- Prvních 15 minut pečte cca na 180 stupňů, pak asi 45 minut na 150.
- Ke konci pečení překryjte kouskem alobalu, aby se vánočka nespálila.
Moderní verze blogerů se tolik neliší
Podobně vánočku připravuje i Petra z Kitchenandthecity. Používá k tomu mix hladké a polohrubé mouky a sušené droždí. Lucie Arichteva z Pěkně vypečeného blogu sází na mouku speciálně do kynutých těst a kvásek připravuje z čerstvého droždí.
Nechutná vám kynuté pečivo, nebo nemáte čas? Zkuste tvarohovou vánočku
Chcete-li si práci zjednodušit a vyhnout se zdlouhavému kynutí, zkuste recept na tvarohovou vánočku podle Albert magazínu. Tenhle recept je se vším všudy hotový zhruba do hodiny.
Zjednodušte si pletení vánočky
Nechce se vám plést klasický recept ze 4 dílů základny, 3 dílů střední vrstvy a 2 dílů navrchu? Rozdělte těsto ne na 9, ale na 8 dílů. Upečte dvě klasické copánky ze 3 dílů a vrchní ze dvou. Nikdo to nepozná. Doporučujeme jednotlivé díly na copánky navážit, aby měly zhruba stejnou velikost.
Další možností je pořídit si keramickou nebo jinou formu na vánočku a vyklopit ji podobně jako třeba velikonočního beránka. Na výsledku to je trochu vidět, ale zase žádná tragédie.
Vánočka ze šesti pramenů
Dalším zjednodušením je pletení pouze ze 2 copánků na sebe. Vyhnete se tak riziku sesunutí klasických tří vrstev.
Jak na vánočku ze 6 pramenů radí Petr Stupka:
Pletení vánočky 4+3+2 podle videa
Chcete přece jen zkusit „správnou“ a nejtěžší verzi? Zkuste to podle videa Jany Florentýny Zatloukalové:
Nechce se vám plést? Zkuste štolu ze špaldové mouky
Štola pochází z německy mluvících zemí. Tvarem připomíná Ježíška zabaleného do plenek. Podle tradice se smí nakrojit až po štědrovečerní bohoslužbě. Výhodu má v tom, že ji nemusíte plést ani čekat na vykynutí těsta. Vyzkoušejte rychlou tvarohovou štolu podle BezHladovění.
Kterým receptem na vánočku letos poškádlíte své chuťové buňky? Podle tradice pečením sladkého adventního pečiva také ochráníte domácnost před zlými silami.